26 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

"Tillsammans ska vi skipa rättvisa"

Kumlanytts avslöjande om att tvångsutvisning väntar Kumlaborna Fadi, Katia och deras femåriga dotter Marisol har väckt väldigt starka reaktioner och engagerat många. - Familjen är i chocktillstånd och förstår inte det finns så många som kämpar för dem, berättar nära vännen Mohamad El-jawad.

Kumlanytts artikel om paret Fadi och Katia, som bott i Sverige i sju år,  och deras femåriga dotter Marisol, som alla fått besked om tvångsutvisning har väckt starka reaktioner. Rekordmånga - nästan 6 000 personer - har läst artikeln som ett dygn efter publicering delats 293 gånger. Kommentarerna efter artikeln är många, i de flesta fall upprörda och engagerade.

"De har fått nytändning av stödet"

Det var familjens närmaste vän Mohamad El-jawad som i ett förtvivlat mail till Kumlanytt påkallade uppmärksamhet för den i hans tycke väldigt orättvisa behandling som familjen drabbats av. Och reaktionerna dagen efter har varit starka bekräftar han.

- Folk är rent av förbannade, chockade och kan inte tro att det är sant! Det är många som kommer in bara för att ge en kram och skriva på namnlistan, som även finns i salongen. Vi har haft familjer som kommit in och bett om att få namnlistor för att gå runt på stan och samla in namn på egen hand!

Hur har Fadi och Katia tagit uppståndelsen och det faktum att det visat sig finnas ett så stort stöd för dem?

Fadi och Katia är mycket känsliga just nu, men de har fått en nytändning och stort hopp om att de kommer få vara kvar. De är i chocktillstånd och förstår inte att det finns så många människor som älskar dem, kämpar för dem och vill ha dem kvar.

- Jag tror att många känner igen sig i Fadi och Katias roll som föräldrar, men även ungdomar kommer in i klungor, önskar lycka till och berättar att de vill ha dem kvar i Sverige.

Rädd för förlora Marisol

Mohamad ser Fadi, Katia och Marisol som sin egen familj, känslorna för lilla Marisol är starka, och rädslan förlora henne stor, berättar han.

- Jag hade en heldag med min älskade Marisol idag, jag blir tårögd bara att prata om det, det är så känsligt när jag bara för en sekund tänker på hur det kommer kännas om jag förlorar henne, om jag aldrig mer får gå hand i hand med henne, när hon vid varje övergångsställe frågar om hon får trycka på knappen och berättar för mig att man bara får gå på grön gubbe!

På Facebook har Mohamad, tillsammans med Hedi Larsson,  startat en grupp som redan efter sex timmar har 1 200 medlemmar, ambitionen och tron är att den ska växa mångdubbelt.

"Inget alternativ de utvisas"

-  Gruppen bildades för att samla alla som är emot detta, kunna sprida ut information på ett smidigt sätt, samt skapa en dialog och påverka till att beslutet ändras! Det finns säkert många medlemmar som alla är olika på sina sätt och vis och kan bidra med den kompetens de har.

Vad hoppas ni få ut av gruppen?

 - Jag hoppas, och ska se till, att den här familjen får ett uppehållstillstånd för jag är inte redo släppa taget om min andra familj. Krävs det ytterligare åtgärder så kommer jag ta beslut om det, och jag är säker på att det finns många med som då kommer visa sitt stöd. Det är inget alternativ att de utvisas, nu handlar det om att visa styrka och vilja!

Även övrig media är kontaktad och träffar inbokade, så som med Tvärsnytt, Radio Örebro och Nerikes Allehanda. Men det räcker inte, siktet är ställt högre än så för målinriktade Mohamad.

-  Nu har vi bara jättarna Aftonbladet och Expressen kvar och dit ska vi också komma, sakta men säkert, det är tack vare Kumlanytt som alla andra har lyft upp ögonen. Vi kommer inte att ge upp, tillsammans ska vi se till att rättvisa skipas!

Rosemarie Rudenvall
Jag tänker precis som många andra fortsätta dela via FB jag har kontaktat Aftonbladet Expressen NA Regeringen TV 4 Kungahuset Organisationer.Även de kändisa som jag har som vänner. Min dotter och jag har gjort en sång för dem och lagt ut den på YouTube alla sätt är bra att nå ut till Världe om detta. Barn som hjälper barn. Min familj är beredd att göra allt för dem.
2014-04-18 8:26
maria
Hur vore de om dom kunde ta tag i o sätta en regel istället att när dom söker uppehållstillstånd så ska dom få svar inom 2 mån om dom får ett nej ge dom en biljett till nytt land att söka i . Blir mycket billigare än att hålla dom kvar här i flera år och sen skicka tillbaka dom. O i såna här fall har man nån som verkligen gör bra för sej som jobbar skaffat sej familj trygghet o har en fru som vill jobba men som ej får pga omständigheterna helt sjukt då de e så jävla viktigt att komma ut i arbetslivet. De finns många familjer som absolut inte jobba o skyller på religionen att dom ej får jobba stor skillnad där hur man bidrar till samhället o tar vara på sitt uppehållstillstånd . Seriöst de ju som alltid nån handläggare som fått i uppdrag att skicka hem några som ej har uppehållstillstånd, bara kryssa i några familjer att skicka ut papper till att tyvärr ni måste hem. Hur vore det om man gick igenom såna här beslut ordentligt innan de togs? Men dom har väl inte tid med de för dom är väl säkert så kort på personal så de finns inte tid för de för dom måste spara in pengar på personal angående mer pengar till just flyktingar seriöst ni leker med folks hjärta o liv Skärpning !
2014-04-18 9:26
Mats Hellgren, oppositionsråd (m)
Det är ett absurt beslut. Oavsett vad man tycker om skälen och var man kommer ifrån borde 8 år vara tillräckligt för att stanna. Kan inte myndigheterna ge definitiva besked i tid måste man inse att folk rotar sig och behöver få verktygen till att kunna fortsätta sina liv. Dottern Marisol som är född här vet inget annat. Hon är svensk och inget annat. Min fru och mina barn har brasilianska medborgarskap. Hämtar man Fadi kan man hämta oss också- vem går säkert?
2014-04-18 10:08
Fan vad sjukt!
Ofattbart.Och du Mats Hellgren är väl medveten om att ditt parti ligger bakom detta,din chef Fredrik "hjärtlös" Reinfeldt.
2014-04-18 12:54
Mats Hellgren
Till "f-n vad sjukt" Det vore enkelt att kunna skylla allt som händer på Reinfeldt men tyvärr för naivt. Som tur är för demokratin fungerar det inte så. reinfelt eller migrationsminister kan inte lägga sig i enskilda fall, varken detta eller andra. Det kallas ministerstyre och är en av grundpelarna i demokratin. Politiker formar regler och tjänstemän försöker sedan tillämpa dom.En statsminister kan inte påverka detta, lika lite som orföranden i fotbollsförbundet kan ändra ett domslut i en fotbollsmatch eller att ett kommunalråd ringer en tjänsteman och berättar hur jobbet ska göras. Detta är reglerat i lag. I Fadi och Katias fall kan man ifrågasätta hur tjänstemän på migrationsverket tolkat de regler som finns. Man bör ha barnets rättigheter i fokus och inte fastna i byråkratiskt trams.
2014-04-18 14:22
Teodora
Det enda kloka man kan göra för att få stanna kvar i Sverige är att bombhota, vägra anpassa sig till Sveriges traditioner. Leva på social bidrag och kalla varenda svensk för rasist bara för att de nämner national sången. Att julavslutning sker i kyrkor kan man snart säga hejdå till. Ställer man istället krav på vad som ska ske, serveras och sätta upp sina egna regler för att kunna styra allt runtomkring sig så respektera och accepteras man. Fortsätter man med detta kommer sverige inte finnas kvar så länge till. Det är synd att bara jag som invandrare kan säga vad jag tycker om andra som inte respekterar sverige, skulle däremot mina svenska kompisar säga vad de tycker så pekas de direkt ut som invandrare. Gillar man inte sverige och respekterar man inte den som den är så kan man lika gärna stanna kvar i sitt eget land. Visst kan man ha kvar sina draditioner men borde definitivt inte tvinga andra på de. Det är verkligen synd och skamligt att inte tillåta de invandrare som sköter sig stanna kvar utan behålla de som istället utnyttjar allt och alla.
2014-04-18 14:59
Fan vad sjukt!
Till Mats Hellgren:Regeringen sätter spelreglerna (M) punkt slut.Är iallafall glad att du förstår det ofattbara i det hela men att jämföra Syrien som just nu är helvetet på jorden med Brasilien är väl magstarkt.Har svårt att tro att en sosseregering tillåtit detta.Men som sagt du verkar ovanligt ödmjuk för att vara borgare.Du undrar också vem som går säker och så länge välbärgade rika styr detta land så går inte sjuka,arbetslösa,invandrare eller arbetare säkert!
2014-04-18 21:45
micke
Det vore betydligt bättre att utvisa de som begår allsköns kriminella handlingar isf att utvisa personer som faktiskt sköter sig!
2014-04-20 10:12
Rosemarie Rudenvall
Jag tänker precis som många andra fortsätta dela via FB jag har kontaktat Aftonbladet Expressen NA Regeringen TV 4 Kungahuset Organisationer.Även de kändisa som jag har som vänner. Min dotter och jag har gjort en sång för dem och lagt ut den på YouTube alla sätt är bra att nå ut till Världe om detta. Barn som hjälper barn. Min familj är beredd att göra allt för dem.
2014-04-18 8:26
maria
Hur vore de om dom kunde ta tag i o sätta en regel istället att när dom söker uppehållstillstånd så ska dom få svar inom 2 mån om dom får ett nej ge dom en biljett till nytt land att söka i . Blir mycket billigare än att hålla dom kvar här i flera år och sen skicka tillbaka dom. O i såna här fall har man nån som verkligen gör bra för sej som jobbar skaffat sej familj trygghet o har en fru som vill jobba men som ej får pga omständigheterna helt sjukt då de e så jävla viktigt att komma ut i arbetslivet. De finns många familjer som absolut inte jobba o skyller på religionen att dom ej får jobba stor skillnad där hur man bidrar till samhället o tar vara på sitt uppehållstillstånd . Seriöst de ju som alltid nån handläggare som fått i uppdrag att skicka hem några som ej har uppehållstillstånd, bara kryssa i några familjer att skicka ut papper till att tyvärr ni måste hem. Hur vore det om man gick igenom såna här beslut ordentligt innan de togs? Men dom har väl inte tid med de för dom är väl säkert så kort på personal så de finns inte tid för de för dom måste spara in pengar på personal angående mer pengar till just flyktingar seriöst ni leker med folks hjärta o liv Skärpning !
2014-04-18 9:26
Mats Hellgren, oppositionsråd (m)
Det är ett absurt beslut. Oavsett vad man tycker om skälen och var man kommer ifrån borde 8 år vara tillräckligt för att stanna. Kan inte myndigheterna ge definitiva besked i tid måste man inse att folk rotar sig och behöver få verktygen till att kunna fortsätta sina liv. Dottern Marisol som är född här vet inget annat. Hon är svensk och inget annat. Min fru och mina barn har brasilianska medborgarskap. Hämtar man Fadi kan man hämta oss också- vem går säkert?
2014-04-18 10:08
Fan vad sjukt!
Ofattbart.Och du Mats Hellgren är väl medveten om att ditt parti ligger bakom detta,din chef Fredrik "hjärtlös" Reinfeldt.
2014-04-18 12:54
Mats Hellgren
Till "f-n vad sjukt" Det vore enkelt att kunna skylla allt som händer på Reinfeldt men tyvärr för naivt. Som tur är för demokratin fungerar det inte så. reinfelt eller migrationsminister kan inte lägga sig i enskilda fall, varken detta eller andra. Det kallas ministerstyre och är en av grundpelarna i demokratin. Politiker formar regler och tjänstemän försöker sedan tillämpa dom.En statsminister kan inte påverka detta, lika lite som orföranden i fotbollsförbundet kan ändra ett domslut i en fotbollsmatch eller att ett kommunalråd ringer en tjänsteman och berättar hur jobbet ska göras. Detta är reglerat i lag. I Fadi och Katias fall kan man ifrågasätta hur tjänstemän på migrationsverket tolkat de regler som finns. Man bör ha barnets rättigheter i fokus och inte fastna i byråkratiskt trams.
2014-04-18 14:22
Teodora
Det enda kloka man kan göra för att få stanna kvar i Sverige är att bombhota, vägra anpassa sig till Sveriges traditioner. Leva på social bidrag och kalla varenda svensk för rasist bara för att de nämner national sången. Att julavslutning sker i kyrkor kan man snart säga hejdå till. Ställer man istället krav på vad som ska ske, serveras och sätta upp sina egna regler för att kunna styra allt runtomkring sig så respektera och accepteras man. Fortsätter man med detta kommer sverige inte finnas kvar så länge till. Det är synd att bara jag som invandrare kan säga vad jag tycker om andra som inte respekterar sverige, skulle däremot mina svenska kompisar säga vad de tycker så pekas de direkt ut som invandrare. Gillar man inte sverige och respekterar man inte den som den är så kan man lika gärna stanna kvar i sitt eget land. Visst kan man ha kvar sina draditioner men borde definitivt inte tvinga andra på de. Det är verkligen synd och skamligt att inte tillåta de invandrare som sköter sig stanna kvar utan behålla de som istället utnyttjar allt och alla.
2014-04-18 14:59
Fan vad sjukt!
Till Mats Hellgren:Regeringen sätter spelreglerna (M) punkt slut.Är iallafall glad att du förstår det ofattbara i det hela men att jämföra Syrien som just nu är helvetet på jorden med Brasilien är väl magstarkt.Har svårt att tro att en sosseregering tillåtit detta.Men som sagt du verkar ovanligt ödmjuk för att vara borgare.Du undrar också vem som går säker och så länge välbärgade rika styr detta land så går inte sjuka,arbetslösa,invandrare eller arbetare säkert!
2014-04-18 21:45
micke
Det vore betydligt bättre att utvisa de som begår allsköns kriminella handlingar isf att utvisa personer som faktiskt sköter sig!
2014-04-20 10:12
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Många är det som slutit upp kring Fadi, Katia och deras dotter Marisol, som efter lång tid i landet hotas av tvångsutvisning. Foto: Anders Björk
Publiksiffran skrevs till 3 624. De fick stå ut med regn ungefär halva matchen. Inga regnavbrott behövdes dock. Foto: Anders Björk
Publicerad: 2014-04-17 22:42
Senaste nyheterna
Speedway: Årets första förlust
(2019-06-25)
Mer etanol i tanken
(2019-06-25)
Möjlig elväg mellan Örebro-Hallsberg
(2019-06-25)
Singelolycka i Hardemo
(2019-06-25)
Förstörde vid Kumlaby skola
(2019-06-25)
Fotboll: Stene kämpade mot ÖSK
(2019-06-24)
Gissa Kumlabilden - Vinn en bukett!
3
(2019-06-24)
Djupadalsbadet behöver ordningsvakt
8
(2019-06-24)
TENNIS: Inga banor att spela på
(2019-06-24)
Vad händer vid Sjöparkens scen?
(2019-06-24)
Inbrott på Företagsgatan
(2019-06-24)
Inbrott i Östra Åby
(2019-06-24)
Speedway: Laget mot Smederna
(2019-06-24)
Grov misshandel på midsommarfest
(2019-06-23)
DANS: Christoffer femma i VM
(2019-06-23)
Hallå där - Stene IF inför ÖSK
2
(2019-06-23)
Så firades midsommar
(2019-06-22)
Gravid körde av motorväg
(2019-06-21)
Lars Litzén: Sydnärkenytt kammar noll
13
(2019-06-21)
Fotboll: IFK Kumla tappade till kryss
(2019-06-21)
Fotboll: YIK-kryss i Arvika
(2019-06-21)
Speedway: Storseger mot Piraterna
(2019-06-20)
Dags fira midsommar
(2019-06-20)
Bilstöld på Violgatan
(2019-06-20)
Återförening viktigt för flyktingar
2
(2019-06-20)
Förslag gällande peng till föreningar
2
(2019-06-19)
Var är konstverket Mr Walker?
4
(2019-06-19)
Speedway: Laget mot Piraterna
(2019-06-19)
Kumla kommun beviljat tre miljoner kr
(2019-06-18)
Sandra Wallin: Rörigt om seriemördaren Bundy
(2019-06-18)
Bygginbrott i Askersund och Laxå
1
(2019-06-18)
Alf Anneborg: Elektrisk cykling
1
(2019-06-17)
Brottskonserten lyckad
(2019-06-17)
Gissa Kumlabild - Vinn en bukett
10
(2019-06-17)
Bennys Foto stänger igen
8
(2019-06-15)
Fotboll: Askersund slog Kumla
(2019-06-15)
Fotboll: “Lara” matchvinnare för IFK
(2019-06-14)
Fotboll: Yxhult tog tredje raka
(2019-06-14)
Uppretat i Stadshuset om förskola
26
(2019-06-14)
Polisinsats vid Klockarbacken
(2019-06-14)
Driftstörning hos Sydnärkenytt
(2019-06-13)
Veckans bild - Skolkök Hagaskolan
(2019-06-13)
Visar biljardfilm i TV
4
(2019-06-13)
Ny boulebana mitt på torget
6
(2019-06-12)
Hockey: Positivt efter årsmöte
(2019-06-12)
Speedway: Milik ersätter Woffinden
1
(2019-06-11)
Vilks vill bygga upp konstverk igen
37
(2019-06-11)
Prisad stråkkvartett i Hardemo
(2019-06-11)
Närmare 90 nya småhustomter
3
(2019-06-11)
Körkonsert i stenbrott på lördag
(2019-06-11)
Inger slutar skolan efter 45 år (TV)
(2019-06-11)
Brandlarm från Kvarntorpshögen
2
(2019-06-11)
Pedagogiska kumlingar prisades
(2019-06-11)
Snart rökförbud på uteserveringar
1
(2019-06-11)
Villapriser ökar mest i Örebro Län
(2019-06-11)
Fotboll: Yxhult slog Adolfsberg
(2019-06-10)
Fotboll: IFK kvitterade i 97:e
(2019-06-10)
Speedway: Woffinden illa skadad
(2019-06-10)
Gissa Kumlabild - Vinn en bukett!
7
(2019-06-10)
Skogstorp avslutade först (TV)
(2019-06-10)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Bloggat
Sydnärke
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.