19 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Höjer rösten för brösten

Intäkterna från kampanjen går direkt till bröstcancerforskning. Foto: Sandra WallinIntäkterna från kampanjen går direkt till bröstcancerforskning. Foto: Sandra Wallin

Från och med idag, 30 september, och oktober ut pryds trädet jämte Smycka i centrala Kumla av Rosa-bandets reflexer. Det är Bröstcancerföreningen Hilda i Örebro som kör en kampanj för att uppmärksamma den allvarliga sjukdomen.

Kampanjen kom till efter en uppmaning av Bröstcancerförbundet. I landet finns 33 olika lokalföreningar varav Hilda i Örebro län är ett av dem. Kampanjen finns att skåda i Kumla, Karlskoga och Örebro.

– Det finns två olika förbund, Bröstcancerförbundet och Cancerförbundet, och två olika rosa band. Det ena bandets intäkter går till all sorts cancer medan det andra bandet går specifikt till bröstcancerforskningen, berättar Lena Lundqvist, ordförande i Bröstcancerförening Hilda.

– Bröstcancer är en egen sjukdom och vi kände att det är bra att kunna samla in pengar till just den forskningen, så att vi någon gång kanske kommer ner på en nollvision, fortsätter Lena.

Bidrar till forskning

Kampanjen heter, mycket träffande, ”Höj din röst för Sveriges bröst.” Träd har alltså prytts med Bröstcancerförbundets rosa band, i formen av en reflex,  som alla är fria att plocka. Betalar för bandet gör man via Swish och bidrar på så sätt med stöd till forskningen. När reflexerna tar slut fyller man på från föreningens håll.

– Cancerforskningen behövs. Vi är 275 medlemmar i Örebro län som genomgått riktigt tuffa och jobbiga behandlingar, säger Lena.

Syrénträdet invid Smycka har klätts med rosa band.
Satsar på kronisk sjuka

Förutom kampanjen kan man så klart även bidra med ekonomiskt stöd på annat vis. Man kan till exempel bli månadsgivare eller stödmedlem i föreningen.

– Nu i höst satsar vi särskilt på dom medlemmar som har spridd bröstcancer. Det betyder att man aldrig kommer att bli frisk men att sjukdomen går att hålla i schack med behandlingar. Vi vill göra något för dom sjukaste, dom har varit med om mycket tungt, och bjuda dom på en heldags spabehandling, förklarar Lena.

Fler aktiviteter

Efter den pågående kampanjen kommer nästa stora grej, en välgörenhetskonsert i Karlskoga, och man har även planerat in en föreläsning med en cancerdrabbad läkare på USÖ.

– I Kumla har vi caféträffar var tredje torsdag i månaden. Vi ser gärna att fler kommer på dom! Där kan man umgås och prata med andra drabbade, tipsar Lena.

Ombud för föreningen i Kumla är Natalie Olsson Karimi. Till henne kan man höra av sig om man är nyfiken på föreningen och själv kanske vill gå med.

Mer om Bröstcancerföreningen Hilda och kontaktuppgifter finns att hitta HÄR

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-30 15:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.