01 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Var tionde hund lider av allergi – så vet du om din hund är drabbad

Allergi mot exempelvis pollen, kvalster och födoämnen drabbar inte bara människor utan även hundar. Så mycket som 10–15 procent procent av alla hundar beräknas ha någon form av allergi. AniCuras veterinär Rebecka Frey tipsar om hur du kan upptäcka om din hund är allergisk och vilka behandlingar som finns.

Snart är pollensäsongen här och precis som vi människor kan även hundar ha allergiska besvär. Vanligast är kvalsterallergi, men även allergi mot pollen, mögel och födoämnen förekommer. 

Allergisk hund får klåda

Ungefär mellan 10–15 procent av alla hundar beräknas ha allergi, men det kan även skilja sig beroende på ras. Symtomen man ska vara uppmärksam på är om hunden får klåda i ansiktet, i armhålor, på tassar eller återkommande öroninflammationer. Vissa hundar kan även få rinnande eller kliande ögon.  

- En allergisk hund får mer eller mindre klåda, vilket kan yttra sig i att djuret river sig med tassarna, slickar sig eller naggar sig.

- Allergi hos hundar debuterar vanligen från 1–2 års ålder men kan även börja tidigare. Har man en yngre hund med typiska symtom bör man söka råd hos en veterinär för vidare utredning, säger Rebecka Frey, veterinär på AniCura i ett pressutskick.

Ungefär en tredjedel av de hundar som har kvalsterallergi har även någon form av matallergi och då främst mot proteiner.

Därför är det viktigt att ta reda på om hunden är överkänslig mot sitt foder eftersom det annars är väldigt svårt att få ordning på hundens klåda.

Extra tid för skötsel

Det finns flera sätt att behandla allergi hos hundar, men precis som hos människor går det inte att bota utan är en livslång sjukdom hunden får leva med.

- Ju tidigare en veterinär kan ställa diagnosen desto bättre prognos för behandlingen. Hur behandlingen ser ut är individuellt men det finns exempelvis allergivaccinering som gör att immunförsvaret lättare tål olika ämnen.

- Hunden kan även få läkemedel som dämpar klådan och inflammationen, säger Rebecka Frey.

Den som har en allergisk hund behöver ofta lägga lite extra tid på skötsel som regelbunden och mer noggrann rengöring av öron och tassar, för att ge hunden bra livskvalitet trots sin kroniska sjukdom.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-12 10:48
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.