05 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

"Fantastikutställning" för barn och vuxna

Magnus Lönn har skapat en fantasieggande utställning.Magnus Lönn har skapat en fantasieggande utställning.

På lördag 23 mars, med start klockan 11, är det vernissage för utställningen ”Undrien” på Kumla bibliotek. Konstnären Magnus Lönn har skapat en fantasieggande utställning om bokstäver.


Tänk att man stava med galgar!
I rader av lådor finns märkliga tinga att upptäcka.
Väggen som en slingrande läsövning, så är det också en vandringsutställning som nu rastar i Kumla.

Magnus Lönn kallar ”Undrien” för en ”fantastikutställning” som kretsar kring språkliga lekar och ordens kraft att förvandla.

För en sakletare i Pippi Långstrumps efterföljd finns en fantastisk samling konstifika prylar att titta på.
Med egna ord

Så här beskriver Magnus själv utställningen:

”Undrien finns överallt eller ingenstans. Kommer jag till Undrien så snart jag har något att undra över? Får jag hitta på alldeles egna ord? Är min ordstad lika viktig som min bostad?

Kan jag bli ordsynlig med de ord som jag själv finner? Om jag tar bort bokstaven F från fängelse får jag ett ängels då och vad är det i så fall? Finns det någon som vet vad en stundägare är?”

Konstutställningen riktar sig framförallt till barn i bokstavsålder men så klart är även alla andra välkomna. 

Om konstnären

Magnus Lönn är född i Örebro år 1948 och studerade vid Konstfack under åren 1969 till 1970. Han var även med och startade det som kom att bli Byteatern i Kalmar, en fri konststuderande som seglade längs de svenska kusterna med ett blandat och samhällsengagerat utbud av bokcafé, musik, film och dockteater.

Magnus har varit verksam som dramatiker och scenograf men arbetar nu med att skapa utställningar som undersöker gränslandet mellan bokstav, bild och ord. År 2013 gav han ut boken ”Fantastikboken.”

Skapande verkstad

Vernissagen sker på lördag 23 mars mellan klockan 11 och 14. Magnus Lönn närvarar och på plats blir det också bubbel, bokstavskex och bråkstavspyssel. Utställningen pågår fram till och med 23 april.

Under hela utställningsperioden kan man boka en speciell visning och efterföljande skapande verkstad med personalen på biblioteket. Här vänder man sig särskilt till förskoleklasser och årskurs 1 till 3. Under påsklovet har man även två offentliga skaparstunder. (SW)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-03-22 10:57
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.