02 December 2019
Tipsa: 070-508 44 84

Selma och Görel till Kräcklingegården

Kräcklingegården får storfrämmande söndag 29 september. Då spelas pjäsen "Selmas samlade vrede" med välkända Görel Crona i huvudrollen som Selma Lagerlöf, en författare som nådde sina mål.

Kritikerna lovordar Görel Cronas insats som Selma Lagerlöf i pjäsen. Foto: A Blomberg (äldre) och Peter Nerström

För hundra år sedan fick kvinnorna i Sverige rösträtt. En av dem var Selma Lagerlöf. För henne fanns kampen för kvinnans rätt i samhället med hela livet. Hon utnyttjade alla tillfällen som gavs, skrev böcker om starka kvinnor och deltog aktivt i kampen för kvinnans politiska rätt.

Som författare har hon orättvist setts som en ”sagotant”, en naiv berätterska. Mot den bilden reagerade författaren och dramatikern Margareta Skantze då hon skrev pjäsen Selmas samlade vrede med urpremiär 2008:

Selma är en medveten stilist som skickligt och medvetet komponerar sina berättelser. Dessutom är hon en kraftfull kvinna som nådde de mål hon satte upp för sig. Hon ville bli Sveriges största författare och blev det, hon ville köpa tillbaka barndomshemmet Mårbacka och gjorde det. Hon nådde också målet att få Nobelpriset och komma in i Svenska akademin.

Monologen om Selma Lagerlöf  har skrivits av Margareta Skantze.
Selma på toppen

Nu kommer Selmas samlade vrede till Kräcklingegården som en del i mötesserien "Öppen dörr!" Här får vi i Görel Cronas skepnad möta en sextioårig Selma som står på höjden av sin karriär och berättar om sitt liv som hon vill att vi ska se henne, i direkt polemik med de etiketter som satts på henne under 1900-talet.

Vi får samtidigt möta barnet, tonårsflickan och studenten som är beredd att göra avkall på allt för att skriva.

Utanför tätort

Selmas samlade vrede med Görel Crona hade premiär i april förra året och är en del i projektet "Scenkonst utanför tätort", som drivs av Region Örebro län och Riksteatern Örebro län.

- Det är fantastiskt att man inte behöver åka till en storstad för att uppleva stor teaterkonst, säger Lisbeth Axelsson, en av Kräcklingebygdens vänners evenemangsansvariga. Nu gästas vi av en av Sveriges mest namnkunniga skådespelare som ikläder sig rollen som en av Sveriges mest framstående författare genom tiderna! 

Mycket pressberöm

Pressröster om Selmas samlade vrede:

”Passionerat, intellektuellt stimulerande och intimt.”
”Crona spelar med stor närvaro och pondus”
”Görel Crona gör ett fantastiskt fint porträtt av Selma Lagerlöf!”
”Den som har möjlighet att se denna föreställning bör göra det!”

Föreställningen ges i Kräcklingegården söndag 29 september kl 14. För biljetter: Tel 070-667 667 4

Se också
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-13 16:16
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.