20 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Utvisningshotad familj har lämnat Kumla

Katia, Fadi och barnen redo att ge sig av från Sverige till Kanada där de ska börja ett nytt liv. Foto: Anders BjörkKatia, Fadi och barnen redo att ge sig av från Sverige till Kanada där de ska börja ett nytt liv. Foto: Anders Björk

Fadi, Katia och deras barn har levt i Kumla sedan 2009 utan att få uppehållstillstånd och med utvisningshot över sig. Nu har familjen flyttat till Kanada där de beviljades uppehållstillstånd direkt.

Det är ett fall vi uppmärksammat i flertalet tidigare artiklar. Fadi Jabbour och Katia Daoud träffades som unga i Libanon där de blev kära. Men deras relation gillades inte av alla då Katia är från Syrien och Fadi från Libanon.

Drivit egen salong sedan 2009

Därtill hade Fadi svårt att få jobba ifred i Libanon och få någon trygghet i livet och sin verksamhet, "stora fiskar äter små fiskar där", sade han i en tidigare intervju. Paret beslutade 2007 att fly till Sverige.

Parets dotter Marisol förstår inte varför familjen inte fick stanna. 

Fadi fick snabbt jobb på en frisörsalong i Örebro och 2009 köpte han sin egen Salong Diem i Kumla dit familjen även flyttade. Salong Diem har han drivit i Kumla sedan dess och paret har fått tre barn under åren i Kumla.

Men trots att man etablerade sig i landet vägrades man ett uppehållstillstånd.

- Det kom som en chock när de sa att vi har ej rätt till uppehållstillstånd, skydd eller asyl längre. Det spelar ingen roll att vi bott här så länge, att jag betalar hög skatt, helt saknar anmärkningar, driver ett eget företag och trivs i Sverige, sade Fadi Jabbour i en intervju 2014, när besked kom att de skulle tvångsutvisas.

Att tvångsutvisas innebär att de skulle kunna bli hämtade när som helst och utskickade ur landet. Men dagarna, månaderna och åren gick och ingenting hände. Ingen utvisning och heller inget uppehållstillstånd.

Inte heller Marisol fick uppehållstillstånd

Äldsta dottern Marisol växte upp i Kumla och skaffade sig utbildning och kompisar här och Fadi drev vidare sin salong Diem, vara anställd tilläts han inte vara, men att ha eget företag gick bra.

Många kom för att demonstrera för familjens rätt till Kumla torg.

Hoppet ställdes med tiden alltmer till dottern Marisol. Idag är hon nio år och har levt hela sitt liv i Kumla och gått i skola på Fylsta. Skulle hon få uppehållstillstånd skulle familjen få stanna som vårdnadshavare.

Men även Marisol har nekats uppehållstillstånd då Migrationsverket hävdar att hon är registrerad som medborgare i Libanon. Något som Fadi och Katja är helt oförstående till.

"Hon är född här och har inget med Libanon att göra", har de sagt. 

Det spelade ingen roll att demonstrationer i Kumla anordnades, att parets advokat rasade, eller att familjen fortsatte leva ett ordnat och laglydigt liv där de med all tydlighet visat att de integrerat sig i det svenska samhället. Något uppehållstillstånd kom ändå aldrig till någon i familjen. 

"Gör ont i hjärtat att lämna"

Och till slut tröttnade de, nu har de lämnat Kumla och Sverige för Kanada. Ett land där deras cv räckte till att få uppehållstillstånd innan de ens anlänt. I tisdags reste de iväg och har nu tagit mark i huvudstaden Ottawa.

- Fadis syster bor här, och ja vi fick uppehållstillstånd innan vi kommit hit. Det känns bra, som om vi äntligen fått ro. I Sverige kämpade vi så länge utan att få stanna, skriver Katia till undertecknad på Facebook.

Men trots att det känns bra är saknaden redan stor för Kumla.

- Det gör ont i hjärtat att lämna Sverige och Kumla, vi älskar landet och har så mycket vänner och minnen, det krossar mitt hjärta att tänka på det. Men vi lämnade för barnens bästa och deras framtid, fortsätter Katia.

Räknar med att komma tillbaka

Salong Diem kommer inte att slå igen utan drivs vidare av Katias bror Elie. Något klart med nytt arbete i Kanada har vare sig Fadi eller Katia ännu då de nyss anlänt. När vi skriver till varann under torsdag eftermiddag är Katia på väg till skolan för att registrera Marisol.

- Det är svårt för Marisol, hon förstår ju. Att lämna hennes vänner och skola och lärare var jobbigt. Hon har undrat varför hon inte får stanna i Sverige, men det är nånting ingen kan förklara för henne.

Förutom Marisol har paret Maribel fyra år och Tony två år. Familjens framtid är nu i Kanada, och inte Kumla. Men en återkomst till Kumla utesluts inte. 

- Vi vill tacka alla som försökt hjälpa oss och varit ett stöd. Kumla och Sverige är i våra hjärtan för evigt och vi kommer garanterat komma tillbaka på semester alla fall, vi ses säkert då, avslutar Katia Daoud.

Se också
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-02-14 13:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.