Gå till innehåll
Lekeberg / Kultur

Vikingar i Västernärke. På lördag 23 april tågar 66 vikingar till Högan. Bild: Göran Sundström

Dags för Vikingamarknad!

Publicerad: 22 April 2016 17:14

LEKEBERG. Nu lyser backarna runt Riseberga kloster av vitsippor. På lördag är det dags för ännu ett säkert vårtecken i Västernärke. Då har skolorna i Lekeberg Vikingamarknad på Högans hembygdsgård med början klockan 11.

-Det är en tradition som vi hållit på med i mer än 25 år, säger Sören Klingnéus, ordförande i Västernärkes hembygdsförening.

Det är årsklass 4 i Lekebergsskolan och Mullhyttan som har studerat vikingatiden. Finalen är att eleverna klär sig vikingakläder och tågar till Högans hembygdsgård.

66 elever i scenprogram

Totalt är det i år 66 elever som under Anders Edlunds ledning uppför ett scenprogram. På Högan är det sedan familjefest med tävlingar, hästar, medeltidsdetaljer, servering. Smedjan är öppen och brandkåren visar en brandbil.

Vikingamarknaden är också det första programmet för Västernärkes Hembygdsförenings arrangemang under sommaren på Högan. Högan ligger strax söder om Fjugesta, längs vägen mot Riseberga och Kumla, och hålls i huvudsak öppen under den varmare delen av året.

Många fler arrangemang

På Högan ordnas flera arrangemang som vänder sig till skolelever. I maj håller gården öppen för barn årsklass 2 som får bekanta sig med gamla redskap och livsvillkor i Västernärke.

I sommar har Västernärke Hembygdsförening 15 arrangemang i kommunen. Den 6 juni kommer landshövding Maria Larsson och talar på Högan.
 

Annons

lekeberg