06 April 2020
Tipsa: 070-508 44 84

"Mait var en sann entusiast"

Mait Edlund 1946-2019.    Foto Gunnar ÖquistMait Edlund 1946-2019. Foto Gunnar Öquist

Lekebergsprofilen Mait Edlund omkom nyligen efter en olyckshändelse vilket väckt bestörtning i vida kretsar. "En driftig och välorganiserad kvinna, nästan alltid glad och social", skriver hennes vän och teaterkollega Gunilla Pihlblad i ett minnesord. .

Min vän, granne och revykollega Mait Edlund förolyckades hastigt och tragiskt för en dryg vecka sedan. Det är fortfarande svårt att ta in tack vare att hon var en så närvarande och intensiv person.

Hon hade ett stort kontaktnät, inte minst för att hon hade jobbat som lokalredaktör på NA i 28 år. Dessutom var hon nästan alltid väldigt glad och social och jag vet att det är så många kommer att minnas henne.

Själv kommer jag att minnas en massa saker kopplade till ”grannlaga umgänge” och samarbete i många former. Mait var en driftig och välorganiserad kvinna, varför hon var den perfekta partnern när det gällde att få något gjort. Hon VAR att göra-listan innan begreppet uppfanns. 

Historien om hur hennes man blev aktiv i Lekebergs Revysällskap är typisk Mait. Hon var nämligen inbjuden att bevaka bildandet av föreningen och kom dit i sällskap med Kjell, vilken hon strax lanserade som allmänt händig. Han blev därmed medlem i styrelsen och kom att, precis som Mait själv så småningom, bli en viktig kugge i revymaskineriet.

Efter ett par nyårsrevyer ville vi göra egna sommarspel. Mait som hade livlig fantasi och var van att göra research, började tillsammans med Kjell att forska kring händelser om när järnvägen kom till Västernärke. Det ledde till folklustspelet Larssons station där min roll sedan blev att skriva manus och regissera. Det rycker fortfarande i mina mungipor när jag tänker på hennes entusiasm över att se det växa fram.

Det skulle komma att bli ytterligare några sommarspel och så småningom la vi, tillsammans med många andra, våra krafter på att skapa Sparbanksbörsen, revysällskapets egen lokal. Jag glömmer aldrig när vi satt på scenen och skålade när alla andra hade gått hem efter premiären av vår första föreställning i januari 2007.

Mait stod på scenen några gånger också, mest för att utmana sig själv. För hon var i grund och botten en lite osäker person med ett självförtroende som ibland var onödigt vacklande. Men för varje avklarad utmaning så växte hon och när hon för sex år sedan tog över ledarskapet för vår seniorgrupp, var det ett stort och viktigt steg för henne.

Hennes koncept med klassiska folklustspel blev en succé från början och efter varje år sa hon att det var sista gången. Nu skulle hon vara nöjd. Men hon kunde dessbättre inte låta bli och efter några år var det ingen som trodde henne när hon yttrade sin vanliga utsaga.

Hon var i full gång med att planera för en ny uppsättning och jag kommer att göra allt jag kan för att se till att gruppen fortsätter. Mait skulle ärligt talat ha blivit förbannad om vi inte gjorde det. För det kunde hon också bli ibland.

Det är fortfarande helt obegripligt att hon inte finns i vårt hus längre. Att hon inte gläntar på dörren när jag kommer hem sent och säger att min katt just har gått upp till sig. Eller frågar om jag vill ha ett glas vin för att sedan börja berätta om sina senaste tankar kring det aktuella spelet eller om något annat av sina många engagemang.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-11 2:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.