Gå till innehåll
Kumla

Chans få balans med yoga på Högen

Publicerad: 29 May 2015 13:21

Den som vill pröva på yoga i en annorlunda miljö kan under fem måndagar i juni och juli söka sig till Arken på Kvarntorpshögen.

Ordet kundalini betyder livskraft och yogaformen som går under samma namn brukar kallas för yogans moder. Till västvärlden kom kundalini på 1960-talet då den indiska yogin Bhajan gav sig av till Los Angeles för att lära ut sina kunskaper. Träningsformen växte snabbt och i Sverige har kundaliniyoga funnits sedan mitten av 1980-talet.

Marina Gerhardsson, certifierad yogainstruktör och bildterapeut, driver företaget Mimarum i Kumla där hon erbjuder yogaklasser och workshops i målning. För tredje året i rad finns nu möjligheten att testa yoga i Arken och tillfällena är till för så väl nybörjare som erfarna ess.

En vardagsyoga

– Man kan säga att kundaliniyoga är en form av vardagsyoga eller medvetandeyoga som är till för alla. Om man känner att det är en rörelse man inte klarar av så behöver man inte göra den, då får man istället visualisera den. Många deltagare säger att det är skönt att det inte finns några krav på att man ska klara av allt, utan att det är okej att ta det utifrån sina egna förutsättningar.

Påfundet att hålla till i Arken kom sig av att en av Marinas kursdeltagare uttryckte en önskan om att yoga på Kvarntorpshögen. Marina kom då att tänka på Olle Medins stora skapelse och slogs av idéen att det skulle vara en utmärkt plats att bedriva yoga i.

– Det är så vackert där uppe med den stora utsikten över naturen. Ibland kommer någon fluga och surrar förbi, andra gånger hör man lärkan sjunga eller åskan som mullrar. På ett sätt blir det ju också symboliskt, när man tänker på vad arken står för. För deltagarna blir det en riktig upplevelse, berättar Marina.

Skapa balans från stressen

En grundtanke inom yoga i stort är att skapa balans i kropp, sinne och själ. Med hjälp av andningsövningar och dynamiska rörelser stimulerar och sammanför man immunförsvar, nervsystem och de båda hjärnhalvorna. För Marina själv är yogan ett tillfälle att ta en paus från stressande miljöer.

– Det är en meditation. Man landar i kroppen här och nu, får en chans att stilla sig. Sedan är det så klart olika för olika personer, alla har sin egen upplevelse. Skilda pass har också skilda syften. Vissa gör en avslappnad, andra tillför energi. Det är variationen som gör kundaliniyoga så himla intressant.

Tillfällena drar igång måndag 1 juni kl. 18.00. Ett kortare uppehåll görs för att lämna plats för vissa renoveringar i Arken, men sedan löper tillfällena på varje måndag fram till 6 juli. Avgiften är 100 kr per gång och deltagare uppmanas att ta med egen yogamatta, vattenflaska, samt eventuell filt och kudde.

Anmälningar görs per telefon till Marina  070-659 27 27. Instruktören hoppas att hon ska kunna klämma in alla som är intresserade.

– Finns det hjärterum finns det stjärterum!

Annons

kumla