19 Februari 2020
Tipsa: 070-508 44 84

Lekebergsbo anser han dömts
för samma brott två gånger

En man i 70-årsåldern från Lekeberg menade att han inte både kan få körkortet indraget efter vårdslöshet i trafik och att han sedan ska dömas för brottet av tingsrätten. Mannen hänvisar till Europakonventionen som säger att man inte kan dömas för samma brott två gånger.

 

Men tingsrätten avvisar mannens begäran och dömer honom för vårdslöshet i trafik till villkorlig dom.

Det var den 24 augusti 2010 som en man i 70-årsåldern från Lekeberg körde alldeles för fort, han korsade flera heldragna linjer och körde om andra fordon så att mötande bilar tvingade väja för att undvika frontalkollisioner. Enligt åklagaren agerade Lekebergsbon vårdslöst och med fara för andras liv. Färden slutade med att mannen körde i diket i Garphyttan. I samband med den vårdslösa körningen fick mannen sitt körkort indraget i sex månader.

Slapp fängelse

Åklagaren åtalade sedan Lekebergsbon för vårdslöshet i trafik, ett åtal som mannen menade skulle avvisas eftersom han anser att man enligt Europakonventionen inte kan dömas för samma brott två gånger. Och eftersom mannens körkort varit indraget i sex månader menade mannen att det är straff nog.

Tingsrätten dömer ändå mannen för vårdslöshet i trafik. Domstolen hänvisar till en dom i Hovrätten och menar att man visst kan döma mannen för brottet vårdslöshet i trafik som han erkänt.

Att han inte får fängelse, som är normalt för ett sådant här brott, beror bland annat på att det gått lång tid, över tre år, sedan brottet begick. Därför döms mannen bara till villkorlig dom. (KH)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2013-12-30 22:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.