20 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Detta är det bästa jobb som jag har haft"

Johan Dalman ser ett ökat intresse för andliga frågor och tror på en ljus framtid för Svenska kyrkan. Foto: Anders BjörkJohan Dalman ser ett ökat intresse för andliga frågor och tror på en ljus framtid för Svenska kyrkan. Foto: Anders Björk

Biskop Johan Dalman var på besök i Hallsberg i veckan. Vi träffade biskopen för att få veta vad han känner för sitt jobb, döden, nedgången för Svenska kyrkan, och annat.

Johan Dalman vigdes till biskop i Strängnäs stift vid en högmässa i Uppsala domkyrka i september 2015 i närvaro av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Biskopsvigningen förrättades av ärkebiskop Antje Jackelén.

"Otroligt imponerad" 

Under tisdagen och onsdagen besökte Dalman Hallsberg och hann förutom besök hos församlingar med att gästa Alléskolan och Bra&Begagnat som visade sin verksamhet, samtidigt som många kunder var där i köpestagen.

- Det är en myrstack av fantastisk idealitet, professionalitet och glädje. Jag är otroligt imponerad av vad jag sett här, sade Dalman om den populära second hand-butiken som finns i flera plan.

Är det här det bästa jobb du haft?

- Ja, det är faktiskt det bästa. Man kan tänka sig att jag åker runt och ser mycket på hus och kyrkor, men det är människorna runtomkring som är behållningen. Att träffa människor som brinner för det de gör, eller är stolta för sin hembygd eller församling ger mycket energi.

Dalman vill trycka på hur viktigt det sociala är.

- Vi pratade om det igår när jag träffade ungdomar här i Hallsberg att vi måste vara tillsammans som människor med. Det räcker inte att träffas på nätet bara, utan också att träffas fysiskt för att må bra. Den här platsen är ett bra exempel på det, här umgås folk och får en form av livsglädje av det.

Känner en trygghet i döden

Är det något du ogillar med ditt jobb?

- Jag har väldigt lite ledighet och kanske umgås för lite med min familj. Sen träffar man på folk med hopplöshet ibland som har tappat sugen, men då finns det alltid en väg mot en ljusare punkt.

Fruktar du döden, eller hur känner du för den?

- Nej, det gör jag inte. Jag längtar inte efter döden utan älskar livet som det är. Jag tänker på döden som ett nytt sätt att vara tillsammans med gud och dem jag älskar, så jag tänker inte på döden på ett kusligt sätt.

- Jag har för två veckor sedan sagt farväl till min mamma som gick bort 95 år gammal. Vi pratade mycket om döden hennes sista dagar och hon längtade hem och kände en trygghet i döden, som hon sa, fastslår Johan Dalman.

Tror på vändning för kyrkan

En utveckling som går utför är det faktum att Svenska kyrkan tappar medlemmar. I alla fall om man ser hur stor andel av svenska befolkningen som är medlemmar. Exempelvis var 77 procent av befolkningen medlemmar 2005 att jämföra med de 57,7 procent som var medlemmar 2018.

- Kyrkan har drabbats, precis som många andra organisationer och föreningar, av det faktum att folk i större utsträckning idag än tidigare vill vara fria, inte engagera sig och inte vara med på saker.

- Samtidigt ska jag säga att vad jag känner när jag åker runt och träffar folk är inte att det finns ett bristande engagemang utan snarare att det är ett växande intresse för de andliga frågorna. 

- Därför tror jag att kyrkan har all framtid för sig. Kyrkan är ju en miljö där man möts tillsammans. Jesus Kristus samlar oss för att vi ska bli bättre medmänniskor och kunna leva ett bättre liv och betyda mer för andra, och det tror jag många längtar efter, avslutar Johan Dalman.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-17 14:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.