25 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Hästkrafter i Laxåskogarna

Ebba Compier, Madelene Bergman  och Sara Åhman värmer upp inför starten i Laxå. Foto: Margareta Swenson.Ebba Compier, Madelene Bergman och Sara Åhman värmer upp inför starten i Laxå. Foto: Margareta Swenson.

RIDSPORT: Nerikes Distansryttarklubb ordnade under söndagen för åttonde gången Laxå-ritten, en tävling där det gäller att på ett säkert men snabbt sätt rida långt i terräng.

Fast det är tidigt på söndagmorgonen sjuder området av aktivitet. Speakerrösten från högtalarna blandar sig med hästarnas gnäggningar. Ryttare förbereder sig och sina hästar för dagens utmaningar.

Ännu en liten sport

Funktionärer skyfflar upp spillning och håller gångarna rena, man brygger kaffe, man fyller på vatten till hästarna, man svarar på frågor från ryttare och deras medhjälpare.

Tidtagare, domare, sekretariat, hovslagare och veterinärer är på plats. Det är tusen och en saker som ska fungera en sådan här dag. 

Bangenomgång vid start- och målområdet

Erica Svensson, ordförande i Nerikes Distansryttarklubb, Sofia Larsson, tävlingsledare och Gunilla Strand, banansvarig, är de tre som håller ihop hela arrangemanget. Sedan har de många funktionärer till sin hjälp.

”Det har inte varit svårt att värva medarbetare”, säger Erica. Sporten är ännu så länge liten i Sverige. Erica tror att det endast är cirka 350 utövare i landet.

Ledartrojkan är överens. Det bästa med distansritt är samarbetet med hästen, prestationen man gör tillsammans ute i naturen, gemenskapen och glädjen man delar med andra ryttare. 

Rider som längst åtta mil

Sofia och Gunilla håller en bangenomgång med tävliingsdeltagarna och deras medhjälpare. De berättar om utmaningar i form av ojämna underlag, sönderkörda grusvägar, vindkraftverk och uppmanar alla att dricka vatten. Det är en varm dag.

Sofia Larsson, tävlingsledare, och Erica Svensson, ordförande i Nerikes Distansryttarklubb

Denna söndag tävlar man i fyra klasser: T80, T60, T50 och Clear Round.

I den första gruppen rider man åtta mil, den andra sex mil, den tredje fem mil och den fjärde är en runda där ryttaren nöjer sig med en kortare sträcka, kanske för att man är nybörjare eller för att man vill prova en ny häst.

Start och mål sker på motorstadion. De som ska rida längst startar kl 09.00 och vid 18.30 måste man allra senast vara i mål, då dras snöret.

Det är 42 ryttare som startar och de kommer från hela Sverige, från Östersund i norr till Halmstad i söder. En deltagare kommer från grannlandet Norge.

Lilian började som 40-åring

Det är nästan bara kvinnliga deltagare till skillnad mot motortävlingarnas dominans av män. Och precis som rallyförare kan man fortsätta utöva sporten fast man kommit lite till åren.

Äldsta deltagarna Monicc och Lilian Tanneby. Två riktiga vänner!

Lilian Tanneby och hennes häst Monicc fyller snart hundra år tillsammans, Lilian blir 70 år i höst och Monicc 30 i januari. ”Jag började rida först som 40-åring, säger Lilian, och nu kan jag inte sluta.”

En viktig person i sammanhanget är veterinären. Vid denna tävling tjänstgör två stycken och en av dem är Caroline Seidel, som berättar att detta är det femte året som hon jobbar på Laxå-ritten.

Alla hästar undersöks tre gånger och för de hästar som rider den långa banan (T80) ytterligare en gång. Reglerna säger att hästarnas puls efter 20 minuters vila måste ha gått ner till under 60 slag (64 för T80).

Blev en lyckad tävling

Största risken en sådan här dag är vätskebristen, säger Caroline, men annars är det ingen större fara. Hästarna är vana att gå på skilda underlag. 

Veterinär Caroline Seidel framför prisbordet

Ett riktigt välfyllt prisbord väntar när tävlingarna är genomförda. Vinnarna denna gång blev Anna Remmare på hästen Nefer el Fox (T80), Madelene Bergman på What a Feeling (T60) och Mikaela Jadsjö på CAS Jeremiah Gray (T50).

Tävlingsledningen kan pusta ut och känna sig nöjda med en lyckad tävlingsdag i Laxåskogarna.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-15 16:39
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.