29 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Dödskul när Lennart Palm gästade Laxå

Lennart Palm är framförallt känd från radio. Men när han gästade Laxå talade han om gravvalv. Foto: Margareta Swenson.Lennart Palm är framförallt känd från radio. Men när han gästade Laxå talade han om gravvalv. Foto: Margareta Swenson.

Lennart Palm från Lerum är ett känt namn för alla som löser Melodikrysset om lördagarna. Men när han gästade Laxå Föreläsningsförening under onsdagen var det för att tala om gravvalv.

När Anders Eldeman behöver en viss låt till krysset, och när den bara finns med text i skivarkivet,  kontaktar han Lennart, som får på sig två, tre veckor att göra ett nytt arrangemang. Lennarts instrument är orgel och hans register är brett.

På kyrkoturné med Lill-Babs

Det blir allt mellan Wagner till Eddie Meduza. Han har ackompanjerat och spelat med de flesta av Sveriges  artister och samarbetet med Stefan Ljungqvist är något Lennart nämner med glädje.

Deras inspelning av "Vi går på stigen som går till Evert" låg hela 24 veckor på Svensktoppen.  

Men hur skaffade han sig en hobby för gravvalv då? Det var när Lennart var på kyrkoturné med Lill-Babs år 2007 som en kyrkovaktmästare visade honom ner i ett gravvalv under kyrkogolvet.

Efter den gången har han kartlagt och fotograferat det mesta som finns av gravvalv i Sverige och krupit åtskilliga meter under kyrkogolven. Den blå overallen är alltid med i bilen, ifall han skulle stöta på nåt intressant krypin längs vägen.

Fick 25 barn med sin fru

Stormaktstiden är fascinerande, tycker Lennart, och de människor som levde och verkade då förtjänar att bli ihågkomna och inte bortglömda.

Lennart Palm utanför Rosenholmska Gravkapellet vid Ramundaboda klosterruin

Därför reser han runt och berättar om vad han hittat på sina upptäcktsfärder och vad hans forskning gett. Hans föreläsning heter Från gravvalvs-varligt till dödskul”

Publiken, som kunde ha varit större, i Kunskapens Hus i Laxå fick höra om dåtidens kändisar och doldisar, om den uppstudsige Harald Stake som trots att han varken kunde skriva eller läsa klarade sig gott på Bohus Fästning.

Eller om Rutger von Aschenberg (1621 – 1693) som fick 25 barn med sin fru Magdalena. Andra namn som dök upp i berättelsen var Svante Horn af Åminne, Peter Cruse och släkten Crusebjörn, Fite Fitesson, Tordensköld, Axel von Fersen...

- Inte visste jag att svensk historia, kistor och gravvalv kunde vara så roligt, sa en av åhörarna när föreläsningen var slut. Nu ser jag fram emot nästa gång Lennart Palm kommer till Laxå och berättar mer.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-20 16:18
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.