27 September 2016
Tipsa: 070-508 44 84
Björn Ranelid håller hov.

Mycket händer på en bokmässa

Den trettioandra Bokmässan är över. Bland 870 författare och föreläsare, 836 utställare, 1176 ackrediterade journalister och cirka hundratusen besökare fanns även lite Sydnärkerepresentation.

Jan Mårtenson med sin senaste Homan-bok.

På plats i Göteborg var exempelvis författaren Jan Mårtenson, som stora delar av året är bosatt på en herrgård i Åmmeberg.
Han har varit biträdande generalsekreterare för FN och chef för FN:s europakontor i Genève en gång i tiden. Kanske är han ändå mest känd för sina kriminalromaner om antikhandlaren Johan Kristian Homan. Den första boken om antihjälten Homan kom 1973 och därefter har Mårtenson varje år levererat en ny bok i serien.

På bokmässan gjorde han PR för nya Silverapostlarna där huvudpersonen dras in i ännu ett äventyr. Som alltid har konst, kultur och antikviteter sin givna plats i berättelsen, liksom god mat och goda viner.

Hur många Bokmässor har Jan Mårtenson varit på? Svaret kommer snabbt och med glimten i ögat.
– Alldeles för många.

Hur kom det sig att du blev författare?
– Det började ganska lustigt. En bekant kom till mig och sa; ”jag har ett förlag, men inga böcker. Skriv en bok Jan”.

”Homan-böckerna är min blogg”

Och så skrev Jan Mårtenson en bok, och därefter många fler. Vid det här laget har det blivit 70 böcker i olika genrer, bland annat flera kulturhistoriska böcker.  

– Jag är lite lättjefull och skriver om det jag är intresserad av, exempelvis antikviteter och kultur. I Homan-böckerna får jag dessutom chansen att väva in lite samhällskritik. Det är min blogg, där jag kan tycka till i olika frågor.

De många böckerna om antikhandlaren från Stockholm har även lett till att det finns ett väldigt engagerat Homansällskap, ett av få sällskap som förärats en fiktiv person.

Leif GW Persson signerar för glatta livet.
Tomsing och Dahlberg

Bokförlaget Tomsing från Hallsberg ställde ut på Bokmässan för 13 året i rad (se tidigare artikel).
– Vi missar inte en Bokmässa. I år firar vi dessutom 25 år, förklarade Tomas och Ingela Hagenfors som äger och driver företaget.

På bokmässan finns många författarsällskap representerade med egna montrar. Dock inte Folke Dahlbergsällskapet. Däremot hölls en föreläsning på litterära sällskapens scen om den lite egensinnige författaren och konstnären från Askersund och Vätterntrakterna. Berättare var litteraturprofessorn och Dahlberg-kännaren Mats Jansson.

Över 4 000 programpunkter

Här slutar jakten på kopplingar till Sydnärke. Och i övrigt går det att lyfta fram hur mycket som helst om evenemanget som kallas för ”Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen”. I år hölls 4 190 föreläsningar och liknande programpunkter.

På en av många scener underhöll språkprofessor Lars-Gunnar Andersson sin medelålderspublik, bland annat med frågan om en mening får börjas med och och men.

Och det går bara att börja med och

– När läraren sa att ni inte fick börja så, var det då någon som frågade varför? Nej, det gjorde ni förstås inte. Och sanningen är att regeln vuxit fram utan minsta stöd i språkbruk och regelsamlingar. Ingen vet riktigt hur och varför.
– Bibeln har rekord i att börja meningar med och. Hur har lärarkåren kunnat missat detta?

Mässans minsta monter.

Annars var det som vanligt lång, långa köer till att få en bok signerad av Leif GV Persson, Jan Guillou och andra kända författare.

I mässans minsta monter, en gammaldags telefonkiosk, kunde den som ville tjuvläsa Håkan Hellströms nya ännu ej släppta bok. Göteborgshumor.

Tillströmningen vid Storytels stora monter visar att fler och fler ”läser” böcker genom lyssna i lurar.

Talspråk och skrivspråk dominerade förstås. Men på en scen pratade skådespelerskan och sångerskan Mi Ridell om kroppsspråkets betydelse. Där fick lyssnarna bland annat veta att ett huvud väger cirka fem kilo. Framåtlutat, exempelvis när man läser på plattan eller skriver på datorn, så blir belastningen på kroppen som om huvudet väger 27 kilo.
Dags att sätta punkt och sträcka på sig.

Mässan från ovan.
Kommentera
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.