13 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

"Vi måste våga prata psykisk ohälsa"

Elvira Jansson och Jasmine Engman driver tillsammans Normalt UF. Foto: Sandra WallinElvira Jansson och Jasmine Engman driver tillsammans Normalt UF. Foto: Sandra Wallin

”Normalt” är namnet på Jasmine Engmans och Elvira Janssons UF-företag. Tillsammans jobbar dom för att öppna upp dialogen om psykisk ohälsa i samhället. På sin hemsida säljer de t-shirts med olika tryck som alla anspelar på temat och är menade att väcka diskussion människor sinsemellan.

Jasmine bor i Kumla och Elvira kommer från Örebro. Träffade varandra gjorde de på gymnasiet, där de läser ekonomilinjen, och nu är de inte på sitt sista år på Thoren Business School, en privatskola belägen i Örebro.

Att driva ett så kallat Ungt Företag är en viktig del av elevernas utbildning på Thoren Business School. Jasmine och Elvira går i samma klass, hittade varandra och tyckte det var en bra idé att driva företag tillsammans.

– Vi funderade länge på vad vi skulle kunna göra men kom ganska snabbt fram till att vi ville blanda företagande med någon samhällsnytta, att göra skillnad, berättar Elvira.

Psykisk ohälsa var ämnet som de båda kände att de ville lyfta.

– Vi funderade på vilket ämne som är aktuellt just nu, var vi kan göra mest skillnad och vad vi kan hjälpa till mest med, för alla i olika åldrar, säger Jasmine.

Säljer t-shirts

Det var därifrån tjejerna fick idén att skapa t-shirts med olika tryck och sälja dem på sin hemsida.

– Det är en del av det vi gör. Företaget började med budskapet och sen utvecklades det till själva afffärsidén, avslöjar Jasmine.

I nuläget har man tre tryck med olika slogans och på baksidan av plagget finns en ruta med text tänkt att öppna upp för dialog.

– Alla har vi mått dåligt någon gång, det är något som finns hos alla, säger Jasmine.

– Och alla känner någon som mår eller har mått dåligt, inflikar Elvira.

Jasmine och Elvira iförda två av Normalts t-shirts.
Ständigt aktuellt

Elvira och Jasmine känner själva att psykisk ohälsa är ett ständigt aktuellt ämne men att det på olika sätt i samhället förminskas och göms undan.

– Alla vet att det finns, att det skadar personer, men ingen pratar om det, menar Jasmine.

Både Jasmine och Elvira tycker att det ändå gått framåt och att det har blivit bättre, men att det fortfarande vilar ett tabu över ämnet.

– Folk är lite rädda för psykisk ohälsa eller kalla sig själv för sjuka. Många som vi träffar tänker också att dom inte är tillräckligt sjuka eller inte förtjänar att söka vård, berättar Jasmine.

– Det är viktigt att våga prata om det. Många säger att bara att få sätta ord på hur man känner sig hade varit en hjälp. Det är ett utanförskap, att må dåligt men inte kunna prata om det med någon för att det är tabubelagt, säger Elvira.

Sprider viktigt budskap

T-shirtarna som tjejerna säljer är menade att sprida vidare deras budskap om att våga prata om psykisk ohälsa. Tjejerna samarbetar även med andra organisationer och föreningar, till exempel Hjärnkoll och Awesome People, där de lyfter varandra genom att samarbeta och tillsammans åka runt på olika föreläsningar.

– Vi har även en hemsida där man kan läsa mer om psykisk ohälsa och få råd om var man kan vända sig för att få hjälp, vare sig man själv är drabbad eller är anhörig till en drabbad. Där finns också självupplevda berättelser om psykisk ohälsa som vi fått skickade till oss, förklarar Elvira.

Den här texten finns på baksidan av alla Normalts tröjor.
Stor lärdom

Jasmine och Elvira säger att de själva lärt sig mycket om ämnet under tiden de drivit Normalt UF. Arbetet med företaget har gett dem en närmare insikt om psykisk ohälsa och hur den kan ta sig många olika uttryck.

– Vi har fått bra respons från allmänheten. Många hör av sig till oss och berättar sina historier för oss eller kommer fram på mässor. Det är ju det vi vill, att man ska prata, öppna upp sig för andra, menar Jasmine

Tjejerna säger att visst kan det vara svårt ibland att veta hur man ska möta de personer som tar kontakt för berätta men känner att de har haft stor hjälp på den punkten av Erik Widlund, kumlabon som själv föreläser om sin resa genom psykisk ohälsa.

– Erik har varit med oss nästan hela tiden, sen i november. Det är skönt att kunna prata med någon som har insikt i ämnet och kan ge oss lite vägledning, säger Elvira.

– Vi får ju höra en hel del, ofta sånt som kan vara jättehemskt, och många undrar hur vi bearbetar det. Men vi har ju alltid varandra och pratar mycket. Vi har insett hur viktigt det är prata om det, även om det är ett tungt ämne, fyller Jasmine i.

Vill fortsätta i framtiden

Framåt sommaren tar Jasmine och Elvira studenten. Snart är det även dags att avveckla företaget Normalt - ett ungt företag får man bara driva under en viss period. Men tjejerna har planer på att fortsätta driva företaget, hur det än må se ut, framöver.

– Vi vill starta en kampanj med pins för att fortsätta sprida vidare vårt budskap. Vi vill fortsätta driva det på något sätt, och det finns fler vägar, man kan ju göra det till en ideell organisation exempelvis, menar Jasmine.

Än så länge kan man fortfarande stödja Normalts budskap genom att köpa en t-shirt. Hemsidan, där du också kan läsa mer om psykisk ohälsa, hittar du HÄR. Normalt UF finns även på Instagram.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-03-20 10:34
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.