logga

Kumlanytts startsida har flyttat Välkommen in!

Kampsportarna börjar få

svårt att hålla sig på mattan

De unga kampsportarna får plats på mattorna när de ligger ner men det blir trängre när de börja rycka, slita och kasta varandra.

KAMPSPORT: Intresset för hålla på med kampsport är förhållandevis stort i Kumla. Kanske till och med för stort. - Vi får tacka nej till folk ibland för att vi inte har plats att ta emot dem, säger ledaren för kampsportsföreningen Kenth Palmqvist.

Det är kyligt värre utomhus när undertecknad besöker Kumla Kampsportsförenings lokaler nere vid Lantmännens silo i Via. Inne är det dock temperaturen betydligt hetare. Runt 25 ungdomar i åldern sex till 14 år drillas under disciplin av fem instruktörer.

Många ledare

Många sporter och lag har svårt att hitta ledare överhuvudtaget men här finns alltså fem stycken på plats. Självklart bidrar det till att varje individ kan bli sedd på ett annat sätt än om det var en eller två ledare. Kent Palmqvist har jobbat som ledare inom kampsporten sedan 1992, men vad  får han ut av det?

- Det roligaste är ju att se barnen växa och bli duktigare och duktigare. Och framförallt att se att det man lär ut verkligen lönar sig.

Kumla Kampsportsförening har runt 80 medlemmar, alla som är medlemmar tränar eller tävlar, de har inga stödmedlemmar. Av dessa 80 är uppskattningsvis 15 tjejer.

Jenny Österhall och Jonathan Sköld har fått grepp om sporten. Jenny har redan nått fina tävlingsframgångar.
Inte nöjd med lokal

Sedan 1997 har de hållit till nere i den byggnad som ligger intill rackethallen, ett stenkast från silon och Palmqvist är inte helt nöjd så som det ser ut nu.

- Det är en bra lokal att träna i, men det börjar bli för litet. Vi får ibland tacka nej till ungdomar som vill börja eftersom vi inte har plats att ta emot dem.

- Under höstterminen kunde vi inte ta emot nya redan två veckor efter terminen börjat och nu denna termin kan vi nog ta emot fyra stycken till, sen är det stopp, berättar Palmqvist vars föreningsträningar sker efter samma terminsschema som skolan. Och hyran är inte heller helt tillfredsställande.

- Vi betalar 5 100 kr i månaden och det är för dyrt. Nu har vi en privat fastighetsägare, skulle vi hitta en lokal i kommunens regi skulle det bli mycket billigare och vi skulle få pengar över till annat.

Jenny tog brons i Aten

Två av de ungdomar som fajtas och slänger runt varandra ute på mattan är Jenny Österhall , 15 och Jonathan Sköld nio år.

- Jag såg min lillebror och pappa hålla på, tyckte det såg så kul ut och ville då med börja, berättar Jenny. För fyra år sedan kom hon ner till träningen första gången - två år senare tog hon brons i judo i Special Olympics som gick i Aten.

- Jag blev glad och stolt, jag fick gå matcher mot några som var mycket större än mig men jag vann ändå två och förlorade två, minns Jenny tillbaka.

Jonathan Sköld började för två år sen, men varför började han med kampsport?

- Jag ville hålla på med nån sport och då valde jag Ju-jutsu, säger Jonathan. Jag tycker det är skönt att slå snabba slag och lära mig nya grepp och sånt.

Landslaget på besök

Dräkterna som alla bär ser ungefär ut som en morgonrock, och runt midjan har vissa ett bälte som visar vilken nivå de befinner sig på.

- I de grenar vi tävlar så jobbar man mycket med att dra och slita i kläderna och det skulle inte funka om motståndaren hade en vanlig t-shirt. Dessutom är de här dräkterna väldigt tåliga, berättar Kent Palmqvist.

Om man vill bli riktigt duktig i exempelvis judo och ju-jutsu, säg några egenskaper man bör ha då?

- Engagerade föräldrar är ett stort plus, vilket många ungdomar i den här föreningen har vill jag säga. Man måste vara envis och även orädd, det går inte att vara rädd för att gå i närkamp.

Ungdomsgruppens pass avslutas och de äldre, som är runt 20 personer på plats, tar vid för sin träning. Den 29-31 mars kan både unga och gamla få chansen att lära sig lite nya grepp, då kommer nämligen svenska landslaget i ju-jutsu ha ett träningsläger i Kumla.

Publicerad: 27 Jan 2013
Kent Palmqvist skrev den 08 Feb 2013, 10:07:
Hej jag tänkte berätta varför jag satt som lärling i kultur o fritid, det är så att jag brinner för föreningslivet i Kumla oavsett sport jag vill att alla ungdomar ska få möjlighet att träna vilken sport de vill och om jag kan bidra till detta är mitt mål uppfyllt. Jag har aldrig utnyttjat min lärlings position för egen vinning. Barnen och ungdomarna är våran framtid. Tack för mig. Med vänlig hälsning, Kent Palmqvist
Camilla förälder på kumla kampsport skrev den 31 Jan 2013, 18:48:
Men hur tänkte du nu?! Tror inte att du förstår hur mycket tid kent lägger pä klubben och vilket engagemang han har för barnens bästa.. vad har politik att göra med att klubben söker ny lokal?! Anledningen är som du ser om du läser artikeln att det är många barn som vill träna.. du är välkommen du med, oavsett partifärg!
Helt ok skrev den 28 Jan 2013, 09:24:
Ja då kan man vänta sig att Socialdemokraternas "lärling" i Kultur och fritidsnämnden Kent "får" en billig hyra någonstans som kommunen subventionerar, men det är väl egentligen ok om man tänker på hur mycket andra sporter som ex speedway får av kommunens skattepengar...

Kumlanytts startsida har flyttat Välkommen in!