27 November 2019
Tipsa: 070-508 44 84

Riseberga avslutar klostersäsong

Musik och berättelser i den mytiska omgivningen vid Riseberga kloster avslutar säsongen på onsdag. Foto: Gunnar ÖqvistMusik och berättelser i den mytiska omgivningen vid Riseberga kloster avslutar säsongen på onsdag. Foto: Gunnar Öqvist

Mörkret faller över den medeltida klosterruinen vars murar kantras av marschaller. Nunnor lyser upp med facklor och flera hundra människor vandrar upp från parkeringen för att under en timme flyttas tillbaka i tiden med hjälp av berättelser och musik. I år med en del nya inslag, besökarna kommer att få uppleva vardagen i klostret på ett autentiskt sätt.

Så har det sett ut en kväll i början av september i flera år nu och 2019 är inget undantag. Guidegruppen i Riseberga Rediviva avslutar säsongen med sin fackelkväll som har utvecklats år från år men som har samma stomme; musik och berättelser.

Var aktivt mellan 1170 och 1500

- Förra året kom det cirka 150 personer och vi är så glada över intresset. Om vädret är på vår sida så räknar vi med minst lika många i år, säger gruppens ledare och föreningens ordförande, Wivianne Högman. 

Det är gruppens fem guider som i autentisk klädsel berättar om historien, från grundandet av klostret på 1170-talet till dess upphörande som skedde i två dramatiska omgångar på 1500-talet.

Man spelar upp små scener som på sitt sätt får gestalta livet i klostret och dess betydelse i Sverige under medeltiden. Texterna och scenerna i år är helt nyskrivna för att även locka mångåriga besökare att komma tillbaka. 

- Detta varvas med tidstypisk musik, säger Wivianne och berättar att i år, precis som tidigare, får man lyssna på Nunnekören under ledning av Sara Hansen.

- Men också på gruppen systrarna Lysén och på Joanna Lysén när hon på flygelhorn spelar ett specialkomponerat musikstycke.

Risebergatårta innan i bönhuset

Före själva programmet bjuder Riseberga Rediviva på kaffe och Risebergatårta i bönhuset. Dit kan man komma mellan 19.30 och 20.15 under onsdagen 4 september när evenemang sker.

Wivianne tipsar om att ta med sig något att sitta på och en ficklampa för att underlätta färden tillbaka till nutiden. Uppe vid Bönhuset kan man också träffa på patron Olof Gabriel Hedengren som lät uppföra detta speciella hus i mitten av 1800-talet.

”Tårtan” är för övrigt en är en sorts paj med bär och nötter görs på ett av många recept som finns bevarade från Lina Hedengren, gift med patron Hedengren.

Anordnat guidningar under sommaren

Programmet startar klockan 20.30, är en timme långt och kostar, inklusive kaffet, 100 kronor. Risebergaguiderna börjar varje år efter midsommar med guidningar för allmänheten varje onsdag.

Man tar dessutom emot besök av grupper från olika håll i länet och landet. 

- Innan sommaren är slut beräknar vi ha haft ungefär 25 guidningar. Sex av dessa har varit för skolklasser, vilket är något fler än tidigare. Dessutom har jag själv i skepnad av ”Syster Ingeborg” haft föreläsning om Riseberga kloster på sammankomster i Örebro och Kumla. Totalt beräknas cirka 550 personer fått information om klostrets historia och nunnornas liv, avslutar Wivianne Högman.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-02 11:54
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.
{/exp:ce_cache}