29 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Männen dominerar på Näringslivsdagen

Årets tema är miljön och därför kommer det bland annat pratas om hybridbilar och elcyklar under dagen. Foto: Anders BjörkÅrets tema är miljön och därför kommer det bland annat pratas om hybridbilar och elcyklar under dagen. Foto: Anders Björk

Onsdag 6 november anordnas Näringslivsdagen som i år har ett miljötänk. Noterbart är även att endast män är uppsatta som talare. - Vi skulle gärna se fler kvinnor starta företag i Kumla, säger Alf Moberg, Kumla Promotion.

Som vanligt anordnas Kumla Näringslivsdag under en dag som är indelad i tre delar där det finns möjlighet att anmäla sig till allt, eller "bara" en eller två av träffarna. Först ut är frukosten kl 07:30 - 09:30 på Folkets Hus.

Miljötänk för program

Peter Olsson, Bilcenter. Jonny Kinneback, Elektromontage. Josef Fhager Kumla Cykel & Fritid och Peter Frenning Nordea Finans pratar då om bland annat el- och hybridbilar, elcyklar och skattefrågor.

Lunchen är kl 12-13:30 i växthuset hos Goda Rum. Äventyrsklättraren Peter Sandahl, som 2018 antog utmaningen att på 100 dagar bestiga Alpernas samtliga bergstoppar över 4 000 meter, finns att lyssna på.

Kvällsprogrammet på Folkets Hus inleds kl 18:30. Under kvällen väntar uppträdande från Örebrokexen. Framgångsrika företag kommer uppmärksammas och "Årets Kumling" utses i år igen, ifjol blev det Esso Engwall.

-  Ja, beslut är taget om vem som blir "Årets Kumling". Det är aldrig lätt då det alltid finns flera personer som utmärkt sig under året, fastslår Alf Moberg från arrangerande Kumla Promotion.

Skulle gärna se fler kvinnor starta företag

Vad har ni samlat på er för intryck av tidigare års Näringslivsdagar?

Vi ser att folk tycker om att nätverka med varandra. Stå vid ståborden eller gå runt och under avspända former tala med varandra. Vi ska inte ha för många och framförallt inte för långa  programpunkter från scenen, och det är bra om vi kan engagera Kumlaföretag i programmet. Mat som är närodlad eller lokal har också efterfrågats.

Sex män och ingen kvinna  (förutom uppträdande "Kexen") pryder inbjudskortet. Är det mestadels män som sticker ut i vårt lokala näringsliv?

- I Kumla Promotion tror vi på alla människors lika värde oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning eller ålder. Vi tror också på rätt person på rätt plats utifrån helt baserat på kompetens.

-  I vår styrelse har vi till exempel fler kvinnor än män. I vår dagliga verksamhet är fördelningen man/kvinna f.n. 30/70. Men i Kumla drivs 90 procent alla företag av män. Kvinnor som företagsledare är överrepresenterade bland frisörer och blomsterhandel. Vi skulle gärna se fler kvinnor starta nya företag.

Edgren & Ekbom fixar maten

- Till Näringslivsdagen är temat miljö och el-drift och målet är att engagera Kumlaföretag så mycket det går. I Kumla har vi inga kvinnor som driver vare sig bilhandel eller cykelhandel. Vi har heller ingen kvinna som är specialiserad på laddning av elfordon, därav ser talarlista ut som den gör, fastslår Alf Moberg.

Vad gäller maten blir den lokalare än vanligt.

- Tidigare har vi haft italiensk buffé på kvällen, men i år kom förslaget att vi skulle dra nytta av våra lokala producenter och lät därför Niklas Edgren  ansvara för menyn ihop med Kumlaföretagaren Richard Ekbom, som arrangerar matmarknaden i Wadköping och matresan, avslutar Alf Moberg.

Näringslivsdagen arrangeras förutom av Kumla Promotion av Kumla kommun, Företagarna och Kumlas banker.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-28 16:16
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.