logga

Kumlanytts startsida har flyttat Välkommen in!

Stefan Svensson (s), skolansvarig:

"Kumla har bra skolor och

det händer mycket positivt"

Flera skolor står utan rektor i Kumla kommun inför höstterminen och det senaste tunga namnet som lämnade in för att han inte trivdes på sitt jobb var Örjan Lindqvist, mångårig lärare och fackordförande för Lärarnas Riksförbund i Kumla.

Stefan Svensson (s), ordförande för barn och utbildningsnämnden i kommunen, ser dock positivt på framtiden:

- Vialund är en skola som har fått ett oförtjänt dåligt rykte, det är en bra skola och jag ser positivt på dess framtid.

Att skolan och dess situation är ett område som engagerar framgår tydligt av alla läsarkommentarer som vällt in efter att Kumlanytt berättade om Vialunds-läraren Örjan Lindqvist, som väljer att sluta efter 27 år som lärare i historia och samhällskunskap och 15 år som fackordförande för Lärarnas Riksförbund i Kumla.

- Jag står helt enkelt inte ut, de två senaste åren och speciellt det sista halvåret har det blivit mycket sämre på skolorna var Lindqvists kommentar till Kumlanytt gällande sitt avhopp.

"Mycket mer kringuppgifter nu"

Socialdemokraten Stefan Svensson jobbar som ordförande för barn och utbildningsnämnden i Kumla kommun och säger följande om Lindqvists avhopp:

- Bra kompetens och erfarenhet bland lärare är ju alltid eftertraktat, men det är svårt för mig att kommentera hans avhopp, det är bättre att han får klargöra om det själv.

Kan du förstå hur han upplevt situationen?

- Det har varit mycket förändringar senaste åren vilket inneburit fler kringuppgifter. Vi har en ny skollag och en ny läroplan som gått igenom för inte så länge sen och vi har haft flera rektorsbyten i kommunen. Och kontuinitet är alltid något vi strävar efter.

Eleverna får välja skola

- De senaste åren har det även blivit vanligare att elever väljer vilken skola de vill gå på. Det är inte mycket vi kan göra åt det då det finns lag på det. Vialundsskolan är byggd för 450 elever, men det är betydligt färre som går där nu och då tvingas man ju även krympa organisationen.

Vad tycker du själv om Vialundsskolan?

- Den har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Jag tycker Vialundsskolan är en bra skola med kunniga lärare. Sen är det klart att vi jobbar med att utveckla våra områden och vi har haft ett utredningsuppdrag utlagt gällande Vialundsskolan som blev klart i sommar.

- Det är en otroligt genomtänkt utredning som förklarar vad som behöver åtgärdas och nu är det upp till oss om vi ska jobba in den i budgeten eller inte. Vialund är en bra skola, men den har alla möjligheter att bli ännu bättre. I Skogstorp exempelvis går man från förskolan till 9:an och det skapar ju en naturlig sammanhållning och organisation mellan olika enheter som är att sträva efter.

"Vi har bättre skola än många "

Det satsas mycket pengar på annat i kommunen. Är det ett tufft jobb att sitta i skolledningen och få pengarna att räcka till så alla blir nöjda?

- Skolan är ju ett område alla tycker är viktigt och jag vet inte om vi är bättre eller sämre än andra kommuner, i många fall tycker jag vi är bättre. Pengar är ju alltid välkommet, men det handlar inte enbart om pengar utan det gäller att de används på rätt sätt med.

- Gällande lärare i kommunen så har vi många som är ganska nyutexaminerade och det gör att lönen överlag just nu är lite lägre än på andra ställen. Men då måste man titta på åldern vi har på lärarna. Dessutom är ju inte lönen allt, det viktigaste är ju att man trivs på jobbet.

"Arbetsglädjen viktigast"

Det kom in många läsarkommentarer på vår senaste artikel om Örjan Lindqvist och skolan, det finns ett stort intresse i frågan. Vad vill du säga till alla de som engagerar sig?

- Alla har sina egna erfarenheter av skolan och att skolan engagerar folk är något jag tycker är jäkligt kul. Som sagt så anser jag att vi har bra skolor i Kumla och det har hänt mycket positivt den senaste tiden och mer komma skall så jag tycker vi är på rätt väg. Det viktigaste är att skapa arbetsglädje, det betyder allt, säger Stefan Svensson ordförande i barn och utbildningsnämnden till Kumlanytt.

Publicerad: 27 Jul 2012
Lärande barn. skrev den 18 Aug 2012, 23:28:
När man tror att det är som värst kommer något nytt. Familjen lade sin röst på socialdemokraterna i Kumla, Vi stod och lyssnade på Katarina Hanssons fina tal om , skola vård och omsorg. Vad ser vi i dag..??. Så mycket tråkigheter. Kommunen har byggt och satsat på parker, skulpturer, indianer och flygplatser. Skolverket riktar kritik mot kommunen. Människor samlas på gator och torg " förra året". i en tyst manifestation och ett rop på hjälp ifrån Kumla. Vår röst går i år till Folkpartiet "lokalt" och socialdemokrater på riksplanet. Jag skäms över mitt parti, Nu får ni snart hitta på något annat. FÖR NU SKA VI RÖSTA UT ER.
Ogge & Mia skrev den 18 Aug 2012, 16:28:
Bra jobbat Kumla kommun!! (ironi)
Läste just ett öppet brev som lärarfacket skickat till Kumlas socialdemokrater om att socialtjänstens "DEL TA" tydligen läggs ner omedelbart pga penningbrist.
Detta leder givetvis till att alla dessa barn nu kommer tillbaka till vanlig skola och mår ännu sämre. Där finns ju heller inga resurser längre som kan ta hand om dessa elever. Lärarna har ju redan runt 30 elever i varje klass. Talar av erfarenhet då vi vet hur det ser ut för våra två tonåringar...
Gnällspik skrev den 05 Aug 2012, 22:42:
Intressant blogg, mycket att läsa, mycket att fundera över. Den samlade bilden överlag är att det landar mycket i politiken. Tror också att det är därifrån som skolan får sin näring och kan blomma ut och bli något bra. Är dessvärre pessimist och tror att den utveckling vi ser kommer att eskalera om inget görs AKUT. Skolan är kommunens ansvar och misslyckas man med sitt uppdrag tycker jag att man för barnens skull skall resa sej upp och lämna över ansvaret till den som kan och vill. Men förstår att det kan kännas tungt att släppa en saftig politikerlön, men det får ni ju göra 2014 i alla fall. Och då står växthusföreningen färdig, kanske det blir lediga tjänster där. Odling kan väl nästan vem som helst, tror faktiskt att den mest trögtänkte kan lära sej.
Tröstlös skrev den 05 Aug 2012, 14:02:
Intressant att ta del av Christinas tankar kring skolan i Kumla. Dels har hon praktisk erfarenhet inifrån skolan, dels har hon den politiska erfarenheten från BUN.
Jag tycker kontentan av artiklarna är att bristerna i skolan sitter i förvaltningen och hos den politiska majoriteten.
Vad gäller förvaltningen så har man en skolchef som avbrutit kontakterna med elevernas föräldrar; inga föräldraträffar, inga föräldrafora och inga föräldraråd. Fungerar som marionett styrd av BUN:s politiska majoritet i stället för att ställa sig på skolpersonalens sida. Uppmuntrar till jobbrotation i stället för att försöka få kontinuitet i undervisningen genom att behålla pedagogerna.
Vad gäller BUN så styrs den av en osjälvständig ordförande (marionett även han) som har att rätta sig efter vad sossetrojkan tycker – en sossetrojka som genom sitt agerande – även historiskt - kan tolkas som utbildningsfientlig.
Tyvärr….. allt talar för att våra barn i Kumlas skolor bara kommer att få det sämre och sämre så länge nuvarande regim i förvaltning och BUN finns kvar.
Lasse Malmsjö skrev den 03 Aug 2012, 22:49:
Synnerligen intressant blogg om den akuta skolsituationen på Kumlanytt nu!

Du hittar den under "insänt".

Läs den!
Svensson skrev den 02 Aug 2012, 17:33:
Sören, Nu är sossarna glada, kanske får de en röst i nästa val.

Själv röstade jag på sossarna förra valet, tänker göra det i riksdagsvalet igen. I kommunalvalet kommer jag att rösta på folkpartiet eller moderaterna som verkar vara de enda partierna som vågar ifrågasätta de tre vise männen i socialdemokraternas topp.

Jag är nog inte ensam om att byta sida, så sossarna får nog lita på de äldre väljarna. (om de inte har barnbarn eller grannbarn eller andra barn som de bryr sig om i Kumlas skolor)
Gnällspik skrev den 02 Aug 2012, 15:38:
(Sören Mellgren).
1. Vad jag förstår så är det många som är beredda att bidra extra till omsorgen av barn och äldre.
2. Det är lika lätt att summera invånares misstro till vart de extra pengar man bidrar till tar vägen. Flygplats, Speedway, kaffestuga på kvarntorp, mm.
3. En förutsättning är att denna kommun ser att de har kompetenta och behöriga lärare som dessutom har en tillfredsställande lön och personalvård. Jag har vid ett besök i en skola sett läromedel med 1972 års utgåva.
3. Sen är denna kommun så toppstyrd att folk kallar detta "Lilla Nordkorea". Otroligt allvarligt.
4. Kommunstyrelsen lovar stort och brett med katarina Hansson i spetsen, det människor vittnar om här och ser ute i verksamheter är NÅGOT HELT ANNAT.
Sören Mellgren skrev den 02 Aug 2012, 12:45:
När jag läst alla kommentarer så inser jag att vi bor i gnällbältets kärna. Självklart kan alla skolor bli bättre men för det krävs det mer pengar. Mycket mer pengar. Det krävs då att vi alla öppnar upp plånboken och pungar ut med de pengar som krävs för att få den skola som vi nu kräver. Men när prislappen presenteras då försvinner gnällspikarna. Då vill dom inte vara med längre. Men att gnälla anonymt i kommentarer det har dom råd med.

Sluta gnälla och be kommunen höja kommunalskatten med 3-4 kronor så ska ni se att Kumla får de lärare som behövs och barnen den skola som ni nu så gärna vill se.

Varmaste hälsningar eder.
Sören Mellgren 81 år
Demokraten skrev den 01 Aug 2012, 22:28:
Grundkurs i demokrati för Dan-Åke, Lennart och Katarina!

Representativ demokrati är idag den dominerande formen av demokrati.
De politiska partierna är även valorganisationer som tillhandahåller politiker för folket att rösta på. Politiker tillhörande partier är således representanter som med öppna mandat BESTÄMMER Å FOLKETS VÄGNAR i någon form av församling, som i sin tur utser en styrelse.

D V S NI SOM LOKALPOLITIKER SKA LYSSNA PÅ KOMMUNINNEVÅNARNA OCH ARBETA FÖR DET SOM DE ANSER VARA HÖG PRIORITET PÅ!!
NA skrev den 31 Jul 2012, 15:18:
(13:51) Ja ut med de tre, och in med friskt folk. Så diktator fasonerna kommer bort.
Hulda skrev den 31 Jul 2012, 13:57:
Ut med dom gamla politikerna och in med lite nya så skulle Kumla blomstra igen.
Ingen Svensson skrev den 30 Jul 2012, 19:36:
Håller helt med föregående inlägg. Kumla skulle kunna få genomgående bättre resultat i sina skolor om det fanns en politisk vilja för detta, någon i det styrande skiktet som verkligen brann för detta, som förstod vikten, som kunde inspirera och stötta förvaltning och alla berörda. Samt få med sig arbetarkommunen på en långsiktig och kraftfull pedagogisk satsning i form av fler lärare och modern teknik. Men den kraften lyser med sin frånvaro. Våra lokala sossar har inte hängt med i utvecklingen, ett fåtal allt äldre dominerar partiet och har prioriterat på sitt sätt. Vem hörde senast en arg SSU-are i Kumla säga ifrån om skolan?
En annan Svensson skrev den 30 Jul 2012, 16:57:
Jojo, tyckande kan man väl ägna sig åt lite till mans. Stefan Svensson tycker att skolorna i Kumla är bättre än på andra ställen. Jag tycker att sommarvädret i Sverige är bättre än på många år.

Tittar man på SKL:s öppna jämförelser så visar de att det oacceptabelt många kumlaungdomar inte når kunskapsmålen. Det finns ett fåtal kommuner som har sämre resultat, såtillvida har Stefan rätt. Vi har inte sämst resultat i Sverige än.

Vad som är jäkligt kul är ju också något som varierar med person. Jag tycker att det vore jäkligt kul om vi hade gjort som Nossebro i Västergötland och satsat hårt på att stärka upp skolan och gå från en kommun med mycket dåliga resultat till en kommun med mycket goda resultat på ett fåtal år. Om jag har förstått det hela rätt så ökades lärartätheten och lärare och elever fick chansen att prova nya undervisningssätt. Motivationen ökade både hos lärare och elever. Under vissa lektioner så fanns fler än en lärare tillhands för att förklara och vägleda.

Bra arbetsmiljö både för lärare och barn! Och varför skulle inte vi kunna om de kan?
Gnällspik skrev den 30 Jul 2012, 12:41:
"erfarenhet kallas det" Till dej kära skribent önskar jag krafttag mot slappt tänkande. Att en kommun som Kumla borde ha något som helst ansvar för barnen i skolan verkar helt otänkbart "Krafttag mot slappa föräldrar". Att livets skola är en hel fostran, tänker en del förstår jag. Många känner utanförskap och blir lätt utåtriktade. En del har svårt för språket och försöker lära sej. En del familjer lyckas inte riktigt etablera sej i samhället. Barn med dyslexi, kognitiva svårigheter har inte fått rätt stöd kan man läsa om. Det fanns en tid för inte så länge sedan där barnen med hot om aga, skamvrån och andra åtgärder, satt som tända ljus i skräck och fasa, med Neurologiska funktionshinder och annat helvete. Lessen kära du men du fick inte uppleva /beskåda denna tid. Utan får idag uppleva "Ouppfostrade barn".
erfarenhet kallas det skrev den 30 Jul 2012, 07:26:
Ett barn som kritiseras
lär sig döma.
Ett barn som får stryk
lär sig att slåss.
Ett barn som hånas
lär sig blyghet.
Ett barn som utsätts för ironi
får dåligt samvete.

Men ett barn som får uppmuntran
lär sig förtroende.
Ett barn som möts med tolerans
lär sig tålamod.
Ett barn som får beröm
lär sig att uppskatta.
Ett barn som får uppleva rent spel
lär sig rättvisa.
Ett barn som får känna vänskap
lär sig vänlighet.
Ett barn som får uppleva trygghet
lär sig tilltro.
Ett barn som blir omtyckt och kramat
lär sig känna kärlek i världen.
Gnällspik skrev den 30 Jul 2012, 06:52:
Haha.. Vem har sagt att jag är ifrån Kumla. Efter att läst politikers inlägg och utlägg, samt i kommentarsfälten här så, är det ytterst tveksamt om jag skulle råda någon att placera ett barn i skolan i denna kommun. Synd för övrigt när det blir så fina badhus, växthus , parker. Och det satsas så fint på flyg och motorsport, kultur mm. Pssst, jag har ett liv. En del av det roar jag mej med att göra det surt för makthavare som "JAG" anser har hamnat lite snett så att säga. Mitt hjärta klappar för barn som får sin uppväxt förstörd i en dålig miljö. Föräldraransvar självklart, men skolan bör ju fånga upp och inventera dessa barn och föräldrar och ge dem stöd. Men det är vad lilla "JAG" tycker.
erfarenhet kallas det skrev den 30 Jul 2012, 06:49:
hemligt,
Vialund är inte den enda skolan som har ouppfostrade elever. Det värsta är att de får hålla på och förstöra framtiden för vissa ungdomar. Krafttag mot slappa föräldrar som tror att skolan ska uppfostra deras barn. Skolans uppgift är att lära ut och inte vara deras extraföräldrar.
hemligt skrev den 30 Jul 2012, 03:26:
OM vialund skolan är en bra skola så har nog en gris börjat flyga.
Har varit vikarie där några gånger och har börjat fundera om jag ens vill ha barn! Stökigare skola får man leta efter! Jag kan erkänna att jag mådde dåligt när jag skulle dit och försöka "undervisa". Man fick dålig information om vad man skulle lära ut, eleverna (inte alla) är stökiga och har ingen respekt för kompisar eller saker. Exempel på högstadiet, de limmar varandra i håret, klipper i saker, kallar varandra fula ord, slås med mer.

Är väl inte meningen att lärare ska försöka uppfostra barnen? Har till och med ställt in lektionen då det inte finns någon som helst vilja, respekt, ordning och hjälpsamhet. Ville bara hem och gråta. Och är många som inte vill vara vikarie på vialund pga av detta.

Är inte så konstigt att lärare går in i väggen eller till och med slutar. Finns nog en vettig anledning varför det är sån brist på lärare i Kumla.

Om ni politiker skulle ta en titt ordentligt med eran kompetent så kanske ni kan göra elever, lärare och föräldrar mer positiva mot skolorna i Kumla.

// en som aldrig kommer bli lärare.
Trolltyg i Viaskogen skrev den 29 Jul 2012, 23:12:
"Tur man inte är kumling"!
Tur att DU inte är Kumling...
Hur vet DU att inte det är så? Har DU inte hört talas in desinformation och politisk propaganda?
Finns säkert en hel del politiska "internettroll" på detta kommentarsforum...
Är DU ett?
Tur man inte är kumling skrev den 29 Jul 2012, 22:54:
Men du "Gnällspik", det är ju inte 60 vakanta lärartjänster i kommunen....skärp dig! Jag kan inte se att Katarina Hansson far med osanning kring det. Det är nog mer du som är en sensationsmakare. Skaffa dig ett liv och sluta betrakta Kumla som världens mittpunkt.
Beträffande skolsituationen i Kumla. skrev den 29 Jul 2012, 18:10:
Katarina Hansson!

Ett lågt löneläge i kombination med missförhållanden i skolan som konstant rapporteras leder till att lärare säger upp sig, samt att det blir svårare för lärarrekrytering. (S) ledningens ignorans i skolpolitiken är uppenbar nu när vi ser resultatet av lärare och rektorer som slutat pga av att (S) ledningen inte varit lyhörd och konstruktivt arbetat för att komma tillrätta med skolsituationen i Kumla kommun. Detta är allvarliga problem som de ansvariga (S) politikerna måste ta tag i!

Du Katarina Hansson (S) säger att ” Löner och andra andra anställningsvillkor är något som ständigt måste jobbas med, för att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare.”
( Katarina Hansson Socialdemokrat 26 Jul 2012, 10:42) kommentar skrivet i debatten från Kumlanytts artikel:
Fackordförande för lärare säger upp sig
"Jag står helt
enkelt inte ut" publicerad 20 Jul 2012.

När Katarina Hansson (S) skall vi medborgare få se resultatet av (S) styrets handlingskraft? När skall ni (S) styrande politiker ta skolpolitiken på allvar?
Larmrapporterna haglar och skolan blöder!
Det är hög tid att (S) ansvariga politiker agerar!
Gnällspik skrev den 29 Jul 2012, 17:37:
Katarina Hansson (S).
Eftersom ditt inlägg här på KN är underskrivet med ditt namn. Får man anta att du är du.
1. Har du gått ut i media med och dementerat uppgifter som är riktiga, och du är i din yrkesroll som politiker i kommunstyrelsen så antar jag att det är 60 vakanser inom lärarkåren + 1 Vakans i Kommunstyrelsen, nämligen din egen. Eftersom du upprepar gång på gång att NI är ett parti som tar ansvar.

"Med detta vill ja å det starkaste dementera att det är 60 vakanta lärartjänster i kommunen."

2. Är detta en person som vill skada eller förtala dej, ber jag dej bortse från detta. Hur som helst kommer den här historien att att sanera sej själv. Tag ditt "ANSVAR"
Realist skrev den 29 Jul 2012, 15:33:
Dagens NA 120729

”Exakt vad det beror på att Kumla toppar bland länets kommuner när det gäller antalet läraransökningar är svårt att säga, enligt Stefan Svensson.”

Återigen igen flyttas alltså fokus från den verkliga problematiken – det vill säga, den socialdemokratiska ledningen - som de facto är de som beslutar om fördelningen av våra skattepengar. Dessvärre något som inte Stefan, Per Holm och övriga i BUN kan göra så mycket åt.

Katarina Hansson, (S), har underlåtit sig att kommentera sitt egna utspel (KN, 120726, 11:53):
"Med detta vill ja å det starkaste dementera att det är 60 vakanta lärartjänster i kommunen."

Att komma med påstående är väl en sak. Kanske är metodiken att kreera publicistiskt propagandamaterial, som bottnar i osanningar – detsamma som att via media, smäcka folk rakt upp i ansiktet, en helt annan?

Frågan är vad ”Kumla industri” har på gång härnäst. Ett konserthus? En kaffestuga på Kvarntorpshögen för 10 miljoner? Kanske t.o.m. delägarskap i ett krigsmaterialföretag?

Den adekvata frågan är åter, varför kritiken nu riktas mot Stefan Svensson (S)och inte det socialdemokratiska styret?.
Kalle skrev den 29 Jul 2012, 09:03:
En fråga till Stefan Svensson S
Hur lång semester har du?
Du säger idag i NA 120729 att det inte såg ut så här före semestern. OM DET ÄR
SÅ ÄR DET DAGS ATT DU ÅTERGÅR TILL DITT
TIDIGARE YRKE SOM LEKLEDARE.
Isac skrev den 28 Jul 2012, 15:26:
...: Det handlar inte om att vi bara gnäller (eller borde jag säga protesterar då vi inte gnäller utan kommer med bra motargument som är baserat på statistik och personer som faktiskt berörs mest när det gäller denna typ av politiska beslut)eller har en trågsynt inställning. Det handlar om att VI VILL FÅ DET NUVARANDE STYRET ATT FÖRSTÅ ATT DETTA GÅTT ÖVERSTYR (VILKET ÄR OMÖJLIGT). DÄRFÖR FÖRSÖKER VI FÅ SÅDANA SOM DU (VÄLJARE SOM ANTINGEN BARA BLUNDAR FÖR PROBLEMEN ELLER HELT ENKELT INTE ÄR INSATTA) ATT FÖRSTÅ HUR ALLVARLIG BLAND ANNAT SKOLSITUATIONEN BLIVIT I KUMLA!
Realist skrev den 28 Jul 2012, 14:25:
Projektet: Kumla 25000 invånare 2025, olika faser:

1. Entusiasm
2. Besvikelse
3. Panik
4. Efterforskning av de skyldiga
5. Bestraffning av de oskyldiga
6. Belöningar och hedersbetygelser till de helt ovidkommande.
Pogo Pedagog skrev den 28 Jul 2012, 13:00:
Ur dagens NA (2012-072-28)
"Kumla utmärker sig också när det gäller lärartäthet, då man inte når upp till rikssnittet. Förra året fanns 7,6 lärare per hundra elever, medan rikssnittet ligger på 8,3 och ännu högre i Örebro län med 8,6.
– Det här är politiskt, det beror på hur politikerna bestämmer sig för att fördela skolans budget, säger Mait Walderlo."

Hur ser du på detta Stefan?
Ruben skrev den 28 Jul 2012, 12:57:
Visst känns situationen turbulent inom kommunens skolor, att påstå något annat är direkt felaktigt

Men tror knappast att det är ett schackdrag av S att lägga fokus på Stefan Svensson. Uppenbarligen är det ju Kumlanytt som sökt någon ansvarig för vidare artikel och då denna fråga ligger på Svenssons bord så är det väl även rimligt att han uttalar sig...
Realist skrev den 28 Jul 2012, 11:49:
...(0:52) + alla som är intresserade av en förändring.

Läs sakta:

Repeterar delar från mitt inlägg (27/7 19:40)
”Men ack, syndabocken är inte herr Svensson, utan kristallklart genomskinligt; S-ledningen.
Snyggt försök, men väl synligt genomskådat.”

Katarina Hansson, socialdemokrat skrev den (26/7 10:42 i KN, artikel om Örjan):
”Med detta vill ja å det starkaste dementera att det är 60 vakanta lärartjänster i kommunen.”

I dagens (28/7) papperstidnings nätupplaga, lyder rubriken: ”Lärarna flyr Kumla - Turbulent lärarsituation inför höstens skolstart”. Där kan man bl.a. läsa;
”Kumla kommun förlorar sina lärare. De senaste tre månaderna har drygt 60 tjänster utannonserats, och jakten pågår fortfarande för att hitta behöriga lärare till höstens skolstart.”

Belyser: ...(0:52) felstavade utspel:
”Ett evigt gnällande på allt som socialdemokraterna gör eller säger i den här kommunen. Det verkar förutbestämmt att allt de säger och gör är värdelöst. Tråkigt och trångsynt inställning”

Tydligheten i att flytta fokus på stackars Stefan är pinsamt uppenbar. Lika pinsam som den socialdemokratiska ledningen. Lika pinsam som dessa (S)-folkvalda företrädare (även kallade Kumla industri) som dränerar vår fina kommun.

Schack Matt!

Finns väl inget mer att tillägga – absolut ingenting - förutom att ni som läser, uppmanas att ständigt fortsätta ifrågasätta. Fortsätt att skriva – då detta parti ständigt måste hållas i schack.
NA skrev den 28 Jul 2012, 07:04:
(00:52)Kan du nämna några vettiga beslut
de har tagit.
Abu Hassan skrev den 28 Jul 2012, 01:25:
...!
"Kunskap är makt!"
... skrev den 28 Jul 2012, 00:52:
Ett evigt gnällande på allt som socialdemokraterna gör eller säger i den här kommunen. Det verkar förutbestämmt att allt de säger och gör är värdelöst. Tråkigt och trångsynt inställning
Babben skrev den 28 Jul 2012, 00:27:
Stefan!
Är du verkligen seriös nu?!? :O

I nuläget verkar alla utom lärarna själva veta vad som ska göras i skolan och hur det ska göras. I tidningarna slås de sviktande resultaten upp på förstasidorna och diverse förståsigpåare lägger ut texten kring vad som måste göras. Alla kan lägga till nya arbetsuppgifter åt lärarna som allt som oftast genererar ännu ett papper. Forskarna skriver i raljerande ordalag om lärarnas felaktiga betyg, lustiga och bristfälliga omdömen och utvecklingssamtal; eller om deras bristande IT-kompetens; eller om hur de inte följer kursplanen. Alla kan säga vad som är fel, men ingen verkar kunna göra rätt. Det är kanske lättare att döma, kritisera och recensera än att undervisa?

Att alla utom en själv kan formulera vad man ska göra är typiskt för de mest simpla, ofria och okvalificerade jobben. Telefonsäljare följer ju ett färdigt manuskript. Numer så har de stora skolföretagen börjat med standardiserade lektioner. Läraren förväntas inte längre vara kompetent att förebereda, genomföra och utvärdera sin egen undervisning. Det behövs gemensamma planeringar, standardiserade lektioner och centralt framtagna prov. Det verkar kanske harmlöst men är ett tydligt bevis för proletariseringen och den ökande ofriheten i ett stolt yrke, Sveriges viktigaste.

I nuläget kommer jag inte tillbaka. Nej, fan heller.

Är det inte så att läraryrket är samhällets viktigaste arbete?
Damir Advic skrev den 28 Jul 2012, 00:05:
"Det har varit mycket förändringar senaste åren vilket inneburit fler kringuppgifter."
Är det de extra (obetalda) nyutlagda 300 undervisningsminuterna per lärare per vecka du pratar om?

"Skolan är ju ett område alla tycker är viktigt och jag vet inte om vi är bättre eller sämre än andra kommuner, i många fall tycker jag vi är bättre."
På vilka sätt då?

"Dessutom är ju inte lönen allt, det viktigaste är ju att man trivs på jobbet."
Är trivsel pensionsgrundande?
Lärare skrev den 28 Jul 2012, 00:02:
Men vakna upp!!!
Vi trivs inte på jobbet, vi är överarbetade och underbetalda!
Om de kommunala skolorna ska överleva så måste kommunen satsa pengar och anses viktig. De tycker uppenbarligen inte ledningen, misstro är vanligt. Förstår inte att det ska vara så svårt att lyssna på pedagogiskt personal?! Se över elevbehov! iställlet för att tro att personalen inte gör sitt jobb.
Många anställda mår dåligt och de måste ledningen ta ansvar för!
Tonårsförälder med barn på Vialund skrev den 27 Jul 2012, 23:26:
Jag blir direkt illamående av att läsa detta!!
Lärare i kumla skrev den 27 Jul 2012, 22:01:
Vad händer med kumlas skolor? När man läser vad politiker, Mait, Stefan Svensson osv skriver om skolorna i Kumla undrar man ju vilka skolor de har besökt och vilka lärare de har träffat. Jobbar själv som lärare i Kumla och jag håller med Stefan Svensson om att skapa arbetsglädje är viktigt. Men det är väldigt svårt när vi alltid får negativa besked uppifrån. Ta bara det här med budgeten. Det är ett skämt. Att kunna bedriva en bra verksamhet, att kunna möta elever på deras nivå går inte ihop med den budget ni lägger fram. Sedan skriver Stefan Svensson att lönen inte är allt. Skulle han själv vilja jobba ca 60 Tim i veckan för ca 23 000 i månaden. Det är ju inte så att vi lärare går hem efter 8 timmars arbetsdag och är klara. Själv har jag flera gånger varit på väg in i den berömda väggen. Vi är ine bara lärare, vi har familj, vänner osv som vi också vill hinna med. Att aldrig få politiker eller andra kommunpampar att förstå hur vi VERKLIGEN har det eller att få rätt betalt för det vi gör känns inte okej. Har några veckor kvar innan terminen börjar. Känns väldigt tungt då vi ska få ännu en ny rektor och 4 nya pedagoger. Hur ser framtiden ut egentligen? Ni måste börja lyssna på oss som jobbar inom skolan. Framtiden ser inte så ljus ut som ni ger sken av.
Ruben skrev den 27 Jul 2012, 21:08:
Mr Svensson gör säkert sitt bästa och vill väl men att påstå att det fungerar bra i kommunens skolor känns ungefär på samma nivå som Bagdad-Bob
Realist skrev den 27 Jul 2012, 20:00:
Så ingen av er behöver kommentera.... Så har jag sett att jag har skrivit "sin" istället för "din". S ligger nära D på tangentbordet. ;-)

//Realist
Realist skrev den 27 Jul 2012, 19:40:
Med tanke på uttalandets nivå, förefaller skolfrågan vara en alltför vital uppgift att lösa för BUN:s ordförande.
Ber om förestående ursäkt, Stefan, men funderar du möjligen på gå tillbaka till sin gamla tjänst som fritidsledare?

Ovan, nyss lästa rader, torde vara ett slagfärdigt inlägg i debatten, för att vinna poäng på en annans persons bekostnad. Men icke. Ironi är inte adekvat för att lösa större frågor, varför vi går några steg längre.

Den stora poängen är väl ändå – för oss som läser mellan raderna – att fokus som slungade Katarina Hansson i strålkastarljuset, beträffande den frekvent kommenterade artikeln om Örjan - i nuet flyttas bort från den socialdemokratiska ledningen, för att istället belysa Stefan.

Men ack, syndabocken är inte herr Svensson, utan kristallklart genomskinligt; S-ledningen.
Snyggt försök, men väl synligt genomskådat.

"Kontinuitet (rättstavat) är alltid något vi strävar efter", varför (S)-ledningen i första hand skall ifrågasättas – inte Stefan, som med all tydlighet är bakbunden utav sin egen regim.

Fortsätt att kämpa för skolan och barnen, Stefan – så även mot den inkompetens som sitter en våning över din egen.
Tina Kling Westerlind skrev den 27 Jul 2012, 17:50:
Om inte jag sitter inne med fel kunskap (i så fall ber jag om ursäkt) så ska lön inte baseras på ålder utan kompetens. Så om man vet det och läser vad S.S säger så betyder det att ni tycker att lärarna inte är bra. . . Hade varit bättre om BUN gått minus pga att lönerna är höga då kommunen har bättre lärare än bl.a. Örebro och alla de andra miljarders ställen som jag har högre medellönen än Kumla kommun //Tina

Kumlanytts startsida har flyttat Välkommen in!