28 November 2019
Tipsa: 070-508 44 84

Vetenskapspub om verklighet och modell

Sparbanksbörsens vetenskapspubar är publikdragande arrangemang med fri entré och öppen bar. Nu på onsdag, den 18 september, är det upphovsmannen själv, Dag Stranneby, som föreläser. Ämnet är ”Verklighet och modell – vad är vad” och kan beskrivas som en filosofisk vetenskaplig betraktelse.

- Modeller används flitigt inom teknisk och naturvetenskaplig forskning. Rätt använda är de ett bra hjälpmedel. Men om man blandar ihop modell och verklighet, kan det bli problem, säger Dag och förklarar att hypoteser och spekulationer plötsligt kan upphöjas till fakta, och gränsen mellan vetenskap och tro suddas ut. 

Professor Dag Stranneby. Foto: Gunnar Öquist

- Kommunikationen mellan forskare och media/politiker är en utmaning, då man ofta vill ha enkla svart/vita svar på komplexa frågor.  

Belastningen större nu

I dag, då internet dagligen bombarderar oss med information, blir belastningen att skilja agnarna från vetet extra stor. 

- Många ”ger upp”, och följer helt enkelt ”alla andra". Kritiskt, självständigt tänkande ersätts med auktoritetstro och flockbeteende. Vart kan det leda på sikt? Eller, är vi kanske själva en modell? kommenterar Dag.

Jobbar som professor

Dag Stranneby är professor vid Örebro universitet och dessutom en av grundarna till Lekebergs Revysällskap.

Vetenskapspuben äger rum onsdag 18 september mellan kl. 19 och 21. (GP)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-12 16:22
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.