28 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Amerikaner bjöds in till släkträff i Laxå

Tänk vad släktforskande kan bidra till. Men det krävdes ett rejält jobb för att få till samlingen. Foto: Margareta SwensonTänk vad släktforskande kan bidra till. Men det krävdes ett rejält jobb för att få till samlingen. Foto: Margareta Swenson

Vilket kalas det blev på Casselgården i Laxå i lördags när ett hundratal släktingar från USA och Sverige, ättade från smeden Johan Stålberg i Röfors, samlades. Kalaset var kulmen på Bengt-Göran Fredricssons och hans sambo Catarina Hagströms tvååriga planerande och släktforskande.

Innan den stora släktträffen på lördagen reste Bengt-Göran och Catarina runt med de amerikanska gästerna till Dalarna, Sala silvergruva, Stockholm och Stockholms skärgård. I närområdet har man besökt Porla Brunn, Ramundeboda, Fagertärn, Röfors, Ramundeboda kyrka och Bruksmuseumet vid Laxå Herrgård.

Kopplingar till Gustav Vasa

Idén till släktträffen fick Bengt-Göran från TV-programmet Allt för Sverige där ett gäng amerikaner får komma till Sverige för att stifta bekantskap med landet och lära känna sina svenska rötter.

Värdfamiljen från vänster: Olivia Hagström, Per Bodin, Charlie Hagström, Caroline Hagström, Catarina Hagström och Bengt-Göran Fredricsson

Bengt-Görans farmor Signe hade 13 syskon och fem av dem emigrerade till Amerika. Bland annat storasyster Emma, som i Amerika träffade och gifte sig med Knut Boo, halvbror till den kände sångaren Bertil Boo.

Det är Emmas barnbarn och barnbarnsbarn som nu är på besök hos sina svenska släktingar och lördagens program var innehållsrikt. Deltagarna fick ta del av släktforskningen som visar att släkten härstammar från självaste Gustav Vasa, allas vår landsfader.

Björn Brohmée berättade om livet på bruket i Röfors, hur det kunde gestalta sig för smeder och smedhustrur. Släktens egna filmer från tidigare möten visades för publiken, som förtjusta ropade:

- Titta, där är ju mamma! Han till höger är Folke, absolut!

Testades om svenska traditioner

Efter lunch berättade Arkivcentrums Håkan Henriksson om hur det var när Riksarkivet flyttades tll Örebro. Och precis som i programmet Allt för Sverige så utsattes deltagarna för ett prov.

De amerikanska släktingarna hade tidigare fått en engelsk översättning av boken Svenska Traditioner och ur den hämtades ett antal kluriga frågor.

Barn och kvinnor utanför arbearbostad i Röfors under tidigt 1900-tal

Som avslutning underhöll Christer och Kristina Folkesson med sång och spel. Christer är en varm beundrare av Bertil Boo och ivrar för att Askersund ska uppmärksamma denne ortens kändis på något sätt.

Något som måste kännas rätt även för familjen Stålberg. Redan på söndagen deltog amerikanerna i en utflykt till Bohult, torpet utanför Askersund där Bertil Boo föddes. Sedan återstod några dagar till av sightseeing, innan det var dags för svenskättlingarna att återvända till hemmen i Wisconsin, USA.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-27 12:29
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.