19 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Tornerspel hos Sannerud på marken

MedeltidsföreningenMedeltidsföreningen "Infensus" kommer att finnas på plats när Sannerud har marknad. Foto: Privat

Lördagen 31 augusti kommer Sannerud att livas upp ordentligt då de har sin årliga marknad. Man räknar med mellan 8 000 och 10 000 besökare till den lilla orten i Tiveden.

Efter att ha varit nedlagd senan 1940-talet tog några entusiaster i Tiveds utvecklingsgrupp för drygt 20 år sedan initiativet till att skaka liv i marknaden.

Sedan dess har föreningen, i samarbete med lokala föreningar och aktörer, outtröttligt arrangerat Sannerudsmarken, alltid den sista lördagen i augusti.

Tornerspel på gärdet

Årets evenemang startar kl 9 och avslutas kl 16. Marknaden är det mest publikdragande arrangemanget i Laxå kommun med 8 000 -10 000 besökare.

Närmare 120 knallar kommer att kanta den 600 meter långa sträckan utmed Sanneruds Bygata. Knallar som erbjuder varor av alla de slag, tyngdpunkten ligger på hantverksprodukter blandat med lokalproducerat mathantverk.

Tur det finns en stor yta att parkera på. Foto: Privat

Marknaden har två fastställda programtider, klockan 11 och 13, som besökarna inte gärna vill missa. Sedan flera år tillbaka bjuds tornerspel på gärdet i norra delen av marknadsområdet. 

Riddare från föreningen Infensus med Finnerödjabördiga Roger Hellner, alias Den Kluvna Liljan, i spetsen bjuder på en spännande och fartfylld uppvisning till häst med lans, klubbor och svärd som vapen.

Utländska turister inte ovanligt

En tredje tid att passa är kl 15 då det bjuds musikandakt i marknadstid i Tiveds kyrka. Andra inslag under marknadsdagen är lotterier, ponnyridning, bilutställning, borstbinderi och smide, bara för att nämna något bland mycket.

Marknadsbesökarna behöver heller inte gå med kurrande magar. Utmed bygatan erbjuds flera spännande matalternativ. Bara att välja och stilla hungern.

Marknaden har blivit till en trevlig och omtyckt hemvändardag för många utflyttade tivedsbor men lockar dessutom givetvis folk från hela regionen och inte minst utländska turister som vill uppleva lite av ”svensk marknadstradition”.

– Det är en folkfest att njuta av, och med sitt breda utbud anpassad till besökare i alla åldrar, säger utvecklingsgruppens ordförande Madde Larsson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-19 15:22
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.