22 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Växande stöd för utvisningshotade

Några ungdomar stannar till för att skriva på protestlistan mot familjens utvisning.

Det hölls namninsamling i S:t Mariakyrkan i Varberga för Kumlafamiljen Jabbour under påskhelgen och det visades ett enormt stöd från kyrkan och dess besökare. Vi är nu uppe i över 5 000 namnunderskrifter och vi kommer inte ge upp förrän mänskligheten har segrat! Vi ska snart ha en manifestation på torget.

Det berättar Mohamad El-jawad, som betraktar sig som familjemedlem och som tagit rader av initiativ för att stoppa utvisningen till Libanon av frisören Fadi Jabour, sambon Katia och deras femåriga dotter Marisol:

Vi kommer inom kort hålla en manifestation på  torget i Kumla och vädjar till alla medmänniskor att finnas där och visa sitt stöd på ett fredligt, harmoniskt och demokratiskt sätt.

När jag anlände till Kumla idag såg jag att det hade klottras på fastigheten mittemot salongen "Let fadi Stay" och jag blir förbannad. Här står vi och predikar och hänvisar till mänskliga rättigheter och demokrati och så möts jag av skadegörelse som drabbar fastighetsägaren ekonomiskt. Det är ingenting som familjen står för och vi vill att det upphör omedelbart!

Är det för barnets bästa?

Mänskliga rättigheter och FN:s barnkonvention - det  klingar så fint i våra öron, men har verkligen Migrationsverket gått igenom detta? Är det verkligen för femåriga Marisols bästa att bli utvisad från det land hon är född i? Och komma som papperslös till Libanon som UD skriver om ungefär lika mycket som Syrien just nu, Syrien det land Katia är medborgare i och som INGEN får utvisas till.

Det kanske inte pågår nån väpnad konflikt eller fullt krig just i detta nu men är du insatt i hur situationen är i Libanon som Migrationsverket uppenbarligen inte är så hade den här familjen med tre olika nationaliteter aldrig blivit utvisade dit.

Marisol må bara vara ett barn, men ett barn med känslor, ett barn som ser och hör, ett barn som känner på sig att nånting är fel, ett barn som ser mamma gråta, ett barn som ser pappa arg och ledsen.

Vaknar och gråter - pratar om självmord

Hon har flera nätter i rad nu vaknat upp mitt i natten och gråtit, sen somnat om, sen gråtit och somnat om. Hon har sagt sagt saker som "Pappa, åk inte och lämna mig", "Jag vill inte lämna mina kompisar, jag vill inte åka till Libanon" Hon har kramat mig extra hårt som om hon snart vet att hon inte kommer att få krama mig igen, hon har stundvis vara deppig och ledsen. 

Fadis ögon svullnar upp, oro, stress, ångest, frustration, rädsla, går i självmordstankar om dom ska bli utvisade. Jag blir så förbannad på honom och förklarar för honom att det är ingen utväg. Vi är många som älskar honom och vill inte förlora honom. Men får som svar: "Jag kommer aldrig kunna ge Katia och Marisol ett liv i Libanon, då ger jag hellre mitt för att dom ska få stanna."

Katias blodtryck går upp och ner, hon är stressad, rädd, har vid flera tillfällen tuppat av och vi har fått hjälpa henne till medvetande igen. Familjen utsätts för den absolut värsta psyskiska misshandel du kan vara med om som i sin tur leder till att dom även blir svaga fysiskt.

Tillbaka till Sommarlandet

Jag har ofta kallats "en nära vän" till familjen, men jag kan utveckla det lite mer, en nära vän blev jag redan efter några år och i fem år har jag varit en familjemedlem, en lillebror till Fadi och en storebror till Katia och sist men inte minst en Gudfar till Marisol.

Jag har alltid saknat släktingar i Sverige och familjen Jabour har fyllt det tomrummet i mitt hjärta, jag varken vill eller klarar av att förlora dom!

Vi har längtat efter sommarn hela vintern, för att återigen åka till Skara sommarland. Min ambition och önskan är att även sommaren 2014 ska vi dit men denna gång ska vi alla vara lika värda och ha en id-handling.

Facebook gruppen - Låt familjen stanna - Protest mot utvisningen har i skrivande stund : 3 775 medlemmar och vi får nya förfrågningar kontinuerligt.
Namninsamlingen på nätet ligger på 1 512st i skrivande stund. I salongen har vi fått ihop ca 500 namn och via s:t Maria kyrkan i Varberga över 3 000 namn.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-04-22 2:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.