Gå till innehåll
Sydnärke

Vid Byrsta brandstation, mellan Kumla och Hallsberg, bevarar man motorsågen, men vissa stationer tar bort den i och med nytt krav. Foto: Arkivbild

Körkort för motorsåg
även på brandstation

Publicerad: 14 January 2015 13:18

Från årsskiftet har det blivit krav på att ha motorsågkörkort, syftet är att minska antalet olyckor vid skogsarbete. Men även räddningspersonal omfattas av det nya kravet, däribland de brandmän som jobbar på Byrsta brandstation. - En onödig administration, vi har aldrig haft några olyckor med motorsåg, säger Anders Larsson, Nerikes Brandkår.

Det är Arbetsmiljöverket som ligger bakom det nya kravet med motorsågskörkort för de inom berörda yrken. Framförallt är det för att minska olyckor inom skogsarbete, men andra yrken så som räddningstjänst berörs med av de nya reglerna.

Byrsta får utbildning

- Vi har känt till det här ett par år, alla behöver inte utbildas men de som använder motorsåg har en skyldighet genomgå utbildning, säger Anders Larsson, vice brandchef på Nerikes Brandkår.

Brandkåren får bekosta utbildningen själv och det beräknas gå på drygt 150 000 kronor för utbildningen inom Nerikes Brandkår som tas om hand internt. För stationen i Byrsta kommer alla, drygt 30, heltidsanställda få utbildningen, men det blir inte likadant överallt.

- Vissa stationer har valt att ta bort motorsågen istället för att utbilda då de tycker det är för dyrt. Vi (Nerikes Brandkår) har valt att ha kvar den, även om alla inte kommer få utbildningen.

Vad tycker du om det här nya kravet?

- Det är en onödig administration och kostnad för oss, vi har aldrig haft en olycka med motorsåg och jag tycker räddningstjänsten kunde varit ett undantag för kravet, däremot håller jag med om att dokumentationen kunde vi bli bättre på, sade Anders Larsson.

Annons

Nyheter