29 November 2019
Tipsa: 070-508 44 84

Laddstation försvann

Polisen la ner undersökning
av bedrägeri mot kommunen

Företaget Celor Ladduttag lovade att leverera två laddstationer för elbilar värda närmare 200 000 kronor till Lekebergs kommun. När en laddstation återtogs polisanmälde kommunen företaget. Polisen la omedelbart ner förundersökningen. Nu har Lekebergs kommun begärt en omprövning av beslutet.

- Någon form av bedrägeri har vi blivit utsatta för och det är mycket pengar, säger Håkan Erlandsson på Lekebergs kommun.

Under 2016 beställde Lekbergs kommun två snabbladdare till elhybridbilar från företaget Celor Ladduttag AB i Örebro. Den ena monterade företaget upp vid Vallgatan i Fjugesta.

- Vi hade ett bra förtroende för företaget, berättar Håkan Erlandsson.

Bortförklaringar

Den andra snabbladdaren skulle ha monterats vid bensinstationen OKQ8. Men säljaren från företaget Celor ladduttag ville i mitten på januari i år låna laddaren av kommunen. Han lovade att det snabbt skulle komma en ersättningsladdare. Men den kom aldrig.

- Efter otaliga samtal och mejl där det kom olika bortförklaringar tröttnade vi och polisanmälde företaget, förklarar Håkan Erlandsson.

Betalat 200 000 kr

Det här var i april i år. Kommunen skickade också in kompletteringar till polisanmälan med misstanke om bedrägeri.

- Det handlar om mycket pengar, berättar Håkan Erlandsson.

Men polisen la ner förundersökningen, och det utan att ha tittat på de kompletteringar som Lekebergs kommun skickat in. Kompletteringarna fastnade hos polisen och kom aldrig fram till förundersökningsledaren.

Totalt betalade Lekebergs kommun närmare 200 000 kronor för laddstationerna med montering. En del av pengarna skulle kommunen få i bidrag av Naturvårdsverket.

Har fler dokument

Nu har Lekebergs kommun skickat in en begäran om omprövning av polisens beslut att lägga ner förundersökningen. Kommunen har också skickat in ytterligare underlag för hur det hela har gått till.

- Vi har blivit utsatta för ett bedrägeri och det känns inte alls bra.

Företaget Celor Ladduttag AB lämnade in en ansökan om konkurs under våren.

- Det lär väl inte finnas några pengar kvar i företaget, säger Håkan Erlandsson på Lekebergs kommun.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2017-08-17 15:09
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.