28 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Träffpunkt 18 kan läggas ner i Laxå

Ingela Pihlström, Erik Hansen och Marie Tilly vid Träffpunkt 18 är oroade över att verksamheten kan stängas. Foto: Anders BjörkIngela Pihlström, Erik Hansen och Marie Tilly vid Träffpunkt 18 är oroade över att verksamheten kan stängas. Foto: Anders Björk

Träffpunkt 18 har funnits i närmare 30 år i Laxå. Hit går framförallt äldre och ensamma för gemenskap och aktiviteter. Men nu kan verksamheten läggas ner. Förslag för det finns uppe.

Träffpunkt 18 bildades 1990 i Laxå. Det var Hyresgästföreningen och Socialförvaltningen som drog igång verksamheten för pensionärer och andra daglediga. Från början var det inte aktiviteter varje vardag.

"Vi blev lite chockade"

Men numer har man öppet måndag till fredag och ordnar bingo, gymnastik, pyssel, studiecirklar, utflykter, tipspromenader, sång och musik. sällskapsspel och annat. Därtill finns traditioner som påsk- och julbord och kräftskiva.

Men nu hotas verksamheten av nedläggning.

- Vi fick veta förra veckan att det kommit upp som förslag att lägga ner Träffpunkt 18. De ska diskutera det och sen komma till ett beslut. Vi blev såklart lite chockade, berättar Marie Tilly vid lokalen på Postgatan.

Marie har jobbat i 25 år på Träffpunkten, som tidigare hette Träffpunkt 14 när det låg på Von Boijgatan. Kollegan Ingela Pihlström har varit med i 22 år. 

- Vad det skulle betyda om det lades ner? Ja, hemtjänsten skulle få mycket mer att göra. Det här är förebyggande hälsovård, fastslår Ingela Pihlström.

Verksamhet är ej lagstadgad

Ni tror inte på att kommunen sparar pengar genom att lägga ner?

- Nej, det tror jag inte. Många är såpass ensamma att de skulle drabbas av psykisk ohälsa och här hjälper vi faktiskt många. De flesta som går hit till oss är äldre och ensamma och gemenskapen här betyder mycket, säger Marie Tilly.

Men vad säger då besökarna själva? Vid undertecknads besök under tisdag eftermiddag är det snart dags för bingo och fullsatt i lokalen. 

- Det skulle bli mycket mer hemmasittande om de lade ner, och det skulle inte kännas roligt. Jag är här alla fall tre dagar i veckan, säger en äldre kvinna.

- Jag vet inte om de har analyserat vad det skulle få för konsekvenser om man stängde. Men då det inte är lagstadgat att ha sån här verksamhet är det kanske lockande lägga ner om man måste spara pengar, funderar en äldre herre.

Tufft med budget, enligt Rudolfsson

Kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD) är medveten om förslaget.

- Tjänstepersoner på socialförvaltningen har fått i uppdrag att ta fram x antal förslag på hur det kan sparas. Sen är det upp till politikerna att avgöra vilka förslag som röstas igenom och inte. 

Bo Rudolfsson. Foto: Arkivbild

Vad är din uppfattning om Träffpunkt 18 och dess betydelse?

- Jag hade samtal med dem för ett par dagar sedan och de gör ett viktigt jobb, det är inget snack om något annat. Det är inte någon onödig utgift. Men när en budget läggs i en kommun inför ett år måste resultatet hamna på plus. Vi har haft en budgetvariant som hamnade på minus och håller på och sätter ihop ytterligare förslag nu.

Senare under hösten ska budgeten sedan presenteras. Enligt Bo Rudolfsson blir det betydligt tuffare att få ihop budgeten 2020 än de senaste åren, och det ska även gälla merparten av landets kommuner.

- Oja, jag skulle tippa på att alla fall tre fjärdedelar av kommuner just nu håller på och funderar vad de kan spara på. Kan vi klara att göra ett +/- noll resultat kommande år är det väldigt positivt, fastslår Bo Rudolfsson.

Protest från PRO 

PRO Laxå-Röfors, som delar lokal med Träffpunkt 18, har uppmärsammat förslaget om nedläggning av Träffpunkt 18 och protesterar mot detta med ett brev som publiceras här.

"Vi protesterar mot socialnämndens förslag att spara in Träffpunkt 18, även om vi förstår att det är svårt att hitta sätt att spara och att nämnden fram till nu har ett stort underskott i budgeten. Men att spara in verksamheten på Träffpunkt 18 vore mycket dumt då verksamheten har stor betydelse för folkhälsan i förebyggande syfte och i längden kommer att bli en större kostnad för kommunen, då ensamhet och isolering ger större benägenhet för depression och andra sjukdomar.

Söndagskaffe och filmvisning. Foto: Jan Sörberg

I dagsläget kan personalen även ta kontakt med besökare om de märker att något har hänt när man inte kommer som man brukar. Förebyggande verksamhet som man redan halverat genom att lägga ned Träffpunkt 14. Kommunen har en åldrande befolkning och det gäller att göra det bästa för att behovet av extrainsatser inte ska öka. Bättre att ha en verksamhet som får människor att trivas och må bättre"

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-11 21:57
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.