20 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Tillsammans ska vi skipa rättvisa"

Kumlanytts avslöjande om att tvångsutvisning väntar Kumlaborna Fadi, Katia och deras femåriga dotter Marisol har väckt väldigt starka reaktioner och engagerat många. - Familjen är i chocktillstånd och förstår inte det finns så många som kämpar för dem, berättar nära vännen Mohamad El-jawad.

Kumlanytts artikel om paret Fadi och Katia, som bott i Sverige i sju år,  och deras femåriga dotter Marisol, som alla fått besked om tvångsutvisning har väckt starka reaktioner. Rekordmånga - nästan 6 000 personer - har läst artikeln som ett dygn efter publicering delats 293 gånger. Kommentarerna efter artikeln är många, i de flesta fall upprörda och engagerade.

"De har fått nytändning av stödet"

Det var familjens närmaste vän Mohamad El-jawad som i ett förtvivlat mail till Kumlanytt påkallade uppmärksamhet för den i hans tycke väldigt orättvisa behandling som familjen drabbats av. Och reaktionerna dagen efter har varit starka bekräftar han.

- Folk är rent av förbannade, chockade och kan inte tro att det är sant! Det är många som kommer in bara för att ge en kram och skriva på namnlistan, som även finns i salongen. Vi har haft familjer som kommit in och bett om att få namnlistor för att gå runt på stan och samla in namn på egen hand!

Hur har Fadi och Katia tagit uppståndelsen och det faktum att det visat sig finnas ett så stort stöd för dem?

Fadi och Katia är mycket känsliga just nu, men de har fått en nytändning och stort hopp om att de kommer få vara kvar. De är i chocktillstånd och förstår inte att det finns så många människor som älskar dem, kämpar för dem och vill ha dem kvar.

- Jag tror att många känner igen sig i Fadi och Katias roll som föräldrar, men även ungdomar kommer in i klungor, önskar lycka till och berättar att de vill ha dem kvar i Sverige.

Rädd för förlora Marisol

Mohamad ser Fadi, Katia och Marisol som sin egen familj, känslorna för lilla Marisol är starka, och rädslan förlora henne stor, berättar han.

- Jag hade en heldag med min älskade Marisol idag, jag blir tårögd bara att prata om det, det är så känsligt när jag bara för en sekund tänker på hur det kommer kännas om jag förlorar henne, om jag aldrig mer får gå hand i hand med henne, när hon vid varje övergångsställe frågar om hon får trycka på knappen och berättar för mig att man bara får gå på grön gubbe!

På Facebook har Mohamad, tillsammans med Hedi Larsson,  startat en grupp som redan efter sex timmar har 1 200 medlemmar, ambitionen och tron är att den ska växa mångdubbelt.

"Inget alternativ de utvisas"

-  Gruppen bildades för att samla alla som är emot detta, kunna sprida ut information på ett smidigt sätt, samt skapa en dialog och påverka till att beslutet ändras! Det finns säkert många medlemmar som alla är olika på sina sätt och vis och kan bidra med den kompetens de har.

Vad hoppas ni få ut av gruppen?

 - Jag hoppas, och ska se till, att den här familjen får ett uppehållstillstånd för jag är inte redo släppa taget om min andra familj. Krävs det ytterligare åtgärder så kommer jag ta beslut om det, och jag är säker på att det finns många med som då kommer visa sitt stöd. Det är inget alternativ att de utvisas, nu handlar det om att visa styrka och vilja!

Även övrig media är kontaktad och träffar inbokade, så som med Tvärsnytt, Radio Örebro och Nerikes Allehanda. Men det räcker inte, siktet är ställt högre än så för målinriktade Mohamad.

-  Nu har vi bara jättarna Aftonbladet och Expressen kvar och dit ska vi också komma, sakta men säkert, det är tack vare Kumlanytt som alla andra har lyft upp ögonen. Vi kommer inte att ge upp, tillsammans ska vi se till att rättvisa skipas!

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-04-17 22:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.