27 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Bron för viltet
kan försena mer

Däruppe över 51:an ska älgarna gå! Bron är byggd där vägen skär djupt genom berget. Man utnyttjar alltså höjdskillnaden.Däruppe över 51:an ska älgarna gå! Bron är byggd där vägen skär djupt genom berget. Man utnyttjar alltså höjdskillnaden.

Byggandet av en så kallad faunabro, en bro för djur, försenade invigningen av den nya riksväg 51 förbi Pålsboda. Vägen skulle öppnats för trafik den 24 oktober. Nytt preliminärt öppningsdatum är den 18 november. Men blir bron klar? Arbetena pågår fortfarande för fullt.

Den nya delsträckan av riksvägen går från Kvarntorp i norr till Svennevad i söder. Vägen ligger i princip helt färdig. Det enda arbete som pågår är just faunabron. Det är alltså frågan om en bro som vilda djur, framför allt  älgar, hjortar och rådjur, förväntas använda för att korsa vägen.

Sent beslut

Beslutet om att bygga bron kom tämligen sent i byggprocessen. Först i slutet av maj beviljades de 16 miljoner bron kommer att kosta att bygga.

Skydd mot vilt som vill korsa vägen har dock hela tiden varit en viktig fråga vid vägbygget. Den vägsträcka den nya vägen ersätter är nämligen en av landets mest vilt-olycksdrabbade vägar. Hela den nya sträckan har viltstängsel. Där grusvägar korsar vägen finns så kallade fä-ristar, ett galler i vägbanan som inte vilda djur kan gå över. Det finns också flera mindre tunnlar under vägen, där viltet ska kunna passera.

Drabbad sträcka

– Den mest drabbade sträckan försvinner nu. Vi har satt viltstängsel längs hela den nya sträckningen. Med bron blir det fem passager för vilt. Det finns också fyra tunnlar under vägen. Vi fick en hel del extrapengar till det, det skulle varit två från början säger Jonny Hermansson på NCC som bygger vägen.

Men det sena beslutet om faunabron försenar nu öppningen av vägen. Från trafikverkets sida tänkte man först öppna vägen innan bron var färdig. Men sedan insåg man inte det skulle fungerar med bibehållen säkerhet.

Faunabron kostar 16 miljoner kronor. Den är cirka 20 meter bred och är av en betydligt enklare konstruktion än en bro för bilar skulle ha.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-03 12:36
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.
{/exp:ce_cache}