Gå till innehåll
Laxå

Jan Wallgren, ny kyrkoherde i Finnerödja, fick en förnämlig installation med biskop Johan Dalman i processionen. Foto: Alice Sandström

Fullt hus för
nye herden

Publicerad: 31 January 2016 21:25

Klart väder och några värmegrader medverkade till att Finnerödja kyrka fylldes till bristningsgränsen när Jan Wallgren på söndagseftermiddagen med självaste biskopen närvarande installerades som ny kyrkoherde i Bodarne pastorat.

"Äntligen stod prästen i predikstolen. Församlingens huvuden lyftes..."  Inget mässfall för Jan Wallgren!
Bodarne kyrkokör medverkade med skönsång,
Biskop Johan Dalman från Strängnäs var på sprudlande humör..

Wallgren började sin tjänstgöring redan 7 januari men nu var det riktigt högtidligt med medverkan av pastoratets präster som enligt tradition medverkar när en ny kyrkoherde tillträder.

Biskopen Johan Dalman från Strängsnäs stift deltog också med ett humoristiskt installationstal och därefter hälsade representanter från pastoratets församlingar Finnerödja, Skagershult, Tived och Ramundeboda samt frikyrkoförsamlingarna Bergskyrkan, Tallstigskyrkan och Metodistkyrkan den nye kyrkoherden välkommen med olika väl valda bibelord.

Kan predika på finska

Finska föreningen framförde sitt budskap på både svenska och finska, eftersom Jan är bördig från Savolaks i Finland och därför håller även i finska gudstjänster.

Jan Wallgren har tidigare varit komminister i Skagershult församling, men efter en tids tjänstgöring på Mikaels församling i Örebro är han nu till allas glädje tillbaka i Laxå. Det var kyndelsmässodagen och dagens predikan hölls av nye kyrkoherden som nämnde att det finns anor från de finländare som på slutet av 1500-talet invandrade till Tiveds- och Finnerödjabygden .

Bodarne kyrkokör och finska kören medverkade med skönsång. Sjöng vackert gjorde också Carina Nyman med Jan Kligge som ackompanjatör på gitarr. Matilda Brandt fotograferade till Svenska kyrkans bildarkiv. Efter gudstjänsten blev det samvaro med god förtäring i församlingshemmet.

Annons

laxa