22 April 2019
Tipsa: 073-094 57 58
Lisette Enander räknar med att vara borta från Sverige i ett år. På Kumlanytt kommer du att få ta del av hennes strapatser under vandringen i Nya Zeeland.

Lisette drar till Nya Zeeland

Efter en längre tids planering och sparande är det äntligen dags. I morgon flyger Lisette Enander till Nya Zeeland för att påbörja sin vandring på den 300 mil långa leden Te Araroa - med start vid Cape Reinga på den norra ön och målgång vid Bluff på den södra motsvarigheten.

Lisette tar emot i mamma Anna-Karins lägenheten i centrala Kumla där hon de senaste månaderna hyrt in sig för att spara lite extra pengar till den stundande resan. Lisette är uppväxt på landet utanför Åbytorp och har sedan några år tillbaka både jobbat inom kommunens hemtjänst och i butiken Pickaboo.

Aptiten på det äventyrliga är hos denna unga tjej stor och i den vägen har Kumla dessvärre inte så mycket att erbjuda. Ett och annat fallskärmshopp har det blivit i Örebro men de riktigt lockande upplevelserna har väntat Lisette utanför Sveriges gränser.

– När jag var runt 21 fick jag för mig att jag skulle bli bartender och åkte på en fyra veckor lång bartenderutbildning i Spanien. Efter det fick jag kontakt med en person på Rhodos och började som säljare på en bar. Där blev jag kvar i någon månad, berättar Lisette.

Vidare till Asien

Därefter väntade ännu en sväng hemma i Sverige innan suget att ge sig iväg gjorde sig kännbart igen. Denna gång bar det av till Asien och resan var med sina tre månader hennes längsta då.

– Det var något jag kände för. Dels är Asien jättefint och sen är det många som reser dit så det kändes ganska tryggt på det sättet.

Lisette hade via en reseguide på nätet samtalat med två andra tjejer och dem mötte hon upp i Thailand. Sedan bar det av till bland annat Vietnam, Kambodja, Malaysia och Bali. På något enstaka ställe stannade den resande trion i någon vecka men annars var det dags att bege sig till nya resemål varannan dag.

– Visst var det kul och så men också tröttsamt. Det var då jag kände att jag inte bara ville resa när jag reste. Jag ville göra något mer, säger Lisette.

Lisette har hunnit med många resor under sina 23 levnadsår.
Arbetade med kattdjur

Nästa resa gick senare till Sydafrika och där väntade ett volontärjobb på ett reservat för stora kattdjur utanför Johannesburg. På projektet blev hon kvar i fyra veckor.

– Det var jättekul men nästan helt overkligt. Man vaknade liksom vid fyratiden på morgonen av att lejonen gjorde ljud ifrån sig. Det var ganska mysigt faktiskt, berättar Lisette och ler.

Som volontär bodde man på projektet tillsammans med den drivande familjen bakom reservatet. I ett särskilt hus för volontärerna fanns enkla sovplatser och ett gemensamt kök.

Någon vidare standard var det inte tal om men å ena sidan var det omhändertagandet av djuren som var det viktiga.

– Till en början så var det ganska många som ville åka hem men efter några dagar älskade man det! Det var verkligen en upplevelse och något jag kan rekommendera.

Vandringen en dröm

Att ge sig ut att vandra är något Lisette har velat i flera år men hon tampades länge med att hitta en led som kändes rätt. Ett tag funderade hon på att ge sig av till USA och Pacific Crest Trail men avskräcktes av ledens popularitet; där är det nämligen vanligt att flera hundra vandrare startar varje dag.

Lisette letade vidare och hittade så småningom en artikel om Helena Olmås som gått just vandringsleden Te Araroa på Nya Zeeland. Efter att ha bläddrat igenom Helenas blogg och tittat på bilderna på hennes Instagram kände Lisette att det här kanske kunde vara något även för henne.

–Jag kände det på en gång, det är den här jag ska gå. För det första är naturen så himla fin i Nya Zeeland och sen är leden också väldigt utmanande. Du får gå i knähög lera, korsa floder och gå över hängbroar. Det är precis det jag är ute efter, menar Lisette.

Lång väg att gå

Te Araroa sträcker sig från Cape Reinga i norr till Bluff i söder. Leden är runt 300 mil lång (sträckan kan ibland variera på grund av ändringar och uppgraderingar) och de flesta vandrare behöver mellan tre till sex månader på sig att genomföra vandringen.

– Du måste starta under viss period för att du ska hinna gå hela sträckan, så att det inte blir för mycket snö i bergen och alla såna saker. Här är det från september till december. Det är ganska skönt att man har ett så pass öppet fönster för skulle man skada sig och måste vila en månad så behöver man inte få panik över att ta det lugnt.

Tanken för Lisette är att knata på så mycket hon kan. Att stanna till längre vid någon plats är inte aktuellt, så vida den inte är något alldeles särskilt. Efter att vandringen är avklarad har hon ett års visum att vistas i Nya Zeeland och då finns det mer utrymme för att roa sig på annat sätt.

– När man går är man ju i sin egen lilla bubbla och det enda man har är ju sina skitiga kläder. Det finns ju inte direkt utrymme för att ta med sig några finkläder. Så jag tänkte att jag gör det här först, skrattar Lisette.

Packningen som Lisette har med sig väger drygt 10 kilo.
Planeringen är viktig

Längs vägen på vandringen finns särskilda campingplatser och hyddor där man som vandrare kan stanna till för att vila. Man kan även, med lite förestående planering, skicka förnödenheter till de platser som är särdeles avskurna från samhället.

I förberedelse inför resan har Lisette under sommaren passat på att ta några längre vandringar i de svenska skogarna och övat på att sova ute. Den senare går det si så där med.

– Det är inte det att jag är rädd, jag har bara jättesvårt att somna utomhus, skrattar Lisette.

Utöver det gäller det även att öva på att packa så smart som möjligt och lära sig fixa enkla maträtter. Att läsa på om nödvändig utrustning är viktigt och så måste man förstås gå in sina skor.

Slipper farliga djur

Något som är bra med Nya Zeeland är förstås att landet inte har några farliga djur över huvud taget och det är något som Lisette är tacksam över. Att vandra själv däremot, kanske särskilt som tjej, kan ju kännas lite otäckt men Lisette försöker att inte oroa sig för mycket.

– Jag ska troligtvis starta med en en annan tjej men överlag så kommer jag att gå ensam. När jag har rest så har jag ju rest själv men jag har alltid mött upp någon på plats. Jag känner att jag skulle vilja veta att jag klarar mig själv, att ha den tryggheten, säger Lisette och avslöjar sedan att hon faktiskt googlat mordstatistik för leden.

– Det var ungefär noll procents chans. Några hade ramlat ner för klippor och såna saker, det är naturliga saker och något jag kan leva med, men det där med att bli överfallen är faktiskt jätteovanligt. Risken för att något ska hända finns absolut men jag känner ändå att det inte är något jag kommer gå runt och vara rädd för.

Fångar dagen

Ibland har Lisette funderat på vad det är hon gett sig in på och hur hon ska klara av allt. Tur då att hon har ett inre lugn som råder bot på de ängsliga tankarna. Det mesta går att lösa och hon räknar med att ta utmaningarna som de kommer.

– Jag har alla möjliga frågor men man får ta det då. Löser det sig så löser det sig och gör det inte det, ja, då får jag väl hitta på något annat. Det här är något jag drömt om länge och då måste man ju pröva, konstaterar Lisette bestämt.

Carola
Lycka till på din Intressanta färd skall bli roligt att höra vad Anna Karin berättar under din resa allt Gott/
2016-10-10 20:39
Martina
Låter som en spännande och utmanande resa. grin
2016-10-10 21:26
Marita Bergsten
Nya Zeeland är så otroligt vackert, både nord och sydön. Lycka till på din långa och spännande resa och vandring. Kommer du att blogga under din resa?
2016-10-11 9:45
Lisette
Jaa som jag sett ska det vara helt underbart där! Men jag kommer inte att blogga något under tiden jag vandrar, uppdaterar min instagram lisette.astrid där man kan gå in och kolla. Sen har även jag och Sandra kontakt, så uppföljning hur det går kommer här med smile
2016-10-12 11:59
Carola
Lycka till på din Intressanta färd skall bli roligt att höra vad Anna Karin berättar under din resa allt Gott/
2016-10-10 20:39
Martina
Låter som en spännande och utmanande resa. grin
2016-10-10 21:26
Marita Bergsten
Nya Zeeland är så otroligt vackert, både nord och sydön. Lycka till på din långa och spännande resa och vandring. Kommer du att blogga under din resa?
2016-10-11 9:45
Lisette
Jaa som jag sett ska det vara helt underbart där! Men jag kommer inte att blogga något under tiden jag vandrar, uppdaterar min instagram lisette.astrid där man kan gå in och kolla. Sen har även jag och Sandra kontakt, så uppföljning hur det går kommer här med smile
2016-10-12 11:59
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Lisette Enander har under en lägre tid förberett sig på den krävande vandringen på Nya Zeeland. Stavar är viktiga att ha med sig. Foto: Sandra Wallin.
Att syskonförtur tillämpas före relativ närhet i antagningsprocessen till förskoleklass vänder sig föräldrar mot. Foto: Anders Björk
Publicerad: 2016-10-10 18:25
Senaste nyheterna
Benny Skeppner avliden
1
(12:51)
Parkchef om förstörelsen i lekpark
(12:36)
Fotboll: Om division 4 och 5
(11:39)
Fotboll: YIK-förlust mot Säffle igen
(11:32)
Gissa Kumlabild - Vinn en bukett
6
(2019-04-22)
Lars Litzén: Duvslaget trappas upp
(2019-04-21)
BOXNING: Från utlandet till Kumla
(2019-04-20)
Påsktradition lever vidare
2
(2019-04-20)
Fotboll: Yxhult tog första trean
2
(2019-04-18)
Fotboll: IFK föll mot Adolfsberg
(2019-04-18)
Valborg firas i Sjöparken
(2019-04-18)
Hade inte åldern inne
(2019-04-18)
Veckans bilder: Ungdomsgård 70-tal
3
(2019-04-18)
SPF firade 40 med underhållning
(2019-04-18)
Flera fordon i olycka på E20
(2019-04-17)
Snart ska muren stöttas
2
(2019-04-17)
Slutade på privata förskolan
45
(2019-04-17)
Lekpark vandaliserad igen
10
(2019-04-17)
Ingen tågtrafik fyra dygn
(2019-04-16)
Stationsbilder från förr
(2019-04-16)
Anders Björk: ÖSK åker ur
(2019-04-16)
MOTION. Inför Kumla Stadslopp
(2019-04-16)
Dömd för bokföringsbrott
(2019-04-16)
Brand vid garage ej naturlig
1
(2019-04-16)
BOXNING: Läger och tävling i Kumla
(2019-04-16)
Gissa Kumlabilden - Vinn en bukett!
7
(2019-04-15)
Årsmöte för PRO-distriktet
(2019-04-15)
Garagelänga brann i centrala Kumla
1
(2019-04-15)
Fotboll: Tung premiär för KBK
(2019-04-15)
Stölder på apotek
(2019-04-15)
Föräldrar vänder sig mot beslut
1
(2019-04-14)
Fotboll: Division 3 hade premiär
2
(2019-04-13)
Aktuell trafikskylt
(2019-04-13)
Förskoleklass i Haga fylld
4
(2019-04-12)
Blomsteraffär öppnade i Kumla
4
(2019-04-12)
Hallå där - I bowlinghallen
1
(2019-04-12)
SPF i Kumla firar 40 år
(2019-04-12)
Är din hund drabbad av allergi?
(2019-04-12)
Nytt apotek öppnade i Kumla
12
(2019-04-11)
Fotboll: Albin i dubbla roller för IFK
4
(2019-04-11)
Veckans bild - Bokhandel slutet 80-tal
1
(2019-04-11)
Vårbudget med mindre förändringar
(2019-04-10)
Stuga flyttade från Stene brunn
1
(2019-04-10)
Personbil voltat vid olycka
(2019-04-10)
Kumlasjön börjar fyllas på måndag
1
(2019-04-10)
Innebandy: Ny tränare klar i Kumla
(2019-04-09)
Ulrik Jansson: Fritid före Reinfeldt
(2019-04-09)
Fotboll: Vill ha konstgräs till Yxhult
13
(2019-04-09)
Belönade 800 meter ner
(2019-04-09)
Andel behöriga förskollärare minskar
(2019-04-09)
Hockey: Succé för tränare Åhlund
(2019-04-08)
Gissa Kumlabild - Vinn en bukett
14
(2019-04-08)
TENNIS: Kumla TK vill ha en nystart
(2019-04-08)
Inbrott och förstörelse i skola
(2019-04-08)
Ungdomar ordnar stor konferens
(2019-04-06)
Krockade med träd i Hardemo
(2019-04-06)
Om dagens skoindustri i Kumla
2
(2019-04-06)
Hockey: Planeby ny huvudtränare
3
(2019-04-04)
Allé-esteter spelade upp (TV)
(2019-04-04)
C vill bolagisera fastigheter
(2019-04-04)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Bloggat
Sydnärke
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.