25 Maj 2016
Tipsa: 070-508 44 84

Boksläpp på slottet om Klaessons Möbler

Örebro slott var fram till år 2010 centrum för böckernas värld. Där i miljön hölls årligen Sveriges näst största bokmässa efter den i Göteborg. Nu är åter boken på väg in på Örebro slottet. Den 1 juni är det boksläpp för en utökad nyutgåva av boken ”Stil o kvalitet - mer om hur Klaessons möblerade världen”

 Den nya möbelboken presenteras vid det unika barockskåp som Klaessons tillverkade 1947 - och som efter 68 år äntligen fått den slottsplacering som tillverkaren John Klaesson drömde om.

Från Fjugesta till världsföretag

I ett nytt kapitel berättar författaren Rolf Jansson om skåpets väg till Örebro slotts residensvåning. Inköpt 2015 av landshövdingen Maria Larsson.

- Skåpet tillför slottet en lokal berättelse historia om det hantverkskunnande och den kvalitet som Klaessons Möbler stod för, säger Maria Larsson.

Klaessons i Fjugesta hade som mest 130 anställda. Nyckeln till framgången var yrkeskunskapen hos de anställda.

För tre år sedan kom den första utgåvan av boken om Klaessons Möbler ut. Den skildrade hur en yngling, Aron Klaesson, år 1886 börjar tillverka möbler i mammans kammare hemma i Fjugesta.

Snabbt växer Klaessons till ett världsföretag som möblerar riksdagshus, Rosenbad och 40 ambassader i världen. Stil och kvalitet var ledorden.

Första boken sålde slut

Företaget köptes 2004 av Kinnarp - som flyttar tillverkningen från Fjugesta till Småland. Lekebergs Sparbank ger ut boken. Den första upplagan såldes snabbt slut.

I den nya boken finns nya kapitel som vittnar om både lokalt designarbete av högsta klass och en intressant industriell historia, som:

- Om barockskåpet som tillverkades till Örebroutställningen 1947. Det har som förlag ett skåp som 1773 var Stockholmsmästaren Jonas Hultsten mästarprov. Hultsten var en av Sveriges främste mästersnickare. Skåpet är ett av landets mest intressanta.

- År 1934 invigdes Sveriges vackraste bank Örebro Sparbank vid Drottninggatan. Den byggdes under Kreugerkraschen. Banken ritades av arkitekten Ivar Tengbom och inredningen formgavs av Carl Malmsten.

Denna stjärnduo stod bakom Kreugers Tändstickspalats och Konserthuset i Stockholm. Klaesson fick vara med att inreda sparbanken.

Över 200 bilder i boken

- Ett kapitel handlar om Eva Klaesson Lindeblad, tredje generationen i möbeldynastin Klaesson. Hon var ansvarig för företagets textiler och vävnader. 

På Nygatan i Örebro drev hon ett väveri med åtta anställda. Vävstolarna var specialtillverkade av tusenkonstnären Martin Andersson i Kvistbro. Han tillverkade 1 000 vävstolar som såldes över hela världen.

Boken Stil o Kvalitet är på 164 sidor, i fyrfärg och tryckt på Elanders i Mölnlycke. Den rymmer nära 200 bilder från en tid som var men inte längre finns.

För bildbehandling svarar Roger Lundberg, layout Berndt Karlsson. Boksläpp sker på Örebro slott den 1 juni kl. 17-15 i närvaro av landshövding Maria Larsson.

Kommentera
Publicerad: 2016-05-25 16:27
På gång i sydnärke
Senaste nyheterna
Annons:
Motorsport
Senast kommenterat
Annons:
Motorsport
Populärt ur arkivet
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.