Gå till innehåll
Lekeberg / Kultur

Vetenskapspub om människan och politikern Margaret Thatcher

Publicerad: 20 February 2020 11:59

Hon har satt eviga spår i historieböckerna och människors minnen. Få var oberörda av torypartiets ledare Margaret Thatcher som för 31 år sedan blev Storbritanniens premiärminister. Nu känns hon mer aktuell än någonsin, inte minst tack vare Brexit. På onsdag den 26 februari uppmärksammas hos på årets första vetenskapspub på Sparbanksbörsen i Fjugesta.

Landet befann sig i en djup kris. Få trodde att en outsider som Thatcher skulle bli långlivad. Men de hade fel. Trots hårt motstånd lyckades hon driva igenom sin nyliberala politik som förändrade Storbritannien i grunden. 

Men Thatchers auktoritära ledarstil och hårdföra politik gav henne också många fiender. Hennes skeptiska inställning till EG bidrog till att hon 1990 tvingades lämna premiärministerposten efter elva år vid makten.

Gunnela Björk: Foto: Ylva Säfvelin.

En nog så intressant insikt så här i Brexit-tider.

Gunnela Björk, som är docent i historia vid Örebro universitet, har skrivit en biografi om människan och politikern Margaret Thatcher, hennes väg till makten, dramatiken kring hennes avgång och vad som sedan hände. 

- Hennes föredrag följer boken och med tanke på hur publikdragande och intressant det var när hon gästade oss förrförra året med sitt föredrag om Kata Dalström, så ser vi verkligen fram emot detta, säger Dag Stranneby i arrangerande Lekebergs Revysällskap.

- Som vanligt är det fri entré samt öppen bar och korvgryta.

Annons

lekeberg