30 November 2019
Tipsa: 070-508 44 84

Vävstugan bjuder på glad färgexplosion

Karin Adolfsson och Bert Falk från Lekebergs kommun delade ut Lekebergs kulturpris till Vävstugans eldsjäl Ingrid Thorin.Karin Adolfsson och Bert Falk från Lekebergs kommun delade ut Lekebergs kulturpris till Vävstugans eldsjäl Ingrid Thorin.

Det var en dramatisk försommarkväll runt torget i Fjugesta på måndagen. Åskans blixtar slog ut både mobiltelefoner och datanät. Inne på bibliotekets nya utställningshall var det en explosion av vackra färger med inslag av både glädje och stolthet när Vävstugans 32 medlemmar ställer ut.

Alla tekniker, och mängder av olika vävnader finns på utställningen. Vävstugan i Fjugesta har klassat som en av landets ledande.
Duk i sållväv, vävd av Aina Jönsson.
Anne Marie Nilsson visar upp två kulturer. På duken som hon vävt i blått finns Fjugestafotografen Sophie Jansons finporslin. - Vi köpte servisen på auktion för 40 år sedan. Blått är min favoritfärg, säger hon.
När sommaren var som hetast 2018 vävde Ingrid Thorin denna badrock för svalkande bad i Västernärkes sjöar.
Vävstugans utställning i biblioteket är den första utomstående i den nya hallen - En ära för oss, säger Ingrid Thorin. Fram till den 23 augusti visas över 40 olika vävalster.

Ett 40-tal vävalster visas på utställningeen som pågår till 23 augusti.

- Det är en ära att just vi är den första utställaren här, säger Ingrid Thorin, ordförande i den vävstuga som fått betyg om att vara en av landets främsta.

Historiskt porslin

Utställningshallen fylldes av en kunnig publik som förtjust kommenterade vävnader med ord som: ”Åh så vackert”,  ”Vilka färgställningar” och prisade utställningens mångfald. För här fanns både vävda kläder, väskor, mattor. dukar, löpare och l bonader i alla de vävtekniker som tänkas kan.

Ett utställningsföremål som stack ut var bordet med Anne-Marie Nilsson vävda duk i blå/vita färger och med en matchande servis:

- Den har tillhört fotografen Sophie Janson i Fjugesta.  Servisen inhandlades för 40 år sedan på en auktion. Den var väl bevarad, och jag använder den ofta, säger Anne-Marie Nilsson.

Vävning vardag i Lekeberg

Kvällen bjöd på fler glada inslag. Kommunens kulturpris på 10 000 kronor delades ut av kulturnämndens ordförande Bert Falk. Mottagaren var Vävstugans Ingrid Thorin.

- Ingrid har på ett positivt sätt utvecklat intresset för vävkonsten.  Både unga skolelever och nyanlända är välkomna att pröva på.  Det är ett hantverk och en konst som bidrar till att vi mår bra, sa Bert Falk.

Karin Adolfsson, Lekebergs kommuns kulturutvecklare, menade att alla spår ledde fram till att eldsjälen och föreningsmänniskan Ingrid Thorin skulle få kulturpriset.

- Vävning är en del av vardagen i Lekebergs kommun. Den har djupa rötter. I Edsberg fanns länge Gyllanderska slöjdskolan där just vävning var en av grunderna.

Fördjupa med datateknik

- Jag ser priset som en utmärkelse för alla i Fjugesta Vävstuga, sa mottagaren Ingrid Thorin. Vi ska använda det för att fördjupa kunskaperna och med datateknik lära oss mer av färger och mönster.

Under året har Vävstugan fått flytta in i nyrenoverade lokaler i ”Käppens” gamla fabrik

- Vi har fått Sveriges finaste och ändamålsenliga lokaler. Det är en inspiration för oss, sa Ingrid Thorin i sitt tacktal.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-06-04 11:34
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.