27 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58
Mitt i lunchruschen är parkeringen oftast vällfylld.
Stig Löfwing från Hjo var på väg hem från Stockholm efter att ha suttit barnvakt åt barnbarnen. Han stannade till på Brändåsen för att käka och tanka sin Harley Davidson från 2005.
Erik Hellman, Malin Karlsson och Lina Ramsell var på väg från Avesta till High Chaparall utanför Värnamo för att se hästtävlingar. De tyckte maten på Brändåsen smakade bra.
Benke Karlsson jobbar med att köra styckegods, oftast inom Örebro Län, han föredrar den husmanskost som serveras på Brändåsen framför snabbmaten hos grannen Mcdonalds.
Torbjörn Näslund är stolt över att man har ett eget bageri där egna bakverk tillverkas och säljs.

Jerry Williams bjöd på gratis konsert

Restaurang StatoilBrändåsen har en fin meritlista vad gäller utmärkelser och tillsammans med macken har man över en miljon besökare på ett år. Jerry Williams är en av många som bjudit på trevliga minnen, men för att utvecklas behövs hjälp med vattenledningarna från kommunen. - Att det ska vara så förbaskat svårt lösa, frågar sig ägaren Torbjörn Näslund.

Industrisemestern är inledd och för de flesta vägrestauranger runtom i landet innebär det ett uppsving med besökare. Så även för Restaurang Brändåsen i Kumla, nära gränsen till Hallsberg som tillsammans med Statoil kan stoltsera med 1,4 miljoner handlade besökare per år.

En fin meritlista

Restaurang Brändåsen ägs av paret Ewa och Torbjön Näslund. 1993 började de projektera och köpte mark av en bonde för att kunna bygga och 1999 stod det klart. Ewa jobbade före det på Shell i Vretstorp och Torbjörn på Vägverket. Varför satsade de då på att bygga upp Brändåsen?

- Det fanns ingenting här ute och vi ville bygga upp nåt med riktig kvalitet, nåt som överträffade kundens förväntan, berättar Torbjörn.

Har ni lyckats med det då tycker du?

Absolut, vi har ju fått en hel del utmärkelser som visar det med.

Visst är det så, 2002 och 03 fick man Gasellpriset av Dagens Industri som går till företag som fördubblat sin omsättning från året innan. 2009 blev man av organisationen Vi Bilägare utsedda till landets bästa vägrestaurang, 2011 kom man tvåa. Man har även utsetts till Årets Företag i Örebro län av Företagarnas Riksorganisation.

När Brändåsen startade var man nio anställda, nu är man 40. Restaurangen har byggts ut från 65 platser till 177 invändigt och även 80 utvändigt.

Lunchen är nästan över och de flesta gästerna på uteserveringen borta konstaterar Torbjörn.
Egna brunnar håller inte längre

- Färdig blir man väl aldrig, men vi har nått fram till den kvalitet vi ville ha när vi startade. För två år sedan öppnade vi även ett bageri här där vi tillverkar egna bakverk som säljs. Allt som kunden sätter i sin mun är tillverkat på plats här.

Brändåsen uppges vara den Statoil-station i Sverige som säljer mest diesel, väldigt många lastbilar passerar dagligen. Därför öppnade man 2008 Nordens första Safe Park, ett inhägnat område där lastbilar kan stå och känna sig säkra då kod krävs för komma in. Det krävs en hel del jobb för att hålla den standard Ewa och Torbjörn eftersträvar.

- Det är ju en livsstil, jag brukar säga att vi gått ner på halvtid. Nu jobbar vi bara 55-60 timmar i veckan, tidigare kunde det bli nästan 100.

Allt är dock inte frid och fröjd. För att kunna utvidga ytterligare behöver man hjälp med vattenavloppet. Just nu sköts allt detta av två egna brunnar som pumpar runt vatten, men man vill ha hjälp av de kommunala vattenledningarna och har stridit om detta i flera år, berättar Torbjörn.

- Vi klarar inte att utvidga och utveckla nåt mer om det inte löser sig med vattnet. Vi har hållt på och tjatat med Kumla kommun om det här i flera år då vi inte kan belasta våra egna brunnar mer, och jag har varit villig att delfinasiera.

Rockkonsert på parkeringen

- Nu har vi mer eller mindre blivit lovade att få koppla in oss på en vattenledning för Hallsbergs kommun som ligger 2,7 kilometer härifrån, men det är förbaskat att det ska vara så svårt att lösa, säger en upprörd Torbjörn som inte velat ta emot infoblad från Kumla kommun att ha framme efter den långdragna vattenledningsfrågan.

- Varför ska jag hjälpa dem när de ej gjort något för mig?

Mestadels är dock mungiporna upp och av alla besökare som tittar förbi är det en och annan kändis och minnesvärda episoder inträffar med jämna mellanrum, Torbjörn minns speciellt en.

- Jag jobbade natt och stod i kassan för Statoil då en gul Impala kom inglidande, det var stor raggarträff i Västerås så den var på väg dit. Det var ett jäkla liv och när de öppnade bagageluckan ramlade en person ut full som tusan. Kompisarna hängde på han en saxofon som han började spela på och en person som stod i kön inne i butiken sa då på riktig stockholmska "Jävlar vilken pipa han har"

- Det var Jerry Williams! När han handlat det han skulle gick han och hans kompisar ut och hämtade instrument och så stod de där och spelade i 45 minuter på parkeringen mitt i natten. På morgonen kom en chaufför in som legat och sovit i sin hytt och frågade om vi hade anordnat rockkonsert under natten. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-07-03 21:22
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.