19 Juni 2018
Tipsa: 073-094 57 58

Fortsatt debatt om "Kvarntorpstrappa"

Skaparen Olle Medin är positiv till träning i Kvarntorpstrappan. Grundaren av "BesegraTrappan" Roberth Gyllberg förklarar sin besvikelse gentemot kommunen, Kulturchef Annika Hallberg håller inte med.

Trappan upp till Kvarntorpshögen byggdes 2005. Det var konstnären Olle Medin som låg bakom idén och till slut fick med sig Kumla kommun på tåget.

Medin bearbetade kulturchefen

- Det var jag, min bror Anders, Dennis Nilsson och några från kommunen som stod för byggandet, Vi började första april och var färdiga till midsommar, berättar Olle.

Att det skulle byggas en trappa upp till Kvarntorpshögen hade Olle tyckt en tid och hans minns hur det var när idén till slut fick genomslag.

Olle Medin.

- Jag bearbetade dåvarande kulturchefen, Lennart Mehle, han var direkt positiv till förslaget och insåg vilken turistattraktion "Högen" var, men var tvungen att förankra det. 

Olle minns att det började träna folk i trappan relativt omgående när den stod klar, och att intresset ökade ännu mer när Roberth Gyllberg lanserade "BesegraTrappen" under 2012.

- Så fort sista trappsteget var ditsatt började det träna folk och sen kom Gyllberg med sin ide, då började det komma väldigt mycket folk dit.

"Vet inte om det ska kallas konstverk"

Vad anser du om att trappen blivit ett sånt tillhåll för träning?

- Det är jättebra! Jag har bland annat träffa en kvinna med ryggproblem som berättade hur träning i trappen hjälpte henne att bli bättre från sina åkommor.

En gång har trappen behövt renoveras tidigare, det var efter att en motorcyklist kört i den och skadat ett hundratal trappsteg. Men att trappen är ett konstverk vill inte riktigt grundaren själv hålla med om.

- Det är behövligt att rusta den, det blir snabbt ett slitage när den används så frekvent. Men att kalla trappen för ett konstverk vet jag inte om jag vill göra.

- Då är den ett funktionellt konstverk som används som träningsredskap i så fall, det är mer iden att bygga den som var ett konstverk, sade Olle Medin.

Intresse svalnar utan stöttning

Roberth Gyllberg minns när han tog upp "BesegraTrappan" med Olle Medin.

- Jag var lite nervös och undrade vad han skulle tycka, men han var positiv och det är tack vare "BesegraTrappan" som den har fått så många besökare.

Roberth Gyllberg (till vänster) ihop med några träningssugna kamrater. Foto: Privat.

I den tidigare artikeln om trappan uttryckte Gyllberg besvikelse mot kommunen att han inte fått någon ekonomisk stöttning för att utveckla "BesegraTrappan".

- Människor behöver vägledning och stöttning i sin träning, annars svalnar intresset. Det blev ett sånt intresse kring "BesegraTrappan" att jag fick bygga en hemsida på egen hand.

- Och idag får du inte en bra  hemsida för under 40 000 kronor. Jag är inte ute efter cred eller uppmärksamhet för egen del, men jag brinner för Kumla som stad, dess invånare och de besökare som kommer hit.

"Kommunen bara gnäller"

- Om man ska vara ärlig var det knappt en människa som tränade i Kvarntorp innan jag lanserade "BesegraTrappen", nu åker väldigt många dit.

Nu är dock Gyllbergs virtuella ide, om att privatpersoner och företag kan köpa ett trappsteg på hemsidan snart klar och redo att läggas ut.

- Det enda som gjort att jag inte packat ihop och lagt ner är intresset som jag vet finns från de som tränar vid trappan, och nu löser vi det här med finansiering själva genom köpet av virtuella trappsteg. 

För ett företag kostar det, enligt Roberts modell, 1 000 kr att sponsra och för en privatperson 100 kr. Att han inte fått någon ekonomisk hjälp från Kumla kommun innan svider.

- Kommunen bara gnäller, de borde vara glada över att trappan används och att så många är där, och att den nu blivit sliten har inget med att göra med att det är många som använder den, utan det beror på väder och vind.

Ett av Kumlas starkaste varumärken?

- "BesegraTrappan" har blivit ett av Kumlas starkaste varumärken, men kommunen har inte lagt en enda krona på att konceptet ska leva vidare. De räknar med att jag och mitt företag (Quite Rigth) ska göra det, och det gör jag ju också eftersom det triggar mig.

När Gyllberg pratar med folk som använder trappan får han ofta glada tillrop.

- Och det värmer, men från kommunens tjänstemän har jag aldrig hört nånting. Inte en kommentar om vad det betyder eller att det är ett viktigt ändamål.

Annika Hallberg är Kultur och Fritidschef hos Kumla kommun.. 

- Det är absolut inget kommunen har något emot att det tränas mycket i trappan. Det är jättekul att det är livat i området, säger Annika. 

"Nog lägger vi pengar allt"

Att Kumla kommun inte satsar och är med och bidrar till utvecklingen av träning kring Kvarntorpshögen, och trappan, håller hon dock inte riktigt med om.

- Det har hänt mycket i området de senaste åren, allt från att en ny bana för mouintainbike byggts, leder att cykla har utvecklats, utegym har byggts, och nu rustar vi upp trappan för drygt 85 000 kr.

Även plats för förening som kör radiostyrda bilar har ordnats.

- Vi vill att Kvarntorpshögen ska vara ett område för träning och nog lägger vi pengar med jämna mellanrum för att se till att det fortsätter vara så, sade Annika Hallberg.

Roberth Gyllberg
Måste typ rätta (eller förtydliga): Det finns helt klart tjänstemän som uttryckt sig positivt om "besegrat trappan" och min uppfattning är att ingen tjänsteman är "emot" konceptet. Däremot är det mest förekommande samtalsämnena typ "vi har inga direkta resurser avsatta för detta" och "trappan slits mycket hårdare när det är folk som tränar där". Kumla kommun satsar uppe vid högen. Bl.a MTB-led (jättebra) och nu rustas trappan (jättebra och nödvändigt) men sluta gnäll på alla som springer i trappan. INSE att väder och vind har gjort avtryck. Folk springer inte på räcken och sidstycken men de har ändå vittrat sönder. Kommunen har inte lagt några pengar på uterummet (eftersom Quite Right, tillsammans med flera sponsrande företag har fixat varje krona till detta). Kanonbra att det finns plats för radiostyrda bilar. Faktum kvarstår: i konceptet "Besegrat Trappan" (som lockar klart mest folk) har det lagts noll kronor. Men nu behöver vi inte spinna vidare på den "ekonomiska frågan". Det löser sig med externa krafter och huvudsaken är att folk kan fortsätta träna.
2017-09-11 16:52
kjejon
Och att utegymmet står där ska vi nog tacka Kumla Skidförening för som tillverkade och monterade alla redskap.
2017-09-11 18:50
peter
upplysningsvis så har det tränats vid högen sen tidigt -70 tal och vi behövde ingen trapp vi körde idioten i backen
2017-09-12 5:45
Roberth Gyllberg
Kumla Skidförening gjorde och gör ett kanonbra jobb, på och omkring högen. Verkligen en framåt förening som värnar om både Kumlingar och gäster utifrån. De byggde gymmet men det blev möjligt tack vare alla de företag och organisationer som finansierade det hela.
2017-09-12 7:30
Bror Hellberg
En massa pengar till en ful gubbe i sjöparken går ju bra. Men något som verkligen folk har glädje av är tydligen inte så viktigt!
2017-09-12 10:25
Roberth Gyllberg
Peter: Upplysningsvis så finns skidbacken kvar. Öppen för alla, dygnet runt och året runt.
2017-09-12 10:48
Hasse
Kan kommunen fortsätta att sponsra en ekonomiskt misskött motorsportklubb (publik”idrott”) så borde man även kunna ge fullt ekonomiskt stöd till en verksamhet där varje enskild kumling själv kan dra hälsomässig nytta av en ”installation”.
2017-09-12 10:55
Peter
Det är väl gratis att springa på gator i Kumla? Hur tar sig folk ut till Kvarntorpshögen? Springer man dit? Åker man? I så fall kanske man ska fundera på hur det påverkar miljön.. Springa i trappan är ju inget som alla i Kumla har möjlighet till att göra. Har man ingen bil så blir det ju svårt att ta sig dit. Men med bil så belastar man miljön onödigt mycket jämfört med om man tar en löprunda med start direkt utanför dörren. Det finns många aspekter runt träning i trappen. Man behöver nog tänka till några gånger innan man yttrar sig. Hur många av dom nyanlända har möjlighet att ta sig till Kvarntorpshögen? Känns som att det blir en aktivitet som bara är möjlig för vissa grupper medans andra stängs ute. Det är dessutom tveksamt om det är försvarbart att åka bil en stund för att springa upp och ner för en trappa och sedan åka bil hem igen när man kan springa direkt utanför dörren utan att belasta miljön med massa utsläpp från bilen.
2017-09-12 14:03
JB
Peter : Det går jättebra att cykla ut eller springa ! om man är lite lat eller inte har cykel ! så går det jättebra att ta ta bussen . Men nu känns det som att det är läge att komma med min stora förhoppning !! Att kommunen ska köpa in ett antal dressiner !! som man skulle kunna köra själv mellan kumla & högen/golfbanan eller bara till Fast's utställnings hall! Tror absolut att det skulle bli succe´
2017-09-12 14:52
Ragge
Peter: Sluta gnäll på kreativa människor som ordnar med möjlighet till aktiviteter. Att börja springa direkt utanför dörren kan väl funka för vissa men att med ungdomar som vill träna i kuperad terräng, är inte löpning på Kumlas gator ett alternativ. Som jag tolkar dig så menar du att transporten till Kvarntorp är okynneskörning. Har det aldrig gjorts av dig. Jag har svårt att se negativt på Gyllbergs o Kumla Skidförenings engagemang i Kvarntorps fritidsområde. Vad inte många pratar om är den respekt man bör ha för högen i sig med glödande områden. Hur ofta kollas högen nu för tiden av Kumla kommun.
2017-09-12 15:45
Peter
Om kommunen ska betala trappen eller ev en hemsida för "besegra trappan" så måste man ha i åtanke att det är allmänna pengar. Då håller inte argument som att det är för att man ska kunna träna gratis för man inte vill lägga pengar på ett löpband eller gym. Det går alldeles utmärkt att springa i backen vid Kumlasjön om man vill träna i kuperad terräng. Men det verkar vara en fråga om vilja och inte möjligheter till att träna. Det finns fina promenadstråk i Sjöparken och Hälsans stig finns väl kvar. Viaspåret finns också.
2017-09-12 18:50
Alf
Peter Du skriver att det blir en massa utsläpp om alla skall åka bil till högen. Det är ca 10 km från Kumla centrum ut till högen. De flesta klarar väl rätt enkelt av att cykla 2x10 km? Inga bilavgaser utan bara fin motion!
2017-09-12 19:32
MP
Tur att det finns kreativa människor (läs:Gyllberg) som kompenserar för gnälliga människor (läs:Peter)
2017-09-12 22:28
Peter
Alf Jag tror inte att ALLA cyklar dit? Gör du det? Känner du folk som tränar där? Cyklar dom? För att Robert ska få stöd till tex hemsidan så måste det väl finnas regler? Tex en förening kan få bidrag. Men ska privatpersoner få bidrag, nu kanske det är så att Robert har ärliga avsikter. Men då måste det väl ut till "offentlig upphandling" eller liknande så det följer lagen. Skapa en förening som kan driva projektet och söka bidrag på det sättet.
2017-09-13 13:26
Roberth Gyllberg
Peter: Du kan vara lugn. Det har inte betalats ut en enda kommunal krona till mitt koncept "besegrat trappan". Tyvärr måste jag ändå göra dig besviken eftersom konceptet kommer överleva och få ny energi tack vare privatpersoner och företag som nu går in som trappan-partners. Jag antar att du är den siste att gå in och stötta men vi klarar oss utmärkt ändå. Nu avslutar jag mitt deltagande i denna diskussion men jag hoppas av hela mitt hjärta att det dyker upp något nytt ämne där du kan sprida din negativa och bakåtsträvande energi. Ha en Quite Right dag! /Roberth
2017-09-13 14:25
Jonas
Hur många som tränar fotboll cyklar till parken ? Brukar vara mycket bilar där till och med där det är parkeringsförbud bakom läktaren.
2017-09-13 18:54
Peter
Lägger man en motionsanläggning utanför Kumla så kan man ju vara säker på att dom allra flesta tar bilen dit och släpper ut mycket avgaser. Lägger man anläggningen närmare så finns ju möjligheten till att gå eller cykla. Men man kan ju också ställa sig frågan Varför åker man bil till Kvarntorpshögen för att träna och åka bil hem igen??? Väldigt onödigt och det är verkligen inte nödvändigt att belasta miljön på det sättet
2017-09-13 21:10
Roberth Gyllberg
Måste typ rätta (eller förtydliga): Det finns helt klart tjänstemän som uttryckt sig positivt om "besegrat trappan" och min uppfattning är att ingen tjänsteman är "emot" konceptet. Däremot är det mest förekommande samtalsämnena typ "vi har inga direkta resurser avsatta för detta" och "trappan slits mycket hårdare när det är folk som tränar där". Kumla kommun satsar uppe vid högen. Bl.a MTB-led (jättebra) och nu rustas trappan (jättebra och nödvändigt) men sluta gnäll på alla som springer i trappan. INSE att väder och vind har gjort avtryck. Folk springer inte på räcken och sidstycken men de har ändå vittrat sönder. Kommunen har inte lagt några pengar på uterummet (eftersom Quite Right, tillsammans med flera sponsrande företag har fixat varje krona till detta). Kanonbra att det finns plats för radiostyrda bilar. Faktum kvarstår: i konceptet "Besegrat Trappan" (som lockar klart mest folk) har det lagts noll kronor. Men nu behöver vi inte spinna vidare på den "ekonomiska frågan". Det löser sig med externa krafter och huvudsaken är att folk kan fortsätta träna.
2017-09-11 16:52
kjejon
Och att utegymmet står där ska vi nog tacka Kumla Skidförening för som tillverkade och monterade alla redskap.
2017-09-11 18:50
peter
upplysningsvis så har det tränats vid högen sen tidigt -70 tal och vi behövde ingen trapp vi körde idioten i backen
2017-09-12 5:45
Roberth Gyllberg
Kumla Skidförening gjorde och gör ett kanonbra jobb, på och omkring högen. Verkligen en framåt förening som värnar om både Kumlingar och gäster utifrån. De byggde gymmet men det blev möjligt tack vare alla de företag och organisationer som finansierade det hela.
2017-09-12 7:30
Bror Hellberg
En massa pengar till en ful gubbe i sjöparken går ju bra. Men något som verkligen folk har glädje av är tydligen inte så viktigt!
2017-09-12 10:25
Roberth Gyllberg
Peter: Upplysningsvis så finns skidbacken kvar. Öppen för alla, dygnet runt och året runt.
2017-09-12 10:48
Hasse
Kan kommunen fortsätta att sponsra en ekonomiskt misskött motorsportklubb (publik”idrott”) så borde man även kunna ge fullt ekonomiskt stöd till en verksamhet där varje enskild kumling själv kan dra hälsomässig nytta av en ”installation”.
2017-09-12 10:55
Peter
Det är väl gratis att springa på gator i Kumla? Hur tar sig folk ut till Kvarntorpshögen? Springer man dit? Åker man? I så fall kanske man ska fundera på hur det påverkar miljön.. Springa i trappan är ju inget som alla i Kumla har möjlighet till att göra. Har man ingen bil så blir det ju svårt att ta sig dit. Men med bil så belastar man miljön onödigt mycket jämfört med om man tar en löprunda med start direkt utanför dörren. Det finns många aspekter runt träning i trappen. Man behöver nog tänka till några gånger innan man yttrar sig. Hur många av dom nyanlända har möjlighet att ta sig till Kvarntorpshögen? Känns som att det blir en aktivitet som bara är möjlig för vissa grupper medans andra stängs ute. Det är dessutom tveksamt om det är försvarbart att åka bil en stund för att springa upp och ner för en trappa och sedan åka bil hem igen när man kan springa direkt utanför dörren utan att belasta miljön med massa utsläpp från bilen.
2017-09-12 14:03
JB
Peter : Det går jättebra att cykla ut eller springa ! om man är lite lat eller inte har cykel ! så går det jättebra att ta ta bussen . Men nu känns det som att det är läge att komma med min stora förhoppning !! Att kommunen ska köpa in ett antal dressiner !! som man skulle kunna köra själv mellan kumla & högen/golfbanan eller bara till Fast's utställnings hall! Tror absolut att det skulle bli succe´
2017-09-12 14:52
Ragge
Peter: Sluta gnäll på kreativa människor som ordnar med möjlighet till aktiviteter. Att börja springa direkt utanför dörren kan väl funka för vissa men att med ungdomar som vill träna i kuperad terräng, är inte löpning på Kumlas gator ett alternativ. Som jag tolkar dig så menar du att transporten till Kvarntorp är okynneskörning. Har det aldrig gjorts av dig. Jag har svårt att se negativt på Gyllbergs o Kumla Skidförenings engagemang i Kvarntorps fritidsområde. Vad inte många pratar om är den respekt man bör ha för högen i sig med glödande områden. Hur ofta kollas högen nu för tiden av Kumla kommun.
2017-09-12 15:45
Peter
Om kommunen ska betala trappen eller ev en hemsida för "besegra trappan" så måste man ha i åtanke att det är allmänna pengar. Då håller inte argument som att det är för att man ska kunna träna gratis för man inte vill lägga pengar på ett löpband eller gym. Det går alldeles utmärkt att springa i backen vid Kumlasjön om man vill träna i kuperad terräng. Men det verkar vara en fråga om vilja och inte möjligheter till att träna. Det finns fina promenadstråk i Sjöparken och Hälsans stig finns väl kvar. Viaspåret finns också.
2017-09-12 18:50
Alf
Peter Du skriver att det blir en massa utsläpp om alla skall åka bil till högen. Det är ca 10 km från Kumla centrum ut till högen. De flesta klarar väl rätt enkelt av att cykla 2x10 km? Inga bilavgaser utan bara fin motion!
2017-09-12 19:32
MP
Tur att det finns kreativa människor (läs:Gyllberg) som kompenserar för gnälliga människor (läs:Peter)
2017-09-12 22:28
Peter
Alf Jag tror inte att ALLA cyklar dit? Gör du det? Känner du folk som tränar där? Cyklar dom? För att Robert ska få stöd till tex hemsidan så måste det väl finnas regler? Tex en förening kan få bidrag. Men ska privatpersoner få bidrag, nu kanske det är så att Robert har ärliga avsikter. Men då måste det väl ut till "offentlig upphandling" eller liknande så det följer lagen. Skapa en förening som kan driva projektet och söka bidrag på det sättet.
2017-09-13 13:26
Roberth Gyllberg
Peter: Du kan vara lugn. Det har inte betalats ut en enda kommunal krona till mitt koncept "besegrat trappan". Tyvärr måste jag ändå göra dig besviken eftersom konceptet kommer överleva och få ny energi tack vare privatpersoner och företag som nu går in som trappan-partners. Jag antar att du är den siste att gå in och stötta men vi klarar oss utmärkt ändå. Nu avslutar jag mitt deltagande i denna diskussion men jag hoppas av hela mitt hjärta att det dyker upp något nytt ämne där du kan sprida din negativa och bakåtsträvande energi. Ha en Quite Right dag! /Roberth
2017-09-13 14:25
Jonas
Hur många som tränar fotboll cyklar till parken ? Brukar vara mycket bilar där till och med där det är parkeringsförbud bakom läktaren.
2017-09-13 18:54
Peter
Lägger man en motionsanläggning utanför Kumla så kan man ju vara säker på att dom allra flesta tar bilen dit och släpper ut mycket avgaser. Lägger man anläggningen närmare så finns ju möjligheten till att gå eller cykla. Men man kan ju också ställa sig frågan Varför åker man bil till Kvarntorpshögen för att träna och åka bil hem igen??? Väldigt onödigt och det är verkligen inte nödvändigt att belasta miljön på det sättet
2017-09-13 21:10
Kommentera
Publicerad: 2017-09-11 14:15
Senaste nyheterna
Beslut taget - JN avvecklas
2
(18:21)
Bilinbrott vid badbesök
(17:01)
Gissa Kumlabilden - Vinn en bukett!
(16:56)
Fullmäktige (TV)
(16:27)
Kumlanytt/Sydnärkenytt på Facebook
(12:11)
Speedway: Laget mot Rospiggarna
(11:37)
Eldningsförbud upphör
(11:25)
Alf Anneborg: Vad är du för ortsbo?
1
(2018-06-17)
Pensionären Orvar vann i TV
1
(2018-06-17)
Lärare dömd för misshandel
5
(2018-06-17)
Fotboll: Ordföranden om YIK-match
(2018-06-16)
Fotboll: IFK Kumla vann med 7-1
2
(2018-06-15)
Dagcenter festade loss
(2018-06-15)
Brand hos Sakab
(2018-06-15)
Träd blåste ner över väg
(2018-06-15)
Fotboll: Laxå bortaslog Lekeberg
(2018-06-14)
Ingen Alfons på Kumlasjönt
(2018-06-14)
Familjedag i Kvarntorp
(2018-06-14)
Vill tillfälligt stoppa engångsgrillar
(2018-06-14)
Sydnärkenytts Vänförening träffades
(2018-06-14)
Veckans bild(er) - Stene IF
(2018-06-14)
Matilda fick musikstipendium
(2018-06-14)
Får två miljoner till bokbuss
(2018-06-13)
Fotboll: Lång väntan vid benbrott
2
(2018-06-13)
Fängelse för onanist
(2018-06-13)
Nytt oppositionsråd (M) i regionen
(2018-06-13)
Akilov isolerad i Kumlaanstalten
(2018-06-12)
Speedway: Underhållning vid vinst!
5
(2018-06-12)
Allsång åtta onsdagar i rad
(2018-06-12)
Anstaltsbesökare fastnade
(2018-06-12)
Fängelse för barnmisshandlare
(2018-06-12)
Somnade bakom ratten
(2018-06-12)
Av vägen vid Brändåsen
(2018-06-12)
Hallondalen och Maria prisades
1
(2018-06-12)
Lekplats vid Björnberget rustas upp
(2018-06-12)
Teaterpremiär nästa vecka
(2018-06-11)
Skolavslutning börjar (TV)
(2018-06-11)
Hallå där - Arbetare på Skolvägen
(2018-06-11)
Gissa Kumlabilden - Vinn en bukett!
6
(2018-06-11)
Bilbrand misstänks anlagd
(2018-06-11)
Speedway: Laget mot Rospiggarna
1
(2018-06-10)
Grönska - och gruvor?
(2018-06-10)
Fotboll: Yxhult föll hemma
1
(2018-06-10)
Fotboll: 5-1 i baken för IFK
(2018-06-10)
Krock på E20
(2018-06-08)
Belönar vårdelever
(2018-06-08)
Vuxenlivet här kommer vi!
(2018-06-08)
Bilbrand i Kumlaby
(2018-06-08)
Fotboll: Svag omgång för Sydnärke
(2018-06-07)
Kumla representerat på Island
(2018-06-07)
Hockey: Karin Bodin ny ordförande
1
(2018-06-07)
Hittade stöldgods hos grannen
1
(2018-06-07)
Veckans bild - Fabriksgatan 1985
5
(2018-06-07)
Premiär för Kumlasjönt
(2018-06-07)
Stipendium för gymnasiesärskolan
(2018-06-07)
JUDO: SM-guld för Ella
(2018-06-07)
Så firades Nationaldagen
(2018-06-06)
Äntligen badpremiär
1
(2018-06-06)
Personal släckte brand
(2018-06-06)
SKYTTE: Korpskyttet avgjort
1
(2018-06-05)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.