Gå till innehåll
Sydnärke

Alltfler byter namn

Publicerad: 4 January 2017 11:38

- Anledningen till ökningen kan vara att man vill stärka sin identitet, säger Stina Lilja, pressansvarig på PRV (Patent- och registreringsverket).

Hon menar att man kan anta att det finns en koppling mellan ökningen av namnändringar och internets uppkomst då antalet av namnärenden till PRV fördubblats under den senaste 20-årsperioden.

Procentuellt ökade antalet namnbyten i Sverige med 17 procent 2012-2016, i Örebro län ännu lite mer, med 20 procent till 271 förra året varav 60 handlade om nybildade efternamn,  72 förnamn och 139 befintliga efternamn.

Namnet ett "varumärke"

- Personnamn har fått en allt tydligare varumärkesstatus genom större exponering i exempelvis sociala medier. Det finns en märkbar önskan om individualisering som leder till ökad igenkänningsfaktor, säger Stina Lilja.

Att namn har fått varumärkesstatus märks även bland offentliga personer där det är allt fler som varumärkesskyddar sitt namn. Exempel på detta är Zlatan, Carolina Klûft, Björn Borg och även Blondinbella för att nämna några.

Inspiration från naturen

I nybildade namn är det vanligt att man hämtar inspiration från djur, natur och årstider – eller kanske från den plats man träffades på eller bodde på under uppväxten.

Det finns flera anledningar till att byta namn; det kan vara att ett par vid giftermål vill skapa ett nytt, gemensamt namn för att markera en ny tid, knyta ihop familjer och skapa en gemensam identitet.

- Vi kan även se att man återtar äldre släktnamn, kanske för att visa tillhörighet. Oftast är det namnet mer unikt och särskiljande än det tidigare namnet, säger Stina Lilja i pressmeddelandet.

Från och med den 1 juli i år kommer Skatteverket att hantera alla namnärenden och en friare lagstiftning om personnamn träder i kraft.

Den som funderar på att byta namn kan få förslag HÄR

Annons

Nyheter