Gå till innehåll
Sydnärke

“Ännu skam kring psykisk ohälsa”

Publicerad: 24 April 2018 1:36

Skamkänslor leder till att människor inte får den vård de behöver och många hamnar i social isolering. Idag så pratar vi psykisk ohälsa under parollen ”5 minuter 5 maj” – var med du också!

Psykisk ohälsa är mycket vanligt – tre av fyra människor har erfarenhet av det, antingen själv eller som anhörig. Enligt Folkhälsomyndighetens studier så ökar den psykiska ohälsan i samhället, särskilt bland unga. Trots att det är så vanligt så finns en stor rädsla för att prata om psykisk ohälsa, och många blir därför diskriminerade i skolan, arbetslivet, vården och i umgänget med andra människor. Stigmat drabbar många gånger hela familjen, så kallad ”associerad stigma”. 

Vi behöver hjälpas åt att göra psykisk ohälsa mindre tabubelagt; det vinner både individen och samhället på. Mindre skamkänslor leder till att fler vågar söka hjälp och att den psykiatriska vården förbättras. Att prata öppet om psykisk ohälsa bidrar också till ett samhälle som bättre tolererar olikheter och drar nytta av människors olika erfarenheter och funktionssätt. 

Det här kan du göra:

  • Våga fråga en vän, bekant eller kollega hur hen mår! 
  • Prata med dina arbetskamrater, klasskompisar, vänner eller med grannen. Fråga hur andra har det och berätta om dig själv och dina tankar kring psykisk hälsa. Du behöver inte vara expert, det viktigaste du kan göra är att visa att du är intresserad och verkligen bryr dig.
  • Använd sociala medier för att dela med dig av dina tankar, tips, filmer eller bilder av psykisk hälsa och ohälsa. Använd hashtagen #5min5maj.

Hjärnkoll är en informationssatsning som sedan starten för 10 år sedan följt utvecklingen och kunnat konstatera att svenskarnas attityder till psykisk ohälsa stadigt förbättrats. Men fortfarande finns oerhört mycket att göra — genom att våga prata om psykisk ohälsa så kan du ta steg som förändrar livet. Det kan vara livsavgörande för den som lever med psykisk ohälsa att få prata om det. Och du bidrar till ett bättre samhällsklimat där människors olikheter ses som möjligheter, inte problem. Ta steget, fem minuter gör skillnad!
Kom och träffa våra ambassadörer på Marieberg galleria den 5.5 mellan klockan 11.00-15.00.

Annons

Nyheter