logga

Kumlanytts startsida har flyttat Välkommen in!

"Moberg kallade praktikant

för 'jävla snorunge'"

Under en debatt i tisdagens kommunfullmäktige skakade Isac Svanberg, praktikant hos folkpartiets oppositionsråd Christina Örnebjär, på huvet under ett inlägg av Dan-Åke Moberg. Då skällde Moberg från talarstolen ut den 16-årige praktikanten.

Exakt hur orden föll återstår att redovisa men flera fullmäktigeledamöter upprördes över Dan-Åke Mobergs beteende, inte minst för att denne sedan han lämnat talarstolen ska ha kallat Isac Svanberg för "jävla snorunge".

Fortfarande arg

Detta yttrande bekräftas av miljöpartiets ledamot Carina Riberg. Från oppositionens företrädare är orden hårda::

- Jag är fortfarande arg efter dagens kommunfullmäktige. Jag saknar en usäkt från ordförande och presidiet och jag förstår inte hur man kan försvara ett sådan beteende, skriver Christina Örnebjär på Facebook några timmar senare..

- Trodde jag sett det mesta men blir tyvärr överbevisad, skriver i samma forum Mats Hellgren (m) oppositionsråd. Ingen ska behöva känna sig som Isac gjorde idag. Det skar i mitt hjärta att se honom utsatt för denna kränkning offentligt.

"Vågar inte engagera sig"

- Det var hemskt! säger miljöpartiets ledamot Carina Riberg till Kumlanytt. Man måste få skaka på huvet om man inte håller med. Det gör vi alla. Det är inte okej att skrämma en 16-åring på detta sätt. Det gör att folk inte vågar engagera sig i politiken.

I slutet av fullmäktigemötet tog hon från talarstolen upp frågan.

Dan-Åke Moberg ska sedan ha bett om ursäkt "på olika sätt och flera gånger", enligt Riberg.(LLz)

Kumlnytt redovisar inom kort hela fullmäktigemötet i webb-TV. Redan nu kan man höra ljudupptagningen från mötet på Radio 94,3:s hemsida. Ordväxlingen börjar strax efter 1:33.

Öppet brev från m till Katarina Hansson (s)

Jag skriver till dig som gruppledare för socialdemokraterna i Kumlas kommunfullmäktige.

Igår attackerade en av dina ledamöter, Dan-Åke Moberg, en minderårig praktikant i salen med ett verbalt påhopp från talarstolen, som sedan följdes av verbala kränkningar när han gick till sin plats.

Jag, Christina Örnebjär och Carina Riberg tog direkt avstånd från agerandet när det hände. Du var inte på plats men som gruppledare hoppas jag du tar del av det filmade mötet och agerar kraftfullt.

När du själv utsattes för härskartekniker förra våren från en moderat ledamot var vi tydliga med att som parti ta avstånd från den händelsen och ledamoten fick sedan lämna en skriftlig ursäkt.

Agerar du inte nu, förutsätter jag att du Katarina Hansson, som ledare för gruppen anser att detta uppförande är acceptabelt.

Mats Hellgren

Gruppledare för oppositionen, oppositionsråd (m) Kumla Kommun

Publicerad: 22 Jan 2013
Bertil k skrev den 30 Jan 2013, 06:35:
Vinnaren är Mats Hellgren! Du har så kloka ord och sunt förnuft när du talar. Lugn och saklig. Just detta finns en annan man vid namn Moberg som han inte klarar av. Tack Mats för att du finns i kumlapolitiken och för den framåt istället för bakåt som Moberg och hans parti gör,
Conny skrev den 28 Jan 2013, 19:45:
Ähh vad lättkränkta ni är. Självklart ska man få kalla grabben för snorunge. Det är väl inte hela världen. Vi skjuter inte folk i debatter i alla fall. Att det är liv och action i debatten skadar inte för politiska framställanden är ju oftast monotona, tråkiga och innehållslösa. Man upprepar ett mantra som inte syftar till annat än att bra tråka ut sina motståndare.

Håll er till sakfrågan och försök inte rikta uppmärksamhet mot andra oväsentligheter.

Grabben tyckte nog att det var ballt att bli omnämnd från talarstolen, och jag tror inte att han drömmer mardrömmar om kvällarna.

Så en sammanfattning till er alla tråkiga lokalpolitiker. Se till att allmänheten (eran bas för röster) får ärligare debatter. Och sluta spela så lättkränkta, det är bara patetiskt. Jag har hör ett och annat från de flesta av er politiker när ni baktalar era motståndare bakom ryggen på dem, och de fraserna är långt värre än "snorunge" .
Staffan Göransson skrev den 25 Jan 2013, 19:24:
All form av kränkning oavsett om det gäller barn, unga eller äldre tar Vänsterpartiet ett mycket tydligt avstånd från.

Staffan Göransson
Ordförande Vänsterpartiet
Mia skrev den 25 Jan 2013, 17:47:
Idag och till nästa val får socialdemokraterna i Kumla i a f 9 röster mindre från min familj och några goda vänner. Bra jobbat Dan-Åke (ironi).
Tvärsom skrev den 25 Jan 2013, 00:39:
Alla Socialdemokrater som inte tar avstånd ifrån Dan-Åkes beteende när han gör så här, stödjer det fullt ut. Här fattas de viktigaste besluten i Kommunen och en partikamrat som uppför sej på detta vis och i värsta fall får blommor och choklad, applåder av sina partikamrater, "Påhoppet på en, fd skolchef tex" Känns en aning knepigt. Jättebra förebild för våra unga, Gapar och svär, förnedrar. Blir tung i sinnet..
pelleh skrev den 24 Jan 2013, 22:40:
Intressant nivå på debatten.... att man dömer ut alla sossar för att en av dem, Dan-Åke, trampat i klaveret (igen). Hur kan man hånfullt nedvärdera oss alla andra sossar och det vi står för? Vi som inte ens var där.... Tråkigt att borgarna försöker skaffa sig billiga politiska poäng på en sån här trist händelse....
Vojta skrev den 24 Jan 2013, 22:18:
Svar till Tänk om: Politik handlar om att försöka styra utvecklingen av vårt gemensamma samhälle med olika idéer, det blir en kamp mellan idéer, som ska vara demokratisk. Liberalar svajar hit och dit men hamnar oftast i de besuttnas knä. Då får dom räkna med påhopp från vänster. Uppmärksamheten kring Mobergs dumma eftersläng döljer tyvärr liberalen Örnebjärs ännu dummare förslag som Moberg kritiserade. Vi har gått från sakfråga till ordningsfråga.
SnyggAnders skrev den 24 Jan 2013, 22:16:
Ähh...det där var väl inte så farligt? De kände ju tydligen varandra sedan förr, och sedan får man väl kanske tänka lite på var man sitter och ger uttryck för sina känslor.
Orolig skrev den 24 Jan 2013, 19:48:
Detta kan inte vara sant! Synen som socialdemokraterna har på människor, att behandla alla som skit visar bara att de inte borde få sitta kvar!
Men jag blir orolig när det inte står om att ngn vuxen sa emot Dan-Åke.
En läxa till Dan-Åke,barn och ungdomar gör inte som vi säger utan som vi vuxna gör. Jag hoppas att Isac tog detta bra
Tiga ihjäl??? skrev den 24 Jan 2013, 19:29:
Det är påfallande tyst i kommentatorsfälten från ansvariga socialdemokrater!
eddiemmusa skrev den 24 Jan 2013, 16:58:
personliga påhopp är instiftat av den mördade olof palme,han kunde inte heller ta att någon annan hade en annan åsikt.arbetets söner äro stöpta uti samma inskränkta form.lyft blicken och se det finns människor bland er,som förtjänar respekt.
Tack skrev den 24 Jan 2013, 12:49:
För medias rapportering, Hade jag fått sådant här berättat för mej så hade jag nog vägrat tro att det är sant, Dan-Åkes lilla sandlåda. Som inbiten sosse i alla år, är det dags att begära urträde ur partiet lokalt. På riksplanet klappar mitt hjärta för Socialdemokraterna och de kommer att få min röst, i kumla vette katten hur jag ska göra. Vilka översittarfasoner ifrån (S), är du det minsta rädd om partiets väljare och rykte bör du nog ta ditt ansvar och lämna samtliga uppdrag, partiet behöver dessutom sänka sin medelåder dramatiskt. Detta gubbvälde med inavel, svågerpolitik samt härskarvälde hör inte hemma i modern tid.
JÖNSSONLIGAN skrev den 24 Jan 2013, 11:30:
(Fulmäktigeledamot)När jag gick iskolan på 70 talet fick vi lära oss att kommunhuset var medborgarnas allra heligaste. Det trodde jag på till 94.3 började med utsändning från kommunmöten.Första sändningen fick man höra någon stå italarstolen och kalla sina politiska motståndare för JÄVLA PAPEGOJOR. Jag trodde inte det var sant.
Då har man varit sosse i 35 år,idag inser jag att det är en klick som försöker leka företagare och samla på sig så många styrelse uppdrag som möjligt,kosta vad det kosta vill.
Idag blir medborgarna informerade om alla dessa affärer, tack vare media som KUMLA NYTT Fd sosse
Sebbe Staxxxx skrev den 24 Jan 2013, 11:02:
fattar inte varför ni inte tar med min kommentar? AVGÅ MOBERG!!!!
en undrande kumlabo skrev den 24 Jan 2013, 10:57:
Christina som tydligen vill värna yttrande och åsikt friheten så mycket att hon vill göra Kumla till en författardristad. Tycker tydligen inte att sammma åsikts och yttrande frihet ska gälla de som sitter i fullmäktige eftersom de skulle "skämmes" om de inte röstade ja till hennes förslag. Snacka om dubbelmoral, vi kanske borde ha en fristad för de fullmäktige ledamöter som inte röstade som hon ville.....
Tänk om! skrev den 24 Jan 2013, 10:15:
Vojta skrev den 24 Jan 2013, 01:34: ”…… Är man liberal får man väl acceptera en och annan verbal snyting.”
Vad har det för betydelse vilken politisk uppfattning en människa har, när man enligt din mening måste ”acceptera en verbal snyting”? Om en människa på ett offentligt möte, lyssnar på en person i talarstolen och inte håller med om vad som sägs utan skakar på huvudet, varför ska denne person behöva ”acceptera en verbal snyting”? Den syn som uttrycks i inlägget tyder på mycket bristande insikter i såväl demokrati som rättssamhälle!
Fd. Kumling skrev den 24 Jan 2013, 09:56:
Fullmäktigeledamot > Som jag förstår det du skrivit här anser du att det skulle vara odemokratiskt att begära votering. Kan du utveckla detta? Och gärna även uppge vilket parti du företräder, det kan vara hjälpsamt i kommande val.

Jag förstår inte riktigt kopplingen mellan det du skriver och Mobergs utbrott. Att blanda in praktikanten i debatten är ju väldigt lågt. Det är väl ändå Cristina och hennes argument som ska bemötas, och kanske hennes "hot om votering", om det nu är så hemskt att rösta i en demokrati. Blir man så störd av att någon skakar på huvudet medan man pratar kanske man inte passar för ett sådant uppdrag.

Att andra inte ska få tycka emot är väl odemokratiskt om något? Och du tycker alltså Mobergs utbrott är visar god etik och moral till skillnad från Cristinas?
INDIAN skrev den 24 Jan 2013, 07:46:
Man ska inte blanda sport o politik!
Nu har nog MOBBERG fört in mobbergs andan i indianerna också. Eftersom grabben är eller ( var ) ordförande indianernas supportklubb, och DÅ får man inte sitta hos folkpartiet och röra på huvudet.
Då har man trampat indianhövdingen på tårna.
Fullmäktigeledamot skrev den 24 Jan 2013, 07:24:
Svar till Jönssonligan. Du säger "En stor ELOGE till Cristina Ö som istort sett var den enda i skaran som hade kurage att protestera o försvara grabben. Man undrar ju vad det är för folk som är invalda av oss. TACK CRISTINA fortsätt så!"
Jag tycker du ska lyssna på folkpartisten Christina Ö. långa huvudinlägg som föregick Dan Åkes klavertramp. Där hon hotar och fördömer alla ledamöterna och att de ska skämmas och skämmas om de inte röstar ja till hennes motion. Hon skulle dessutom begära votering så att alla skulle registreras för vad de stod för i denna fråga. Vad är det för demokrati. Hon fick nej i voteringen av de flesta ledamöterna och även av de flesta på den borgerliga sidan också.
Det är ju också självklart att hon ska gå in och försvara sin praktikant eftersom hon är handledare för honom.
Folkpartiet borde dock själva ifrågasätta hur hon uppträder i talarstolen. Folkpartiet som står för frihet behöver tänka till hur långt denna frihet ska hanteras i debatten. Etik och moral samt ansvar i debatten är på sin plats i vårt fullmäktige och det ska gälla alla.
Vojta skrev den 24 Jan 2013, 01:34:
Äh, vissa tar i så dom spricker, Leif Lindström till exempel. Polisanmäla Moberg för att han skäller och säger några olämpliga ord från talarstolen, det är ju fånigt. Svanberg och Moberg har grälat förr i speedwaysammanhang så Svanberg kan väl inte vara helt ovan med Mobergs stil. Det är för mycket snyft och brösttoner. Är man liberal får man väl acceptera en och annan verbal snyting.
Lars Litzén skrev den 23 Jan 2013, 23:03:
Svar till Lars Karlsson. Jag har personligen inte gett någon tidsangivelse för D-Å Mobergs omdiskuterade inlägg men redaktionen gjorde en länk till Radio 94,3 och dess inspelning som ett tillägg till den artikel jag skrev sent på tisdagkvällen, detta för att ge intresserade en chans att bilda sig en egen uppfattning. Jag nämnde i artikeln att Moberg bett om ursäkt och redaktionen borde även angett tiden för denna i sitt tillägg. Bra att du påpekar detta, alltså ursäkten kommer efter två timmar och 22 minuter. Kumlanytt räknar med att TV-inspelningen från fullmäktige är klar för publicering under torsdagen.
Lars karlsson skrev den 23 Jan 2013, 22:54:
Mah-Britt: Jag har aldrig och kommeraldrig att förespråka åsiktregistring. Det jag tror att du i så fall har läst är väl att jag tycker att man skulle ha någon sorts inloggning för att kunna kommentera artiklar här på Kumlanytt. Det är något jag står får men det kan kan knappast vara åsiktregistrering. I så fall skulle ju aftonbladet hålla på med det... Men blanda för guds skull inte ihop att stå för sina åsikter med åsiktsregistrering.
PUDELKENNEL skrev den 23 Jan 2013, 22:23:
Om nu Katarina Hansson och Lennart Eriksson inte offentligt vågar ta avstånd ifrån Dan-Åkes avskyvärda, ungdomsfientliga, nedvärderande och personliga angreppet, innebär det att de passivt håller med. Och bilden av fientligheten i s blir fundamenterad i Kumla ytterligare år.
Maj-Britt Jonsson skrev den 23 Jan 2013, 22:20:
"Lars Karlsson"!
Har följt dina tidigare inlägg här på Kumlanytt och det räcker...
Leif Lindström skrev den 23 Jan 2013, 21:44:
För 4 månader sedan gav sig Moberg på mig och hävdade att jag "kvaddat" skolan i Kumla. Jag krävde en offentlig ursäkt, vilken jag fortfarande saknar. Efter detta vägrade han uttala sig och fegade ur totalt. Han hade i det sammanhanget uttalat att han alltid tog en debatt. Igår kväll hände det otroliga, karln trampar i klaveret ännu en gång. Det okontrollerade utbrottet drabbade denna gång en ung grabb som uppenbarligen hade ruskat på huvudet under Mobergs anförande. Jag utgår ifrån att den drabbade och hans föräldrar polisanmäler överfallet som, dessutom, ägde rum i lokaldemokratins viktigaste forum. Det finns antagligen inte någon känd, aggressionshämmande,behandling som skulle kunna hjälpa Moberg att komma tillrätta med sig själv och därför måste han föras ut ur det demokratiska samtalet. Ordföranden i KF och KS måste nu agera för att rädda anseendet för partiet och Fullmäktige. En intressant sak i det sammanhanget är ju att ordf. i KS haft(har?)Moberg som politisk mentor och nu måste frigöra sig från sin förebild.
Lars Karlsson skrev den 23 Jan 2013, 20:31:
Maj-Britt Jonsson: Ja det är mitt riktiga namn. Av vilken anledning borde mitt inlägg censureras? Det får du gärna förklara för mig. Och var ifrån har du hört att att jag skulle vara för åsiktregistrering?
Maj-Britt Jonsson skrev den 23 Jan 2013, 19:41:
"Lars Karlsson" (om det nu är ditt riktiga namn)!
Ditt inlägg borde nog censureras bort tycker jag. Eller i a f registreras och katalogiseras.
Du är ju för åsiktsregistrering har jag hört...
Morgan P skrev den 23 Jan 2013, 19:03:
Nu tycker jag att vi gemensamt ser till att rösta bort sossarna vid nästa val!! Mobergs jävla uppförande speglar enbart Kumla-sossarnas egen själ!
Lars Karlsson skrev den 23 Jan 2013, 18:25:
Måste börja med att säga att det Dan-Åke gjorde inte är ok. Men Lasse Litzen, om du anger tidsangivelsen där Dan-Åke har sitt utbrott så kanske det också vore på sin plats att ange en tidsangivelse där han faktiskt gör en riktig pudel och ber om ursäkt ochinte bara en gång. Den är 2 tim 22 min in i programmet. Min fråga till dig Lasse varför har du inte gjort det?
Göran skrev den 23 Jan 2013, 17:08:
Jag lyssnade just på inlägget:
Ordförande försvarar Moberg!!!! Vad är detta för sätt? Både D-Å Moberg och Mårten Blomquist måste avgå omedelbart!!! Skandal!!!
Nu får det väl räcka skrev den 23 Jan 2013, 16:59:
Skäms Dan-Åke!!! Dags att lägga ner/lägga av nu. Det här är inte okej!
Göran skrev den 23 Jan 2013, 16:51:
Det är en gåta för mig att de andra sossarna håller honom om ryggen. Tycker de verkligen att detta är OK?
Göran skrev den 23 Jan 2013, 16:51:
Det är en gåta för mig att de andra sossarna håller honom om ryggen. Tycker de verkligen att detta är OK?
Fy skäms skrev den 23 Jan 2013, 14:36:
Kan bara instämma med att det är kumlas unga som hamnat i kläm med sossepolitiken. Du borde verkligen skämmas Dan-Åke Moberg! Det finns unga som vill påverka och så stöter de på en sådan stofil som dig!
En annan sur gubbe skrev den 23 Jan 2013, 12:48:
Jag håller tummarna för att Moberg fortsätter på samma spår. Finns inget effektivare sätt att få bort sossarna från makten på. Tråkigt dock att ungdomar kommer i kläm. I och för sig är det väl det som har hänt under det socialdemokratiska styret. Många barn och ungdomar har kommit ikläm.
Ruben skrev den 23 Jan 2013, 11:39:
Skicka hem han till Filipstad!
Annika skrev den 23 Jan 2013, 09:33:
Ta ut din pension nu Moberg!

Du har gjort ditt...
JÖNSSONLIGAN skrev den 23 Jan 2013, 09:29:
En stor ELOGE till Cristina Ö som istort sett var den enda i skaran som hade kurage att protestera o försvara grabben. Man undrar ju vad det är för folk som är invalda av oss. TACK CRISTINA fortsätt så!
Valle skrev den 23 Jan 2013, 09:08:
Det är helt otroligt att vissa kan få bete sig hur som helst med svaret " jag är så gammal så jag kan ta mycket skit " , det sista var ett citat .
Samma sak på alla ställen , på gamla arbetsplatser , i kommunen , som ordförande för Indianerna . När ska detta sluta .
Red skrev den 23 Jan 2013, 09:00:
Sign Veterinärns kommentar struken, aggressivt, fult och nedsättande språkbruk.
trollet skrev den 23 Jan 2013, 08:59:
Så himla BRA skrivet av er som kommmenterat går dagen, Instämmer det som skrivits av er här ang dan-åke och övriga (s)
klockrent från veterinären,tummen upp
När orden tar slut.. skrev den 23 Jan 2013, 08:41:
Käre dan-Åke Moberg. Borde inte du som politisk veteran, om vi bortser från politisk färg agera lite mentor åt en sån här kille som står på första pinnen i stegen, riktigt lågvatten märke, för jag tror att ni Sossar behöver ha en motpol i politiken för annars saknar vi ju debatten som ger näring och lite olika perspektiv på frågeställningar.
Sosse skrev den 23 Jan 2013, 08:40:
"Dan-Åke Moberg ska sedan ha bett om ursäkt "på olika sätt och flera gånger", enligt Riberg."

Dan-Åke borde inte säga nått mer inom politiken utan bara be om ursäkt för allt resten av livet!
Kumlabo skrev den 23 Jan 2013, 08:38:
Ju fler grodor det hoppar ur Herr Mobergs mun ju färre röster på Socialdemokraterna. Må det hoppa massor av grodor!
Snart nyval skrev den 23 Jan 2013, 08:35:
Direkta frågor till Björn Eriksson, ordförande i Kumlas Arbetarkommun; (1) Hur länge har S råd att ha kvar aktiva politiker som i offentliga möten hånar och talar illa om kommuninnevånare och kommunanställda? (2) Hur länge har S råd att ha kvar en politiker som tillåter att hån och ”förtal” på offentliga möten får passera utan ingripande varken från presidiet eller S-kollegor(?) ?
Snart nyval
Kumlabo skrev den 23 Jan 2013, 08:10:
Hur kan en sådan man få vara i en talarstol. Det är skrämande. Och ni andra i hans parti som inte vågar yttra er, ni håller han bara om ryggen.Ni som röstar på en sådan person skulle bara veta hur han beter sig. Släng ut han.
Ledsamt skrev den 23 Jan 2013, 07:54:
Att den här Dan-Åke tillåts gång på gång kliva över tröskeln för vad som är på gränsen till vad som är sunt förnuft. Vad som är riktigt oroligt är att frugan kommer att stå bredvid och stötta detta beteende tillsammans med de övriga i (S), Jag hoppas att mobbning och likabehandlingsplanen bland barnen i skolan fungerar bättre, SKÄRPNING, borde man nu kunna säga men inser att detta är meningslöst då vi tvingas konstatera att detta inte kommer att bli bättre, med de övriga i (S) ivrigt applåderande när dessa kränkningar / påhopp fortgår. Så trist när det behövs ett debbatklimat där alla får komma till tals utan att bli skrämda, Oerhört viktigt med en person som står i början av sin roll som blivande politiker.

Kumlanytts startsida har flyttat Välkommen in!