20 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Varför får vi inte stanna i Sverige?"

Efter sju år i Sverige har Kumlaborna Fadi Jabour, sambon Katja och parets femåriga dotter Marisol fått besked från Migrationsverket att de inom kort kommer att tvångsutvisas ur landet. Deras dröm om ett liv i Sverige är krossad. - Det känns som våra liv förstörs och vi är oroliga över vår dotter Marisols framtid, säger Fadi Jabour.

Fadi, hans sambo Katja och 5-åriga dottern Marisol har nyligen fått ett hemskt besked. Efter sju år i Sverige har Migrationsverket beslutat att de ska tvångsutvisas.

De har länge sökt uppehållstillstånd utan framgång och trots att Fadi är en framgångsrik egen företagare i Kumla utan anmärkningar i brottsregistret och att dottern Marisol levt här hela sitt liv ska de nu skickas ur landet.

Flydde hotande familj

- Jag trodde aldrig den här dagen skulle komma, att man i Sverige 2014 kan ta ett sånt idiotiskt beslut som förstör en hel skötsam familj är bortom min förmåga. Vart finns mänskligheten och det sunda förnuftet? frågar sig nära vännen Mohamad El Jawad.

Det är Mohamad som hör av sig till Kumlanytt via mail. Han är upprörd, ledsen och förtvivlad över situationen och vill att familjen får sin chans till upprättelse. 

Katja och Fadi träffades som unga i Libanon där de blev kära. Något som inte sågs med blida ögon av Katjas syriska familj som ville att hon skulle träffa en landsman och inte en libanes. Paret blev hotat till livet och då Fadi dessutom hade personliga problem i hemlandet gjorde otryggheten att de flydde mot lugnare mark.

- Libanon är ett vackert land, men stora fiskar äter små fiskar där. Jag vill leva i en demokrati där man kan få utvecklas som människa och ha en egen röst och så är det verkligen i Sverige, säger Fadi Jabour.

"Inte kunnat gjort nånting"

Han började jobba ganska omgående på en frisersalong i Örebro efter ankomsten till Sverige och 2009 köpte han sin egen Salong Diem, på Köpmangatan i Kumla som han drivit sedan dess. Katja däremot har vare sig fått arbeta, studera eller praktisera under sin tid i Sverige.

- Jag var jätteduktig student hemma och såg fram emot att börja läsa på universitet här i Sverige och försöka ta mig in i samhället, men Migrationsverket har inte tillåtit det då jag haft utvisningshot hängande över mig, jag har bara suttit hemma och inte kunnat gjort nåt, de har stulit sju år av mitt liv, säger en uppriven Katja.

Dottern Marisol föddes i Sverige och går på förskola i Malmen. Hon är ett riktigt charmtroll och stolt över att nyss fått ett eget rum och vill visa hur många böcker och dockor hon har.

I Migrationsverkets beslut om utvisning står att Marisol är registrerad som medborgare i Libanon, detta tillbakavisar dock Fadi och Katja.

- Hon är född här och har inget med Libanon att göra, åker hon dit blir hon helt papperslös och får det tufft, säger föräldrarna.

"Sverige är paradiset"

Detsamma gäller Katja - i hennes hemland Syrien råder fullt krig och dit får hon inte skickas men i Libanon kommer hon inte få uppehållstillstånd, syriska medborgare har inga som helst rättigheter där, fastslår de.

Därtill har delar av hennes familj fortfarande inte glömt att hon gick emot deras vilja och hon känner sig vettskrämd över att återvända till området.

- Vi trivs jättebra i Sverige, jag säger till mina vänner som jag pratar med från mitt gamla land att Sverige är paradiset, i Libanon  har kvinnor ingenting att säga till om, inga rättigheter, männen bestämmer allt och de hatar syriska medborgare där. Massor av syriska medborgare som kommer hit får ju uppehållstillstånd, men inte jag som varit här så länge och skött mig, varför? frågar hon sig.

Utvisningshotet har hängt över dem flera år men de har ändå trott och hoppats att det ska lösa sig, att framtiden finns i Sverige. Men nu ser det mörkt ut. Beslutet om utvisning damp ner i brevlådan i dagarna.

Kan hämtas när som helst

Där står att läsa att Migrationsverket lämnat över ärendet till Polismyndigheten och Gränspolisen, som kan komma och hämta familjen när som helst, ingen datum finns angivet.

- Det kom som en chock, de säger att vi har ej rätt till uppehållstillstånd, skydd eller asyl längre och att det inte finns någon hotbild mot oss. Det spelar ingen roll att vi bott här så länge, att jag betalar hög skatt, helt saknar anmärkningar, driver ett eget företag och trivs i Sverige, säger Fadi.

- Jobbigast känns det för Marisols skull. Hon har alltid bott i Sverige, kan ingen arabiska och livet i Libanon är inte bra.

Familjen bor i en lägenhet ovanför frisersalongen, delar av intäkterna som Fadi fått in från sin salong har han skickat hem till sin familj och även till Katjas familj som har det knapert.

"Migrationsverket ett skämt"

Mohamad El Jawad, familjens bästa vän sedan många år, är lika ledsen över beslutet och skräder inte orden.

- Jag trodde aldrig den här dagen skulle komma. Jag har varit med sen Marisol föddes, hon känns som min egen dotter. Att 2014 i Sverige kunna ta ett sånt idiotiskt beslut som förstör en hel skötsam familj är bortom min förmåga! Var har mänskligheten och det sunda förnuftet tagit vägen? Jag är helt knäckt!

- Jag skulle kunna säga upp mitt eget medborgarskap för den här familjen. Det  är pinsamt, jag tycker Migrationsverket är ett stort skämt!

Om familjen utvisas är de rädda för att de kommer splittras, inte kunna vara på samma ställe. De försöker vara starka, men uppgivenheten och ledsamheten lyser ändå igenom. Tror de på ett mirakel, tror de att de trots allt kan få stanna i landet de vill leva i?

- Jag hoppas det säger Fadi, jag hoppas verkligen det kan lösa sig på nåt sätt, det känns inte rättvist annars.

- Jag har förlorat hoppet, Migrationsverket har tagit sitt beslut och de vill inte ha oss kvar trots vi bara vill leva ett stillsamt liv här,  säger Katja.

Upprop på Facebook

Vännen Mohamad har dock inte gett upp. Han har startat ett upprop på Facebook som efter bara ett par dagar har delats över 100 gånger,  fått 450 namnunderskrifter och närmare 1 000 likes och många kommentarer som stödjer familjen. Några exempel:

"Skicka inte ut en skötsam och hårt arbetande familj som verkligen gör rätt för sig i vårt samhälle. Tänk om Sverige, detta är ju pinsamt!!"

"Det är omoraliskt av migrationsverket och eventuellt polisen som inte ens tänker på en familj som redan har etablerat sig i Sverige!"

"Helt jävla sjukt! Den här mannen har jobbat och drivit eget sedan dag ett han kom till Sverige, stått på egna ben och betalat skatt. Han och hans familj har varit bra för Sverige och lilla samhället Kumla." 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-04-16 16:22
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.