01 September 2015
Tipsa: 070-508 44 84

Utlänningslagen

Örnebjär lovar driva frågan
om stärkt barnperspektiv

Barnperspektivet i utlänningslagen behöver stärkas. ”Barnets bästa” ska inte vara vägledande, det ska vara den främsta principen. Det hävdar Kumlas enda riksdagsledamot, Christina Örnebjär (fp), inte minst med anledning av att sexåriga Kumlaflickan Marisol Jabour hotas av utvisning..

Så här ser beslutet från 21 augusti ut som familjen Jabour fick för sin sexåriga flicka, född i Sverige. Familjens advokat anser dock inte frågan avgjord (se artikel intill).

- Jag driver den här frågan både inom partiet och i riksdagen, berättar Christina Örnebjär i ett mail till Kumlanytt. Till landsmötet i november har jag en motion om att barns asylskäl alltid ska utredas. Ämnar lägga den i riksdagen också. Jag menar att Barnperspektivet i utlänningslagen behöver stärkas. ”Barnets bästa” ska inte vara vägledande, det ska vara den främsta principen.

- Därtill behöver barnrättsperspektivet stärkas i hela asylprocessen. Barns egna asylskäl ska alltid utredas och vid beslut ska barnets egna skydds- och asylskäl framgå av bedömningen. Så är det inte idag. Ärenden där barn finns med ska inte få ta så lång tid att utreda, barn rotar sig.

Född i Sverige = svensk medborgare?

Christina Örnebjär, som är ersättare i både riksdagens social- och justitieutskott, anser att det är märkligt att det är mycket viktigare var dina föräldrar kommer ifrån än var du själv är född och uppväxt. I  folkpartiets partiprogram står inskrivet att territorialprincipen ska gälla. Att bli svensk medborgare för den som är född i Sverige måste bli både enklare och mer självklart, anser hon.

- Hade det varit så hade båda flickorna i Kumlafamiljen Jabour varit svenska medborgare.  Problemet är man inte tar hänsyn till var barn har blivit planterade utan istället ser till var föräldrarna har sina rötter. Därför är det också så viktigt att Barnkonventionen blir lag och att den samverkar med befintliga lagar.

- Jag kommer självklart fortsätta driva dessa frågor. Expressen har just nu en artikelserie om barnen som inte fick stanna, om barn som precis som Marisol riskerar att utvisas efter många år i  Sverige. Jag kan omöjligt se att det är förenligt med Barnkonventionen eller om principen Barnets bästa. En majoritet av riksdagens partier vill att Barnkonventionen ska bli lag. Därför borde detta förändras snarast. (LLz)

Se också
Kommentera
Publicerad: 2015-08-31 22:29
På gång i sydnärke
Senaste nyheterna
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.