10 Oktober 2015
Tipsa: 070-508 44 84

Många vill besöka gruvan

Zinkgruvan Mining bjuder in allmänheten att besöka underjordsverksamheten. Lördagen den 10 oktober åker den första gruppen ”gruvturister” ner i gruvan. De har vunnit besöket via utlottning. Och fler kan vinna samma underjordstur längre fram.

Vad händer under jorden i Zinkgruvan. Nu ska fler få chansen att besöka gruvan. Foto: Weine Ahlstrand

– Vi vet att det finns ett stort intresse bland många att komma ner och se gruvan. Vi får ganska ofta förfrågningar om det, säger Monica Andersson, kommunikatör vid Zinkgruvan Mining.
– Men eftersom produktionen pågår ständigt så finns det begränsningar i hur mycket vi kan tillmötesgå.

För att ändå ge några nyfikna chansen så har gruvföretaget nu lottat ut åtta platser till en exklusiv rundtur under jord. Fler utlottningar planeras längre fram.
– En ny liknande chans kommer i början av nästa år. Tanken är att vi ska fortsätta med ”turistresorna” så länge intresset finns, kanske 3-4 gånger om året, säger Monica Andersson.

Hur blir man vinnare av ett gruvbesök?

– Den här första gången gick vi ut med en förfrågan på Facebook och gensvaret var stort, cirka 70 personer från hela landet anmälde sitt intresse. Det blir på något liknande sätt även i fortsättningen. Så det gäller att hålla koll via social media, förklarar Monica Andersson.

Gruvtaxi ner och gruvhiss upp

De första åtta gruvbesöksvinnarna får en heldag under jord. De kommer att åka gruvtaxi ner till gruvans huvudnivå på 800 meter för att se verkstäder, kontor, matsal och annat som finns där. Sedan blir det en tur in i någon gruvort där det pågår borrning eller utlastning. Och så gruvhiss upp till marknivån igen.
I dag pågår gruvbrytning ända ner på 1 200 meter i Zinkgruvan. Men så långt ner kommer inte turisterna. Bara att komma ner i en aktiv gruva är ganska unikt.

Gruvturism på djupet 

I Zinkgruvan finns dessutom sedan tidigare ett mycket aktivt gruvmuseum ovan jord vid den äldre Knallagruvan. Här finns framtidsplaner på att kunna erbjuda museibesökarna även en tur ner i underjorden. Och i omgivningen finns flera små och gamla turistgruvor att besöka.

– Zinkgruvan – en destination för gruvintresserade och aktiva turister. Bara för någon att paketera, funderar Monica Andersson.

Kommentera
Publicerad: 2015-10-08 17:29
På gång i sydnärke
Senaste nyheterna
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.