31 Juli 2016
Tipsa: 070-508 44 84

Fiat- och åsknedslag i Askersund

Under eftermiddagen ösregnade det både på bilar och båtar. Den trevliga skåpvagnen är en Fiat 500 C Belvedere från 1954.

På lördagen var det stormöte för Fiat-entusiaster i Askersund, samtidigt med sommarens värsta åskväder, där en mängd "italienare" med förare och medresenärer kom dånande för ett möte vid Hotel Norra Vättern.

Trots att en gammal hederlig Fiat närmast är att betrakta som en småunge jämfört med dagens bilmärken, är det knappast tillrådligt att parkera sin Saab mitt i ett sådant getingbo. Det är som om en djurgårdare skulle tränga sig in i en AIK-klack mitt under pågående match. Och då är risken stor att man får bucklor i plåten.

Alltså parkerade jag min kära Saab så långt bort från dessa hetlevrade Fiat-bilar som möjligt.

"Den lilla musen"

Hur som helst var det många trevliga Fiat-bilar på plats redan tidigt på eftermiddagen. Bland andra hade Lena-Karin och Örjan Bergner kört upp från Gränna, passande nog i polkagrisrandiga blåvita tröjor, i en mörkröd Fiat 500 C Topolino från 1952 med registreringsnummer DYO 952.

En etta framför så hade det blivit rätt tillverkningsår även där. Topolino är annars detsamma som "den lilla musen". Till och med Musse Pigg lär gå bra. Bergners fick sin Fiat 2007 och började genast en omfattande renovering. Så det tog sin lilla tid och den blev klar först 2013. Men så blev den också fin som snus. Eller mus.

Lena-Karin och Örjan Bergner från Gränna vid sin polkagrisröda Fiat 500 C från 1952.

Andra som skrivit upp sig på Fiats deltagarlista var Olle Leksell med en Fiat 501 från 1924 och Lars Öhman med en Fiat 501 från 1925. Så nog fanns det många härliga bilar att studera den här eftermiddagen.

Blixten slog ned

Värre var det som sagt med vädret som strax efter klockan ett visade sig från sin värsta sida, både med störtregn och ljungande blixtar på den nattsvarta himlen. Sedan dröjde det inte länge förrän blixten också slog ned och utryckningsfordonen stal all uppmärksamhet på sin väg västerut från Askersund, där troligen ett nedslag inträffade i en bondgård strax utanför.

När blixten slog ned stal ambulansen uppmärksamhet från Fiatmötet. Det var vid Bro gård vid vägen mot Sannerud som ett kabelskåp började ryka men med pulversläckare hindrades eld från att ta fart. När brandmännen kom högg de upp en väggpanel för att säkra att inget pyrde. Så det slutade lyckligt.

Annars var det år 1899 som den första Fiat-bilen rullade igång nere i Turin i Italien, där grundarna hette Giovanni Agnelli och Carlo Biscaretti. Och nu 117 år senare kom de sydländska fordonen alltså rullande från när och fjärran för stormötet här i Askersund. Med ett årsmöte inlagt söndag förmiddag.

Mindre efter kriget

Till en början var Fiat-bilarna inte några små fordon. Det var först efter andra världskriget som de kom att minska i storlek, även om den lilla 500-modellen började produceras redan 1936. En populär modell som alltså fyller 80 år denna sommar. Men den har ju inte precis varit en bil att rekommendera för långa basketspelare eller stöddiga muskelbyggare.

Det var 1975 som den svenska märkesklubben för Fiat-bilar startade, Fiat Classic Club, där man kan vara medlem med vilken modell som helst. Bara det är en Fiat.

Hemkörd i en Fiat

Mats Thornqvist har varit medlem i klubben länge och har alltid gillat att åka Fiat. Och då menar vi ALLTID. Första gången var nämligen när han blev hemkörd från BB i pappans gamla Fiat från 1947. Efter det åkte han under hela sin barndom på 50-talet i en 500:a.

Sin första egna Fiat köpte han 1966 av en tant i Falkenberg för 75 spänn. Sanslöst, för då var det ingen annan än Mats som ville ha en Fiat 500. Men är man salig så är man. Och det var en bil som tog honom ända ner till Italien flera gånger. Bland annat när det var ett stort 50-årsjubileum för 500-modellen i Turin 1986.

Och nu har liknande fordon tagit en mängd entusiaster till ett regnigt Askersund. Men precis som andra bilar bryr sig en Fiat inte det minsta om lite blöta.

Kommentera
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.