03 December 2019
Tipsa: 070-508 44 84

Solig nationaldag med kärlek och omsorg

Intåg i sommarhagen när nationaldagen firades på Högan. Foto: Gunnar ÖquistIntåg i sommarhagen när nationaldagen firades på Högan. Foto: Gunnar Öquist

LEKEBERG. Nationaldagen på Högan i Fjugesta blev som en reklamfilm för Sverige, vår demokrati och vår natur. Solen flödade på kullarna vid Riseberga, och värmen dallrade över bördig åkerjord. Nära 400 personer kom och fick uppleva en dag av värme, omsorg och människovärde.

Det var också kärleken människor emellan som talaren, Sydnärkenytts medarbetare och kolumnist Lisbeth Axelsson lyfte fram:

- Det bästa sättet att motverka hat och ondska är att ständigt lyfta fram det goda, och börja i kärlekens  ände.

- För den bästa av drivkrafter hos oss människor, det är kärleken! Kärleken till våra medmänniskor, till naturen, till vår jord, av vilken det bara finns ett enda exemplar!  Vi måste förstås värna om den och vara tacksamma för att ungdomar jorden runt samlas i den modiga Greta Thunbergs efterföljd och visar den väg vi måste gå om vi ska hejda klotets uppvärmning.

Lisbeth Axelsson höll ett kraftfullt tal för vad världen behöver - kärlek.
Blågult på familjefesten.
Unga blåsare tog ton.
En familjefest

Under den 90-årigaVästernärke hembygdsförenings ledning har Nationaldagen i Västernärke formats till en enda stor familjefest.  Med Knistakören, Angel Voice och Joanna Lysen med ungdomar som spelade blåsinstrument.

Föreningens nyvalde ordförande Jakob Englund pekade just på det breda programmet, med musik, skolelevernas utställningar, ansiktsmålningar, prisutdelning av skolornas teckningstävling där prisutdelaren Elisabeth Berg betonade att: - Ungdomarna är vårt hopp och vår framtid.

Växer mest

Lekeberg är enligt Dagens Eko den kommun utanför storstäderna som växer snabbast. På Nationaldagen hälsades nya medborgare välkomna. Förra året var det 30 stycken – och 10 av dem kom för att få en gåva. Många var barn – klädda i gul-blåa svenska färger.

På Nationaldagen invigdes också den legendariske NA-journalisten Edvin Lindholms pressbilder under åren 1939-1975. Den visar bilder på aktiviteter och människor. Och fick betyget av besökarna:
Härligt, i dessa bilder känner man igen personerna och händelserna.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-06-11 13:44
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.