logga

Kumlanytts startsida har flyttat Välkommen in!

Ifrågasätt Moberg med fakta – inte pajkastning! 

Under septembers fullmäktigesammanträde fick vi åter lyssna till en majoritet som skyller alla kommunala missöden på den sittande regeringen, ofta med minskade statsbidrag som främsta argument.

Före detta kommunstyrelseordförande passade också på att beskylla kommunens tidigare skolchef för att ha kvaddat skolan, ett anförande som fick såväl LUF (Liberala ungdomsförbundet) i Kumla som oppositionsråd Christina Örnebjär (fp) att se rött då ingen tog den före detta skolchefen i försvar.

Att Moberg dessutom vägrar be den före detta skolchefen om ursäkt för sitt utspel är bara beklagansvärt av såväl medmänskliga som demokratiska skäl.

Örnebjär, som inte fanns på plats, kritiserade senare samtliga fullmäktigeledamöter för att inte ha bemött Mobergs uttalande, i en insändare på Kumlanytt. Reaktionerna på utspelet var många och de flesta kommentarerna på Kumlanytt höll med Örnebjär i hennes kritik.

Kommentarer som inte ger effekt

Vad LUF reagerat på är att kritiken i kommentarorfälten sällan handlar om sanningshalten i hans argument. Vi är mer intresserade av att ifrågasätta hans trovärdighet som politiker än hans bristande respekt för andra människors personliga uppfattning. Kommentarerna på Kumlanytt är tyvärr ofta av samma kaliber som Mobergs, och därmed uteblir debattens demokratiska effekt.

Vi ska nu pröva en annan taktik – den sakliga.

Sverige står starkt och kan satsa när andra länder tvingas till stora nedskärningar i den offentliga sektorn. Regeringen har bedrivit en ansvarsfull ekonomisk politik som gör att det finns resurser för att investera.

När Moberg hävdar att statsbidragen har minskat kan jag bekräfta att de haft en stadig ökning de senaste sex åren (Källa: SCB). Moberg kanske också har missat att systemet ändrades år 2005 av den då socialdemokratiska regeringen. Om detta lett till en försämring, så har han socialdemokratin att skylla – inte den sittande regeringen. Intressant är för övrigt att Kumlas borgensåtagande har ökat lavinartat de senaste åren. Rikssnittet ligger på 25 000 kr per invånare – i Kumla är siffran drygt 65 000 kr per invånare.

Kommunala bolagens belåning

Andra tänkvärda fakta i sammanhanget är att samtidigt som kommunens soliditet är god jämfört med många andra kommuners, visar kommunens fastighetsbolag upp helt andra tendenser med näst intill toppbelåning inom båda bolagen. Vems ekonomiska strategi skulle du i första hand ifrågasätta? 

Trots detta fortsätter Moberg att hävda att allt som fungerar bra i Kumla är ett resultat av den socialdemokratiska politiken som bedrivs här medan allt som fungerar dåligt är ett resultat av borgerlighetens försök att förgöra den kommunala sektorn. Att han tror så högt om sin själv och sitt parti är bara ett bevis på dålig självinsikt och låg trovärdighet.  

Att ha trovärdiga politiker i de högst beslutande organen är ett av fundamenten i den representativa demokratin. Att ifrågasätta politiker är en del av yttrandefriheten och demokratin, men kritiken måste samtidigt vara saklig och konstruktiv. Genom att bemöta oseriösa utspel med riktiga fakta ges kritiken mer tyngd och torde leda till en sakligare debatt samt förhoppningsvis i slutänden ett behagligare debattklimat.

Publicerad: 03 Oct 2012
Trött på styret av kumla skrev den 10 Feb 2013, 07:39:
Vi är många i kumla som är så trötta på moberg och Co. Han bara ljuger ochmörkar hela tiden. Alla kommunens kostnader flyttar han över till fastighetsbolaget och tror att vi innevånare inte ska förstå vad han håller på med. Dags att ändra på kumlas styre oh få in Mats Hellgren så det blir ordning och reda i kumla . Ta chansen kumlabor till nästa val,
GB skrev den 26 Oct 2012, 11:33:
Det konstiga är med Kumla att folk vill flytta hit till den här dåliga kommunen som du tycker.
Alliansens mål, sälj ut allt det allmänna till riskbolag som inte ens skattar för sina vinster i Sverige.
Kumlingen skrev den 04 Oct 2012, 00:54:
Kämpa Kajsa! Bra!

Kumlanytts startsida har flyttat Välkommen in!