Gå till innehåll
Kumla

(s) måste söka fler bundsförvanter

Publicerad: 15 September 2014 0:53

Socialdemokraterna blev kommunvalets förlorare, tappade fyra mandat och måste ha stöd inte bara av vänsterpartiet för att kunna styra Kumla även nästa valperiod. Sverigedemokraterna gick fram till fem mandat trots avhoppade kandidater och utan lokalt program. Även folkpartiet ökade starkt till fem mandat med två nya.

Valdeltagandet ökade till 83,7 procent av de 16 003 röstberättigade Kumlaborna. Poströster från utlandet och andra vallokaler i Sverige kan tillkomma.

Om det preliminära valresultatet på valnatten står sig innebär det att (s) och (v) som samarbetat den senaste valperioden får 20 mandat i kommunfullmäktige, lika många får  allianspartierna tillsammans med (mp), den koalition som gick fram gemensamt 2010.

Mellan de jämnstarka blocken står (sd) med fem mandat, som inget av de andra partierna sagt sig vilja samarbeta med.

Vem vill kliva på (s)-tåget?

Frågan är nu om de regerande socialdemokraterna kommer bjuda in något annat parti förutom (v) för att kunna fortsätta leda Kumlapolitiken. Närmast till hands  torde (mp) ligga med tanke på hur det ser ut på regeringsnivå och även på närmare håll, i Hallsberg, Askersund  och Laxå. Samarbete med (c) eller (kd) är inte otänkbart.

För (s) i Kumla är valresultatet det sämsta på mannaminne. Partiet hamnar under 40 procent vilket innebär ett tapp på nio procentenheter ner till 18 mandat.. Dock är man fortfarande det överlägset största partiet, mer än dubbelt så stort som tvåan (m), som också förlorade röster, minus 1,3 men med fortsatt åtta mandat.

Framångsrik galjonsfigur (fp)

Folkpartiet med sin galjonsfigur Christina Örnebjär fick 10,2 procent av rösterna. Den framgångsrika valrörelsen i Kumla (till skillnad från riksdags- och landstingsvalet) innebär fem mandat och att fullmäktige får en 18-årig studerande som ledamot, Isac Svanberg.

Centerpartiet ökar marginellt, behåller sina tre mandat medan kristdemokraterna tappar ett mandat och får två. (Korrigerad uppgift).

Både vänsterpartiet och miljöpartiet ökar sin rösteandel med 1,2 respektive 1,4 men står kvar på två mandat vardera.

(sd) tredje största parti

Så har vi kommunvalets stora vinnare, sverigedemokraterna som går från två mandat till fem. Rösteandelen ökar med 5,1 till 10,4 vilket innebär att 1 367 Kumlabor röstade på ett parti som under valrörelsen inte presenterat några förslag på vad man vill göra för Kumla de kommande fyra åren.

Vilka som kommer sitta för (sd) är dessutom oklart, tre av de fyra kandidaterna på kommunlistan har nu uppgett att de hoppat av.

Vad gäller riksdagsvalet är sverigedemokraterna överlägset största vinnaren i Kumla med en uppgång till hela 16,3 procent av rösterna. Partiet har med 2 153 röster fler än vad (fp), (c) och (kd) fick tillsammans och är inte långt från (m) som tappade 5,4 andelar till 17,9.

Även (s) tappade röster i Kumla i riksdagsvalet men färre än i kommunvalet, nedgången blev 2,9 till 38,3. Fortfarande röstar fler på (s) kommunalt men skillnaden har minskat.

Övriga allianspartier tappade riksdagsröster i Kumla medan (v) och (mp) ökade en aning. Feministiskt initiativ kan noteras för 218 röster, vilket är 1,7 procent, flest röster kom från Haga och Skogstorp.

Annons

kumla