19 Februari 2020
Tipsa: 070-508 44 84

Biblioteket utvidgas

Nya arenor för kulturen på gång

Att skapa bättre möjligheter för medborgarna i Lekeberg att själva vara aktiva på kulturella områden och att kunna ta del av professionella kulturutövare, det är målsättningen när kommunen nu ska gå ut och efterhöra vad medborgarna vill ha för nya mötesplatser.

Det framkom under en presskonferens på måndagen där alliansen i Lekeberg drog slutsatser av den kulturhusutredning som blev klar under hösten.

Biblioteket i kommunhusets bottenvåning ser ut att få en central roll i den framtida satsningen. Genom att flytta ut de kommunala bolagen och plussa på med andra angränsande ytor skulle bibliotekets verksamhet kunna växa kraftigt, möjligen med en rejäl utställningshall, något som saknats i kommunen.

- Tanken är att LEBO/LEKO kommer flytta inom 1-2 år till annan lokal i Fjugesta. Men inga ekonomiska beslut är fattade ännu kring biblioteket, utan nu ska förslaget ut på ordentligt samråd innan beslut om vad/hur fattas, berättar Håkan Söderman (m), kommunlråd och ordförande i kultur- och bildningsnämnden.

Lekebergsskolan

Även Lekebergsskolan kan få en ny roll med en ombyggnad som eventuellt ska kunna innebära en ny scen enligt konceptet Black Box, en flexibel lösning som kan användas för olika ändamål som dans och bio.

- Det handlar om att samutnyttja lokaler så att man kan ha dem fyllda från morgon till kväll, förklarar Daniel Eriksson, kultur- och fritidschef.

Samrådsmöten

- Vi vill skapa möjligheter till möten, för de många föreningarna vi har i Lekeberg och även mellan kommunen och civilsamhället. Men det är medborgarna själva som ska använda lokalerna både för att skapa själva och för att kunna ta del av professionella kulturskapare.

Direkt efter jul- och nyår ska kommunen vända sig till medborgarna i form av samrådsmöten för att få mer idéer om hur kulkturlivet i Lekeberg ska kunna utspelas på delvis nya arenor. (LLz)

Läs mer HÄR

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2015-12-07 13:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.