06 April 2020
Tipsa: 070-508 44 84

Ataljé Mjölkboa fyller 15 år

Antikvariat och Ateljé Mjölkboa firar sina 15 år med boksläpp och konstutställning under Mullhyttemarken. Foto: Måna N. BergerAntikvariat och Ateljé Mjölkboa firar sina 15 år med boksläpp och konstutställning under Mullhyttemarken. Foto: Måna N. Berger

Antikvariat och Ateljé Mjölkboa femtonårsjubilerar under Mullhyttemarken i år, som går av stapeln 13-14 juli, och det firas med boksläpp och konstutställning.

Måna N. Berger har alltså drivit Antikvariat och Atelé Mjökboa sedan 15 år tillbaka. Måna tog över den gamla butikslokalen, som från början fungerat som mjölkaffär, under marknadsdagarna 2004.

– Min dröm har varit att ha ett kulturhus, med många skapande aktiviteter, en plats för social samvaro och möten. Jag ser nu när jag tittar tillbaka att jag levt min dröm, om än i liten skala, berättar Måna själv.

Måna N. Berger driver Atlejé Mjölkboa. Arkivfoto.
Mycker har hänt

Under de 15 år som gått har mycket hänt i Ateljé Mjölkboa. Måna har själv hållit till där och målat, gett gamla böcker nya hem, arrangerat en Hamletföreställning och fixat sammankomster av olika slag. Bland mycket annat.

Måna debuterade med år 2005 med boken "Avtryck i Floden." Den andra boken gavs ut 2014 och går under namnet “After Work. En nattarbetare går i pension." Nu är det alltså dags för ett tredje boksläpp.

Det tredje boksläppet för Måna, "Sekelskuggor."

"Sekelskuggor. Min svenska historia" är en diktsamling om ett annat Sverige, gamla fattigsverige utan sociala skyddsnät, som inte alls är så avlägset. Omkring 1,3 miljoner människor emigrerade för att skapa sig en bättre framtid. 

– Min bok tillägnas dem som blev kvar, våra anonyma sekelskuggor. Boken handlar också om landsbygd, om förmödrar, om barn i olika tidsepoker och, som trådar i väven, inslag av min egen livshistoria, säger Måna.

Konst och mer författande

Utlver boksläppet så är även sommargalleriet i källaren öppet.  Där ställer Henric Johansson och Jamie Axelsson från Mullhyttan ut konst.

Henric är uppväxt i Mullhyttan men är numera bosatt i Norge. Han målar olja och akvarell, "inspirerad av skogar och sjöars mystik." Hans motiv avspeglar känslor och naturupplevelser ofta i abstrakta uttrycksformer. Kraftfullt och explosivt i olja möter lågmält och drömskt i akvarell.  

Ett av Henric Johanssons verk.

Jamie är en ung Mullhyttetjej som beskriver sin konst med orden "blandat, Disney-inspirerat och känslostormar" 

Dessutom kommer Anders Wallén från Nora med nya boken, "Morsning" som kom i april. Den är gjord tillsammans med tecknaren Svante Drake. Mer av Anders andra böcker och CD-skivor kommer också att finnas med. 

Marken i dagarna två

Mullhyttemarken äger rum nu i helgen, lördag 13 juli och söndag 14 juli. På lördagen öppnar man kl. 09 och på söndagen kl. 10. 

Lördagen är en sedvanlig marknadsdag på Hyttebacken med  över 130 marknadsknaller som erbjuder allt mellan himmel och jord. Lennart Erlandsson underhåller på scenen vid Kvarngården när du äter nygräddade våfflor vid Kvarndammen. 

På söndagen är det hantverksmarknad och ätbart på samma plats. Flera uppträdanden äger rum under dagen. Läs mer om Mullhyttemarknaden HÄR

Antikvariat och Ateljé mjölkboa har öppet under samma tider.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-10 20:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.