20 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58

1 000 sångsvanar vid Tysslingen

Mer än 1000 sångsvanar i Tysslingen just nu: Foto: Jonas Classon.Mer än 1000 sångsvanar i Tysslingen just nu: Foto: Jonas Classon.

Under onsdagen räknades det in över 1 000 sångsvanar vid Tysslingen.
Även sex exemplar av den ovanliga mindre sångsvanen observerades i Rånnesta i norra delen av svansjön Tysslingen. Även en trana fanns på plats.

Trots en varm vinter och en tidig vår har sångsvanarna dröjt till sin stora rastlokal vid sjön Tysslingen. Det har funnits svanar i landskapet i över en månad, men det har inte hittat till svansjön Tysslingen där de utfordras med korn och vete.

Men i början av denna vecka har sångsvarna kommit i mängder från bland annat Jylland. Under måndagen räknade man in 367 sångsvanar vid Rånnesta, under tisdagen steg siffran till 839 och under onsdag morgon passerade 1000-strecket, det blev 1027 sångsvanar när räkningen avslutades kl 9.
Tillsammans med sångsvanarna har också några få exemplar av den ovanliga mindre sångsvanen, även kallad tundrasångsvan, landat i Tysslingen. Det är en art som ska häcka långt borta i Sibirien. Under onsdagens fanns hela mindre sångsvanar att beskåda på Rånnestamaden. 

Europa-stor rastplats 

Sjön Tysslingen, som ligger 15 kilometer väster om Örebro, är en av Europas största rastplatser för sångsvanar. Ända sedan mitten på 1800-talet är Tysslingen känd för att vara en rastplats för sångsvanar. 

Varje år passerar 8 000 – 10 000 sångsvanar Rånnesta, som ligger i norra delen av Tysslingen. Svarnrasten är också ett välbesökt utflyktsmål, många tusen människor kommer varje år för att få se svanarna dansa och sjunga ut sin vårsång. Sedan 1997 har fågelskådare från Stiftelsen Tysslingen och Närkes Ornitologiska Förening varje morgon räknat de rastande sångsvanarna i Rånnesta.

Om vädret fortsätter att vara milt kommer allt fler svanar att söka sig till Tysslingen under den närmaste tiden. 

Fotnot: I Sydnärke har det varma vädret under vintern gjort att det funnits enstaka sångsvanar kvar lite varstans. Bland annat har det gått att se några sångsvanar längs den nya riksväg 51, förbi Pålsboda, hela vintern.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-05 15:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.