Gå till innehåll
Lekeberg

Erik Amnå, välkänd professor i statskunskap, kommer till puben för att tala om demokrati i Sverige. Kan den utvecklas när hot tornar upp sig?

Vetenskapspub om
pressad demokrati

Publicerad: 21 February 2016 23:49

På onsdag är det dags för årets första vetenskapsub på Sparbanksbörsen i Fjugesta. Ämnet är högaktuellt då professor Erik Amnå från Örebro universitet föreläser om den svenska demokratins utveckling. ”100 år - och sedan? Svensk demokrati under press” är rubriken.

Folkrörelserna förlorar medlemmar. Ungdomar letar nya former. Multikulturalismen utmanar den post-lutherska sekularismen. Högerpopulismen gastkramar EU-projektet. Hur ska vi utveckla demokratins värden och former utifrån de nya förutsättningarna?

 

Detta är vad Erik Amnå kommer att lyfta fram under programmet som börjar klockan 19 och vilket som vanligt är gratis. I sann folkbildningsanda arrangerar Lekebergs Revysällskap sedan sju år tillbaka dessa vetenskapspubar där man också kan köpa varma och kalla drycker och inte minst avnjuta en varm korv med bröd.

Utökat antal träffar

I år utökas antalet vetenskapspubar från fyra till sex och man planerar också att starta en parallell föreläsningsserie med start i höst.

Den 23 mars kommer professor Ulrica Nilsson och pratar under rubriken ”Vården tar ton: Musik på recept” och den 20 april görs programmet i samarbetet med den ideella föreningen Hjärnkoll. Författaren, sångerskan och mamman Annika Gelin berättar då om sin resa till och från dotterns autismdiagnos. ”Alldeles underbart autistisk” heter programmet som också innehåller mycket musik.

www.lekebergsrevyn.se under rubriken Vetenskapspub kan man se flera av de tidigare föreläsningarna i form av filmer.

Annons

lekeberg