18 September 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Växande stöd för utvisningshotade

Några ungdomar stannar till för att skriva på protestlistan mot familjens utvisning.

Det hölls namninsamling i S:t Mariakyrkan i Varberga för Kumlafamiljen Jabbour under påskhelgen och det visades ett enormt stöd från kyrkan och dess besökare. Vi är nu uppe i över 5 000 namnunderskrifter och vi kommer inte ge upp förrän mänskligheten har segrat! Vi ska snart ha en manifestation på torget.

Det berättar Mohamad El-jawad, som betraktar sig som familjemedlem och som tagit rader av initiativ för att stoppa utvisningen till Libanon av frisören Fadi Jabour, sambon Katia och deras femåriga dotter Marisol:

Vi kommer inom kort hålla en manifestation på  torget i Kumla och vädjar till alla medmänniskor att finnas där och visa sitt stöd på ett fredligt, harmoniskt och demokratiskt sätt.

När jag anlände till Kumla idag såg jag att det hade klottras på fastigheten mittemot salongen "Let fadi Stay" och jag blir förbannad. Här står vi och predikar och hänvisar till mänskliga rättigheter och demokrati och så möts jag av skadegörelse som drabbar fastighetsägaren ekonomiskt. Det är ingenting som familjen står för och vi vill att det upphör omedelbart!

Är det för barnets bästa?

Mänskliga rättigheter och FN:s barnkonvention - det  klingar så fint i våra öron, men har verkligen Migrationsverket gått igenom detta? Är det verkligen för femåriga Marisols bästa att bli utvisad från det land hon är född i? Och komma som papperslös till Libanon som UD skriver om ungefär lika mycket som Syrien just nu, Syrien det land Katia är medborgare i och som INGEN får utvisas till.

Det kanske inte pågår nån väpnad konflikt eller fullt krig just i detta nu men är du insatt i hur situationen är i Libanon som Migrationsverket uppenbarligen inte är så hade den här familjen med tre olika nationaliteter aldrig blivit utvisade dit.

Marisol må bara vara ett barn, men ett barn med känslor, ett barn som ser och hör, ett barn som känner på sig att nånting är fel, ett barn som ser mamma gråta, ett barn som ser pappa arg och ledsen.

Vaknar och gråter - pratar om självmord

Hon har flera nätter i rad nu vaknat upp mitt i natten och gråtit, sen somnat om, sen gråtit och somnat om. Hon har sagt sagt saker som "Pappa, åk inte och lämna mig", "Jag vill inte lämna mina kompisar, jag vill inte åka till Libanon" Hon har kramat mig extra hårt som om hon snart vet att hon inte kommer att få krama mig igen, hon har stundvis vara deppig och ledsen. 

Fadis ögon svullnar upp, oro, stress, ångest, frustration, rädsla, går i självmordstankar om dom ska bli utvisade. Jag blir så förbannad på honom och förklarar för honom att det är ingen utväg. Vi är många som älskar honom och vill inte förlora honom. Men får som svar: "Jag kommer aldrig kunna ge Katia och Marisol ett liv i Libanon, då ger jag hellre mitt för att dom ska få stanna."

Katias blodtryck går upp och ner, hon är stressad, rädd, har vid flera tillfällen tuppat av och vi har fått hjälpa henne till medvetande igen. Familjen utsätts för den absolut värsta psyskiska misshandel du kan vara med om som i sin tur leder till att dom även blir svaga fysiskt.

Tillbaka till Sommarlandet

Jag har ofta kallats "en nära vän" till familjen, men jag kan utveckla det lite mer, en nära vän blev jag redan efter några år och i fem år har jag varit en familjemedlem, en lillebror till Fadi och en storebror till Katia och sist men inte minst en Gudfar till Marisol.

Jag har alltid saknat släktingar i Sverige och familjen Jabour har fyllt det tomrummet i mitt hjärta, jag varken vill eller klarar av att förlora dom!

Vi har längtat efter sommarn hela vintern, för att återigen åka till Skara sommarland. Min ambition och önskan är att även sommaren 2014 ska vi dit men denna gång ska vi alla vara lika värda och ha en id-handling.

Facebook gruppen - Låt familjen stanna - Protest mot utvisningen har i skrivande stund : 3 775 medlemmar och vi får nya förfrågningar kontinuerligt.
Namninsamlingen på nätet ligger på 1 512st i skrivande stund. I salongen har vi fått ihop ca 500 namn och via s:t Maria kyrkan i Varberga över 3 000 namn.

Rosemarie Rudenvall
GE DEM NYCKELN TILL SVERIGE, TILL FRIHETEN, TILL TRYGGHETEN!!! Psykisk misshandel av en hel familj i flera år! Bevisbördan verkar ligga på flyktingarna...hur får man med sig bevis när man flyr? I vilka arkiv finns det bevis på att släkten inte accepterar ett äktenskap? De som utför herdersmord följer inte landets lagar utan egna ritualer som det skapat för att de anser sig ha rätt till det när inte någon i familjen rättat sig efter vad de har bestämt. Inte ens i Sverige kan vi skydda kvinnor varken från hedersmord eller misshandel. Vi kan inte skydda barn. Vi kan inte se till att alla invånare i Sverige har jobb, mat och bostad. Och då är vi ett demokratiskt, jämnställt samhälle med ordning och reda. Vi har inga krig. Militären styr inte här. Så hur vet Migrationsverket att det funkar i Libanon där oroligheter pågått många, många år? Varför avråder UD oss alla att resa dit? Vad vet migrationsverket vad som kommer hända dem? De förstår sig inte på varken situationen i landet ej heller hur det är möjligt för dem att få bostad, jobb och bli accepterade i släkten. Barn får inte vara barn i Libanon som i Sverige. Vi tillåter inte aga på dagis eller i skolan. Vad vet Migrationsverket om det. Vad vet de om hur kvinnor behandlas och speciellt kvinnor som inte är Libaneser. Det råder oroligheter mellan nationaliterer och religioner och släkter och klaner osv. På en yta stor som Örebro län. Vad vet Migrationsverket? Vad kollar de upp och med vem? Har de någonsin varit på plats i ett sådant land som Libanon. Ett land som vi Svenskar inte bör åka till. Och om vi Svenskar inte kan vara säkra hur kan då denna familj det? GE DEM NYCKELN TILL SVERIGE, TILL FRIHETEN, TILL TRYGGHETEN!!! Rosemarie Rudenvall vän med familjen sedan 2008
2014-04-22 8:23
Mohamad El-jawad
Beslutet måste ändras för BARNETS bästa, för FAMILJENS bästa ! Det måste gynna dom på något sätt att Fadi köpt egen salong och jobbar, det är bra för Kumla, det är bra för Sverige ! Det måste väga tyngre att vara född i landet, Sverige är Marisols hem och så ska det fortsätta vara.
2014-04-22 14:00
leif Andersson
Jag vill att dom stannar. Dom är så Goa vänner. Bästa frisören. I Kumla
2014-04-22 17:13
Marie
Kan bara hålla med de föregånde till 100%
2014-04-22 17:27
göran
Håller helt och hållet med att dom ska få stanna kvar , men denna vandalisering folk gör och går och klottrar på byggnader där dom skriver "låt dom stanna" , ändrar förmodligen inte beslutet det bara förstör diverse byggnader . Och det så småningom slår tillbaka till alla skattebetalare ! det finns bättre sätt att hjälpa och stötta på..
2014-04-22 20:37
Lasse
Skandal, det måste gå fortare att behandla/avslå asylärenden så att de inte hinner rota sig/skaffa barn här innan de utvisas!
2014-04-22 20:56
heba
Vi älskar er och kommer o kämpa för att få er stanna . Ge aldrig upp. Det kan inte regna för evigt, solen kommer med ett stort leende snart . Luv u
2014-04-23 2:52
Staffan Göransson
Självklart att familjen måste få stanna! Allt annat är omänskligt. Manifestationen nu på fredag behövs verkligen! Bra initiativ!
2014-04-23 19:42
Marcus
Det är bra att folk kämpar för det de tycker är viktigt. Men jag tycker att den personen som visat sin ståndpunkt genom att klottra på huset tvärs över gatan från Fadis salong gör FEL. Klotter är inte fint, det sitter kvar länge och kommer kosta den stackars privata fastighetsägaren åtskilliga tusenlappar att få bort. Alla som sett en klottersanerad vägg ser att klotterfärgen inte försvinner helt, enda sättet att få helt fint som det var innan är att måla över och då måste hela huset målas, vad kostar det? 40 000 kronor?
2014-04-25 8:16
Ingela Holmqvist
Jag håller med de föregående oxå till 100%. Låt dom stanna i Sverige
2014-04-26 15:44
Ingrid Asprou
Det finns så många anledningar till att denna familj borde och ska få stanna i Sverige att man häpnar. Någon på Migrationsverket borde/måste släppa prestigen och inse att felaktigheter har begåtts och beslutet måste ändras. GÖR OM OCH GÖR RÄTT! Hur många har vi inte i vårt land som begår brott, men får stanna därför att brottet inte är grovt nog för utvisning? Här en familj som tar hand om sig själv och dessutom hjälper andra. Som själva sett till att integrera sig i samhället och som blivit en del av samhället. Allt genom eget arbete och engagemang. Men de ska inte få stanna? Krasst kan man säga att enda anledningen till att de ska avvisas nu är att Fadi inte lurade samhället utan följer lagar och förordningar. Tänk om Migrationsverket också kunde följa en enda § nämligen FN:s Barnkonventions portalparagraf, BARNETS BÄSTA! Hatten av för Fadi och Katia det ni lyckats med är det inte många som klarar av ens på 20 år. Så mycket jag orkar kommer jag stödja er
2014-04-27 16:02
Rosemarie Rudenvall
GE DEM NYCKELN TILL SVERIGE, TILL FRIHETEN, TILL TRYGGHETEN!!! Psykisk misshandel av en hel familj i flera år! Bevisbördan verkar ligga på flyktingarna...hur får man med sig bevis när man flyr? I vilka arkiv finns det bevis på att släkten inte accepterar ett äktenskap? De som utför herdersmord följer inte landets lagar utan egna ritualer som det skapat för att de anser sig ha rätt till det när inte någon i familjen rättat sig efter vad de har bestämt. Inte ens i Sverige kan vi skydda kvinnor varken från hedersmord eller misshandel. Vi kan inte skydda barn. Vi kan inte se till att alla invånare i Sverige har jobb, mat och bostad. Och då är vi ett demokratiskt, jämnställt samhälle med ordning och reda. Vi har inga krig. Militären styr inte här. Så hur vet Migrationsverket att det funkar i Libanon där oroligheter pågått många, många år? Varför avråder UD oss alla att resa dit? Vad vet migrationsverket vad som kommer hända dem? De förstår sig inte på varken situationen i landet ej heller hur det är möjligt för dem att få bostad, jobb och bli accepterade i släkten. Barn får inte vara barn i Libanon som i Sverige. Vi tillåter inte aga på dagis eller i skolan. Vad vet Migrationsverket om det. Vad vet de om hur kvinnor behandlas och speciellt kvinnor som inte är Libaneser. Det råder oroligheter mellan nationaliterer och religioner och släkter och klaner osv. På en yta stor som Örebro län. Vad vet Migrationsverket? Vad kollar de upp och med vem? Har de någonsin varit på plats i ett sådant land som Libanon. Ett land som vi Svenskar inte bör åka till. Och om vi Svenskar inte kan vara säkra hur kan då denna familj det? GE DEM NYCKELN TILL SVERIGE, TILL FRIHETEN, TILL TRYGGHETEN!!! Rosemarie Rudenvall vän med familjen sedan 2008
2014-04-22 8:23
Mohamad El-jawad
Beslutet måste ändras för BARNETS bästa, för FAMILJENS bästa ! Det måste gynna dom på något sätt att Fadi köpt egen salong och jobbar, det är bra för Kumla, det är bra för Sverige ! Det måste väga tyngre att vara född i landet, Sverige är Marisols hem och så ska det fortsätta vara.
2014-04-22 14:00
leif Andersson
Jag vill att dom stannar. Dom är så Goa vänner. Bästa frisören. I Kumla
2014-04-22 17:13
Marie
Kan bara hålla med de föregånde till 100%
2014-04-22 17:27
göran
Håller helt och hållet med att dom ska få stanna kvar , men denna vandalisering folk gör och går och klottrar på byggnader där dom skriver "låt dom stanna" , ändrar förmodligen inte beslutet det bara förstör diverse byggnader . Och det så småningom slår tillbaka till alla skattebetalare ! det finns bättre sätt att hjälpa och stötta på..
2014-04-22 20:37
Lasse
Skandal, det måste gå fortare att behandla/avslå asylärenden så att de inte hinner rota sig/skaffa barn här innan de utvisas!
2014-04-22 20:56
heba
Vi älskar er och kommer o kämpa för att få er stanna . Ge aldrig upp. Det kan inte regna för evigt, solen kommer med ett stort leende snart . Luv u
2014-04-23 2:52
Staffan Göransson
Självklart att familjen måste få stanna! Allt annat är omänskligt. Manifestationen nu på fredag behövs verkligen! Bra initiativ!
2014-04-23 19:42
Marcus
Det är bra att folk kämpar för det de tycker är viktigt. Men jag tycker att den personen som visat sin ståndpunkt genom att klottra på huset tvärs över gatan från Fadis salong gör FEL. Klotter är inte fint, det sitter kvar länge och kommer kosta den stackars privata fastighetsägaren åtskilliga tusenlappar att få bort. Alla som sett en klottersanerad vägg ser att klotterfärgen inte försvinner helt, enda sättet att få helt fint som det var innan är att måla över och då måste hela huset målas, vad kostar det? 40 000 kronor?
2014-04-25 8:16
Ingela Holmqvist
Jag håller med de föregående oxå till 100%. Låt dom stanna i Sverige
2014-04-26 15:44
Ingrid Asprou
Det finns så många anledningar till att denna familj borde och ska få stanna i Sverige att man häpnar. Någon på Migrationsverket borde/måste släppa prestigen och inse att felaktigheter har begåtts och beslutet måste ändras. GÖR OM OCH GÖR RÄTT! Hur många har vi inte i vårt land som begår brott, men får stanna därför att brottet inte är grovt nog för utvisning? Här en familj som tar hand om sig själv och dessutom hjälper andra. Som själva sett till att integrera sig i samhället och som blivit en del av samhället. Allt genom eget arbete och engagemang. Men de ska inte få stanna? Krasst kan man säga att enda anledningen till att de ska avvisas nu är att Fadi inte lurade samhället utan följer lagar och förordningar. Tänk om Migrationsverket också kunde följa en enda § nämligen FN:s Barnkonventions portalparagraf, BARNETS BÄSTA! Hatten av för Fadi och Katia det ni lyckats med är det inte många som klarar av ens på 20 år. Så mycket jag orkar kommer jag stödja er
2014-04-27 16:02
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Brunnsvattnet i Porla sägs ha läkande effekter. Här smakar Bengt Holgersson på det välkända vattnet. Foto: Maude Larsson
Många roliga aktiviteter för barn blir det på Internationella Barndagen - alldeles gratis dessutom! Foto: Esi Grünhagen via Pixabay
Publicerad: 2014-04-22 2:06
Senaste nyheterna
Dödskul föreläsning i Laxå
(16:18)
Speedway: Två indianer topp 10
(15:12)
Byggmax invigde i Kumla
2
(12:57)
Inbrott på Aspgatan
(12:49)
Hardemodagen på söndag
(2019-09-19)
Fotboll: Beröm till Pierre
(2019-09-19)
Speedway: Holder skrev nytt
(2019-09-19)
“Håll koll på era hundar”
8
(2019-09-19)
RADIO: “K-märkt” om Ford
(2019-09-19)
En rånare tar sig ett rån
(2019-09-19)
Fetmakirurgi bra mot hjärtsvikt
(2019-09-19)
Veckans bilder: Översvämning 1994
6
(2019-09-19)
Läsfest för författardrömmare
(2019-09-19)
Veteraner på bussresa
(2019-09-19)
Fotboll: Vrestorp till division 3?
1
(2019-09-19)
Gårdsstölder i Askersund
(2019-09-19)
Hockey: Kumla utskåpade i Skövde
(2019-09-18)
Biskopen går under jord
(2019-09-18)
Rekord för kommunens vindkraft
2
(2019-09-18)
Firar internationell barndag
(2019-09-18)
Vad gör arkeologer i Älvesta?
1
(2019-09-18)
Ronander med blues på Stinsen
(2019-09-18)
Nystartar fritidsgård i Hällabrottet
(2019-09-18)
PRO om budgeten
(2019-09-18)
Enellys har stängt i Hallsberg
2
(2019-09-18)
Josefin åtta på SM
(2019-09-17)
Liftar från Kumla till Hollywood
2
(2019-09-17)
Vaknade av inbrott i husbil
(2019-09-17)
Byggmax öppnar på fredag
(2019-09-17)
Livsfarlig klättring i Sjöängen
(2019-09-17)
Taket släppte på anstalten
(2019-09-16)
Fristorp final på Konstslingan
(2019-09-16)
Ulrik Jansson: Gästgiveriet som flyttade
1
(2019-09-16)
Fullmäktige (TV)
(2019-09-16)
Över 70 barn deltog i triathlon
(2019-09-16)
Gissa Kumlabild - Vinn en bukett
22
(2019-09-16)
Vibydag med unikt tågstopp
(2019-09-16)
Fotboll: IFK-damer utvecklas
(2019-09-16)
Båtstölder på Lindbovägen
(2019-09-16)
Bilinbrott i Östansjö
(2019-09-16)
Nätverk för föräldrar att gå med i
(2019-09-16)
Fotboll: Förlust för Skyllberg
(2019-09-15)
Elin och Sema åkte fast
1
(2019-09-15)
Fotboll: Sköllersta slog Strängnäs
(2019-09-15)
Förlust mot Lindlöven
(2019-09-15)
Skördemarknad i Svinnersta
(2019-09-15)
Alfapac fyller 50
(2019-09-15)
Fotboll: Yxhult slog Adolfsberg
(2019-09-15)
Hallå där - Fyra Systrar
(2019-09-15)
Fallande träd i centrala Kumla
1
(2019-09-15)
Fotboll: Knapp damvinst mot jumbo
(2019-09-14)
Henkas hade öppet sista dagen
(2019-09-14)
Gissa Askersundbild - Vinn en bukett!
8
(2019-09-13)
Teater om Selma i Kräcklinge
(2019-09-13)
Soligt och välbesökt på Kumlamarken
(2019-09-13)
Avslutade lyckad Kulturvecka
(2019-09-13)
Lugn celldelniing på anstalten
(2019-09-13)
Oktoberfest på Sparbanksbörsen
(2019-09-12)
Vad händer vid Postgatan?
(2019-09-12)
Vetenskapspub nästa vecka
(2019-09-12)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Bloggat
Sydnärke
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.