22 Juni 2018
Tipsa: 073-094 57 58

"Ett oustanding träningsområde i Kumla"

Kvarntorpstrappan kommer att vara stängd för renovering från 11 till 25 september. - Det är helt nödvändigt, annars ramlar den snart i bitar, säger Roberth Gyllberg, grundare av  "BesegraTrappan". 

Att trappan renoveras är efterlängtat och mer eller mindre ett måste. Detta anser Roberth Gyllberg, som drog igång populära, "BesegraTrappan".

- Det har behövts länge, och nu har kommunen äntligen fått fram pengar. Det är helt nödvändigt att stänga och rusta upp, annars ramlar den snart i bitar.

Nyfikna från Norge hört av sig

Sedan utmaningen "BesegraTrappan" lanserades 2012 har Kvarntorpshögen och dess trappa blivit ett väldigt populärt träningsområde, men någon koll på hur många besökare som kommer dit för att träna finns inte att tillgå.

Statistik på hur många som tränar kring trappan finns inte. Foto: Privat. 

- Jag har fått frågan många gånger, senast för en vecka sen då de ringde från en kommun i Norge. De hade planer på att bygga sin egen trappa.

- Men det är omöjligt att säga, jag skulle kunna ta reda på ungefär hur många som lyckats med att "BesegraTrappan", men det är ju bara ett fåtal av andelen som tränar där som gör det under en kväll, förklarar Roberth. 

Han är själv en frekvent besökare i området, drygt tre gånger i veckan. Men det är inte bara trappan som lockar till träning, utan hela den närliggande miljön.

- Området är outstanding i Kumla vad gäller att få bra träning gratis!

Hade hoppats på stöttning

Egentligen skulle Roberth vilja döpa om, eller alla fall utveckla konceptet från "BesegraTrappan" till "Hälsohögen", och att hans ide skulle locka så mycket folk trodde han knappast i början.

- Jag hade ingen aning utan la ut det i sociala medier som en kul grej att se vad som händer om man bjuder in och jag blev häpen över det stora intresset.

Innan "BesegraTrappan" startade var de som bedrev sin träning kring Kvarntorpshögen sommartid lätträknade till antalet.

- Det var väldigt få och har hänt extremt mycket. Men jag är lite besviken på att kommunen inte kunnat stötta med en enda krona ekonomiskt.

- Det är "BesegraTrappan" som gjort att det är så många som åker dit för att träna idag, sade Roberth Gyllberg.

BONUSINFO: För att besegra trappan ska du ta dig runt 10 varv uppför den och därefter ner för Kvarntorpshögens branta grusväg. 

Anna
Från början var detta ett konstverk glöm inte det
2017-09-08 23:34
Gurra
Men nu är det tydligen ett träningsvärk.
2017-09-09 4:44
LEO
Det är ju ett konstverk. Till vem skulle ekonomiskt stöd från kommunen gå? Dom som springer borde kanske betala en slant för att dom FÅR springa och slita ut ett konstverk.
2017-09-09 6:37
Osmart
Det är fortfarande ett konstverk. Glöm inte det!
2017-09-09 20:36
TS
Konstverk?? Då har jag två hemma. Ett till ytterdörren och ett till altanen...Daltandet med konstnärer måste få ett slut. Skaffa ett jobb!
2017-09-09 21:07
Anna
Från början var det privat personer som köpte ett trappsteg, det var så konstverket kunde bli trappen till konst på högen
2017-09-10 1:57
Roberth Gyllberg
Bra kommentar av Leo - det där kallar jag äkta framåtanda! Men är det inte ännu bättre om vi skrotar all träning och friskvård där uppe på högen och låter trappan vara helt i fred?
2017-09-10 8:14
Peter
Varför ska man springa i trappan överhuvudtaget? Förr så utövade man olika idrotter istället för olika träningsformer. Kumla hade många fotbollslag. Dom flesta klubbarna hade A och B-lag och Damlag. Juniorer och pojk-flicklag i varje årskull. Flera klubbar hade veteranlag både för dam och herr... Måste väl bara bättre att lägga skattepengar på föreningsverksamhet istället för tex trappan. Det går lika bra att springa på vägen eller någon annan stans. Jag tycker att idrottandet är på väg åt fel håll. Det ska vara gym, trappor och färdiga motionsspår åt folk för att dom ska röra på sig. Synd tycker jag.
2017-09-10 16:44
Ej träningsnarkoman
Vi var med och sponsrade trappan, ett fantastiskt hantverksbygge, som en ny attraktion på högen. Att den sen "tagits över" och nötts ner av alla sportare får Gyllberg ta på sig men det är ju också rätt kul att den används.
2017-09-10 17:21
Tobias
Hur hälsosamt är det att träna och samtidigt andas in svaveldioxid som det finns gott om i luften vid högen?
2017-09-10 20:24
Roberth Gyllberg
Peter har verkligen koll på läget 2017. Tror vi bör ta åt oss av hans beskrivning av verkligheten och köra på hans linje. Lägger vi ner möjligheten att träna i trappan, så kommer nog Kumlas föreningsliv att börja blomstra. "Ej Träningsnarkoman" får jag be så mycket om ursäkt för att det hanttverksbygge som hen har varit med och sponsrat, nu har tagits över av motionärer. Det är dock så att det i huvudsak att "tidens tand" som har nött ner trappan (i kombination av tusentals motionärer).
2017-09-10 20:28
Roberth Gyllberg
Det är för övrigt väldigt roligt med alla positiva kommentarer i detta forum. De som skriver verkar vara riktigt positiva människor och det känns verkligen att de flesta vill framåt och utveckla Kumla.
2017-09-10 20:44
Tripp, trapp
Roberth som Robert: Vaddå, jag är inte bitter.
2017-09-10 21:43
Roberth Gyllberg
Jag är inte bitter Tripp Trapp, eftersom det hjälper föga. Dock lite förvånad över inställningen hos en del Kumlingar (om det nu är Kumlingar som gömmer sig bakom en massa olika alias). Trappan lockar tusentals besökare varje år. Det är gratis för alla, dygnet runt och året runt. Trappan har hjälpt många att "komma igång med träningen" och är (tyvärr) en populär aktivitet för väldigt många. Arbetet med konceptet trappan (under drygt fem år) har kostat på en hel del för ett litet företag som Quite Right så det är där, som jag på en direkt fråga, uttryckte en liten (men överkomlig) besvikelse över att inte kommunen stöttat det hela med en enda krona. Men initiativet är frivilligt och det går inte att komma och kräva något. Det vore enkelt att lägga ner arbetet runt konceptet trappan men hittills har drivkraften varit att besegrat trappan har en ganska stor betydelse för många människor. Innan du somnar: vad har du gjort för att försöka stärka bilden av Kumla?
2017-09-10 22:22
Peter
Varför ska det vara gratis att nyttja trappan? Det finns ju inget bra sätt att ta betalt kanske men att privatpersoner får gå in och sponsora igen kanske.. Det går bra att köpa dyra prylar till träningen men man kräver att trappan ska rustas.
2017-09-10 22:56
Roberth Gyllberg
Peter: i dagens samhälle är det väldigt få träningsalterativ där det är "fri entré" men till trappan (och högen) kan alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, känna sig välkomna. Detta är lite unikt och bra för Kumla och dess varumärke (i alla fall enligt mig. Troligen inte enligt att namnlösa här ovan). Trappan ÄR och ska förbli ett konstverk (all kred till konstnären och de som byggde den) men trappan har (till en dels förtret) tyvärr blivit en motionsanläggning som besöks av Kumlingar, övriga länsbor och mängder av människor från andra orter runtom i landet (och även andra länder). För att träna i trappan krävs inga dyra prylar och INGEN har krävt att TRAPPAN ska rustas men om inget gjordes skulle trappan snart falla i bitar. Nu har kommunen (som tur är) beslutat att trappan ska renoveras och jag tror inte (är dock inte säker) att kostnader för brädor, spik och arbete kommer innebära att kommunen måste stänga skolor, äldreboenden eller idrottshallar. Beklagar att jag i mitt svar (på en direkt fråga) sa att jag känner viss "besvikelse" över noll ekonomisk stöttning från kommunen men det är min känsla och känslor är som de flesta vet, svåra att förneka. Men, alla ni som tycker att "besegrat trappan" och övriga aktiviteter i trappan är onödiga, ni kan vara lugna. Era skattepengar kommer inte användas till mitt friskvårdsprojekt!!!
2017-09-10 23:39
Tripp, trapp
Äh, du är bra Roberth, fortsätt kämpa, Kumla behöver dig. Själv stärker jag bilden genom att bo kvar och ibland tar jag bilen uppför högen.
2017-09-11 0:10
Mia Lindqvist
Hua vad många negativa människor det var här! Det är väl toppen att det finns en gratis träningsmöjlighet i Kumla. Sedan är det väl bra att något av de dyra konstverken faktiskt har ett användningsområde och betalar tillbaka i hälsa till kommunens invånare. Kumla kommun borde tacka Robert Gyllberg och hans Quite Right för all gratis reklam han ger Kumla och allt han gör för Kumla. Inte bara trappan utan de föreningar/ungdomslag han sponsrar på ett eller annat sätt. Robert är quite right och en tillgång för Kumla och dess invånare. Tack!
2017-09-11 6:57
GeoTourSwe - On Top of Old Smokey
222 personer har attraherats av områdets konstsamling och väldigt många av dessa har tagit trappan upp tack vara geocaching. Besökande är från bl.a. Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Tjeckien och USA. Att döma av deras "loggningar" är alla positiva till möjlighet att ta trappan upp till konstsamlingen. Härligt att högen finns! Hälsningar, Jerry Gray GeoTourSwe - On Top of Old Smokey (https://coord.info/GC6JEGC)
2017-09-11 7:36
Jonas
Ett fantastiskt sätt att lyfta fram ett konstverk på. Skulle vara intressant att höra vad kreatörens tankar är, har svårt att se hur det går att se som något negativt.
2017-09-11 7:39
Anna
Trappan har fler besökare och större nyhetsvärde än konstverken på högen. Jättebra initiativ Roberth och bra reklam för Kumla! Dessutom behöver de flesta röra på sig lite mer och Trappan passar många (och är ganska jobbig!). Var glada för att människor orkar engagera sig istället för att alltid hitta fel på allt Lite mer positiv andra skulle inte skada i detta land som har VM-guld i att känna sig kränkta eller hitta negativa sidor i allt...
2017-09-11 7:42
Peter
Visst kan man tycka att kommunen/staten ska stå för kostnaden att bygga möjligheter till motion för att det på sikt gör folk friskare och belastar sjukvården mindre. Det är en aspekt. En annan är att det går väl bra att springa på befintliga vägar och stigar? Måste folk ha en trappa för att träna? Jag tror personligen att skattepengar som används till att få folk i rörelse används bättre om dom går till föreningar så idrotten kan växa. Jag tycker att motionerandet går åt fel håll. Idrottandet minskar och motionen ökar. Men jag tror inte att det är fler som rör på sig idag jämfört med för 15 år sedan. Det är bara "samma människor" som lämnat idrotten för att söka sig till gym. Och vad det gäller gratis träning så finns det väl en sjöpark att springa i? Möjligheterna till motion i Kumla är oändliga så står träningen och faller med trappan för vissa så pekar det på något annat än att det saknas möjligheter till gratis ytor att träna på
2017-09-11 7:59
Kassa
Kämpa Robban, dessa bittra människor är säkert samma som gnällde när sjöparken o växthuset skulle byggas, tur det finns några som vill att framtiden ska se ljus ut
2017-09-11 8:11
Karin
Vad tråkigt att läsa så mycket gnäll om att folk använder trappan! Tråkigt och förvånande för jag har aldrig hört någon klaga över det tidigare. Däremot hör jag väldigt många som är så fantastiskt, otroligt jävla supernöjda över BesegratTrappan.se och det engagemang som R.G lägger ner! Och angående våra idrottsföreningar så använder ju näst intill varenda av dem (hundratals utövare) också trappan i sin verksamhet! Så där R.G nu är VI flera hundra trappälskare mot ett fåtal trapphatare! #backatrappan
2017-09-11 9:05
Roberth Gyllberg
Jag behöver inte "kämpa" eftersom konceptet är färdigt sedan flera år tillbaka. Nu ska det bara vidareutvecklas och då görs det tillsammans med de företag, organisationer och privatpersoner som inser värdet av "besegrat trappan" och därför är med och stöttar det hela. Ni som ogillar "frisksportandet" i "konstverket" få nog fortsätt gnälla på detta och andra ämnen där ni hittar utrymme för att sprida er negativa energi.
2017-09-11 10:48
Björn jakobsson
Tränar själv där ngn gång per vecka, skulle gärna sponsra ett trappsteg om möjligt.
2017-09-11 13:30
Veronica
Det är ju fantastiskt att kunna motionera OCH kolla på konstverk samtidigt. Trappträning är så mkt effektivare än bara springa på vanliga vägar. Och gnället om kostnaden, kommunen betalar/bidrar även till andra motionsformer såsom fotbollsplaner, motionsspår och ger bidrag till föreningar.
2017-09-11 14:23
Roberth Gyllberg
Peter for President! Mycket matnyttigt i dina inlägg och "Idrottandet minskar och motionen ökar" är redan en riktig klassiker!
2017-09-11 14:49
Ej lat
Om man ändå ska motionera i trappen varför inte ta det ett steg längre och gå till trappen från kumla.då blir det kanske bara en vända i trappen,och vi sparar både på trappen och miljön.
2017-09-11 15:09
Stefan Hall
Ett konstverk?? Högen har väl aldrig någonsin varit ett konstverk. Är ju enbart en påminnelse om historisk industri och miljöförstöring. Att man sen valt att placera några "konstiga" figurer på toppen gör ju inte själva området till något konstmuseum precis. Nej, all heder till Roberth Gyllberg som drog igång det som blev startskottet för det friluftsområde och träningscentrum det idag är. Det har dragit dit mångfalt fler besökare än något av konstverken som finns på slaggbergets topp.
2017-09-11 15:17
Eva Björklund
För mig som inte längre får jogga pga min höftledsprotes så är trappan ett perfekt, pulshöjande redskap. För drygt 4 år sedan så blev trappan den bästa rehaben för mig. Heder åt Roberth med en skön inställning att alla ska ha tillgång till fina träningsområden som Kvatntorpsområdet är.
2017-09-11 16:07
Peter
Robert Antalet fotbollslag i Örebro län är färre än för 15 år sedan. Antalet klubbar minskar. Vet inte om det gäller för alla sporter men det gäller för idrotten rent generellt. Men fler går på gym idag jämfört med för 15 år sedan. Men frågan är om antalet som tränar är fler/färre idag jämfört med för 15 år sedan..? Jag tror att det är bättre att lägga skattepengar på idrott än på tex trappor.
2017-09-11 16:09
Roberth Gyllberg
Peter: jag måste nog tala klarspråk: Googla gärna ordet idrott. När du förstått vad det betyder så kan du läsa dina inlägg ovan och eventuellt upptäcka att det är svårt att förstå vad du vill ha sagt!
2017-09-11 16:28
Behåll trappan
Ni har fel, det var en skidbacke innan det också blev konstverk. Så sport och aktivitet fanns där innan.
2017-09-11 17:04
Stefan
Heja trappen. Dom som klagar är väl dom som inte årkar gå upp för den. Griniga slöa...och sen så vill väl inte alla hålla på med nån fotboll ⚽️
2017-09-11 17:45
Peter
Robban Föreningens verksamhet. En förening med styrelse och senior och ungdomsverksamhet. Jag tror att tex 10 000 i stöd till en idrottsförening ger mer "valuta" än 10 000 i en trappa. Men det ena utesluter väl inte det andra. Men jag tycker att det är synd att fler lämnar den organiserade idrotten och.gått över till gym och liknande. Men det finns väl flera mil av väg att springa på i Kumla helt gratis?
2017-09-11 19:54
Jonas
Undrar varför alla måste gilla att spela fotboll ?
2017-09-11 21:03
Personlig tränare
Peter: Fantastiskt hur du skriver idrott och menar fotboll. Finns andra idrotter än fotboll, faktiskt. För att uppnå välstånd i dagens moderna stillasittande samhälle är fysisk aktivitet i vardagen nödvändigt hos befolkningen. Som du skriver så sker idag fysisk aktivitet hos de allra flesta individer utanför fotbollsplanerna, så istället för på ett trångsynt sätt försöka få tillbaka alla till fotbollsplanerna är det väl lämpligt av kommunen att uppmuntra till den fysiska aktivitet som redan bedrivs. Oavsett vart eller hur denna fysiska aktivitet genomförs så tycker jag kommunen gör rätt i att lägga pengar på utveckling av den, då detta genom att hålla anläggningar/utrustning/spår/trappor etc. gör att folk fortsätter med den fysiska aktiviteten de håller på med. På så sätt bidrar kommunen till ett friskare samhälle vilket speglas direkt tillbaka på kommunen då de sparar åtskilliga skattemiljoner eftersom de minskar pengarna de måste lägga på att betala för sjukvårdskostnader hos i sjuka och sjukskrivna individer pga. inaktivitet.
2017-09-11 21:27
Avdankad fotbollskonstnär
Idrott, sport, fotboll; Jag älskar det! Att kultur och idrottande möts på Kvarntorpshögen är positivt. De som gillar konst får röra på sig och de som vill idrotta/motionera/sporta (löpning, skidåkning, promenader, cykling) kan inte undkomma att avnjuta konst på vägen framåt. Allt sker mot bättre hälsa, hälsa ofta! Att se möjligheter istället för hinder är precis vad Kumla kommun nu gör. När befolkningen tar fasta på goda fenomen så ska man stödja det. Ideella krafter är också positivt, nu i dagens samhälle. Det fanns fler av dem förr i tiden, då när befolkningen var rörligare och inte hade elektrisk öppnare till sin garageport. Idag ska vi vara glada att utvecklingen vänder igen och kunskapen ökar att fysisk aktivitet gör dig friskare och att du lever längre. Eftersom alla inte gillar bollsporter, eller som jag, börjar bli för gammal för det och vill ha variation i min träning så uppskattar jag en häftig trappa som inte finns någon annanstans i närheten som kan ge en rolig träning. Det är häftigt att vara med om andan som råder i trappan, man hälsar på varandra, småpratar lite när man tar en paus, hejar på varandra när det går tungt. Ungefär som när jag spelade fotboll! Go Robert!
2017-09-12 2:24
Peter
Absolut finns det andra idrotter. Jag råkar ha spelat fotboll så jag känner till den ganska bra. Jag har spelat bandy också. Men Kumla saknar bandylag idag. Tyvärr så är bandyn en sport som tappar utövare. Jag har även tävlat i skidor. Åkte en del tävlingar vid Kumlasjön som ung. Det fanns även en lift där så man kunde åka "slalom" i backen ner mot sjön. Sannahed, IFK Kumla och Yxhult hade veteranlag för herrar i fotboll för några år sedan. Jag har varit och tittat på veteran fotboll för damer i både Hallsberg och Hällabrottet. Stenen IF arrangerade löpartävlingar i skogen. Det fanns skidspår runt planen där på vintern. Jag har också åkt skidor så Hällabrottets IP. Hur många pingis klubbar finns det i Kumla idag? Finns JBTK kvar? Jag kommer ihåg att vi mötte dom och dom hade väldigt stor verksamhet på 80 talet. Jag känner inte till handbollen så bra i Kumla. Men om jag inte har helt fel så har väl Kumla saknat ett representationslag under några år? Basketen har väl också haft lite svårt att få verksamheten att gå runt Går vi ytterligare några år tillbaka så utövade man friidrott i Idrottsparken i Kumla. Hur ser KORPENS verksamhet ut idag? Förr var det matcher varje dag i Kumlaby och det spelades en del på Oppegårdsplanen också.
2017-09-12 8:11
JB
Fortsätt trampa i trappen ! vi som gör det är också dom som kommer leva längst & därmed få sista ordet i debatten !
2017-09-12 9:05
Roberth Gyllberg
Peter: Året är nu 2017. Om några månader är det 2018. Nu för tiden väljer människor vad de vill göra och inte göra.
2017-09-12 10:44
Peter
Robert Jag personligen tycker att skattepengar ska gå till föreningar och idrott genom föreningsverksamhet och inte till trappor mm. Det handlar om gemensamma pengar som ska användas med försiktighet och förstånd. En idrottsförening kräver tex styrelse och diverse andra viktiga personer som driver verksamheten framåt. Således får skattepengar som går till föreningar fler folk engagerade och man har en idrott och klubb att samlas runt. Det spelas matcher och genomförs tävlingar. Det är dimensioner som inte uppnås genom att lägga skattepengar på en trappa
2017-09-12 11:26
Roberth Gyllberg
Peter: det känns lite som att du och jag aldrig kommer hitta en samsyn gällande trappan. Och kom ihåg en sak: det är kanske du som har helt rätt och det är jsg som är ute och cyklar, vem vet?
2017-09-12 12:20
Bndyspelaren
Peter: Kumla har saknat bandylag typ 30 år tillbaka.
2017-09-12 13:55
Peter Öhlin
Peter: Tiderna förändras, att föreningslivet inte blomstrar bör inte utesluta satsning på andra motionsformer. Trappen håller många i rörelse och är en motivationsfaktor till träning, därför också ett bra intiativ. Dessutom är det bra reklam för Kumla. Som idrottsintresserad och motionär är det beklagligt att läsa så mycket negativa kommentarer. Med tanke på hur populärt "Besegra trappan" blivit, vore det rimligare att planera för ytterligare en trapp, så vi inte behöver trängas wink Enligt mig har Kumla fått ett kvitto på att detta funkar och att en vidare satsning med största sannolikhet skulle bli lyckad. Jag hoppas på en Hälsohög! Tack Roberth!
2017-09-12 22:38
Brasse
Peter: Så om vi istället river trappan, kommer vi ha veteranlag i Stene, Yxhult, Sannahed? Ett bandylag, en lift i Kumlasjön etc?
2017-09-13 13:32
Anna
Från början var detta ett konstverk glöm inte det
2017-09-08 23:34
Gurra
Men nu är det tydligen ett träningsvärk.
2017-09-09 4:44
LEO
Det är ju ett konstverk. Till vem skulle ekonomiskt stöd från kommunen gå? Dom som springer borde kanske betala en slant för att dom FÅR springa och slita ut ett konstverk.
2017-09-09 6:37
Osmart
Det är fortfarande ett konstverk. Glöm inte det!
2017-09-09 20:36
TS
Konstverk?? Då har jag två hemma. Ett till ytterdörren och ett till altanen...Daltandet med konstnärer måste få ett slut. Skaffa ett jobb!
2017-09-09 21:07
Anna
Från början var det privat personer som köpte ett trappsteg, det var så konstverket kunde bli trappen till konst på högen
2017-09-10 1:57
Roberth Gyllberg
Bra kommentar av Leo - det där kallar jag äkta framåtanda! Men är det inte ännu bättre om vi skrotar all träning och friskvård där uppe på högen och låter trappan vara helt i fred?
2017-09-10 8:14
Peter
Varför ska man springa i trappan överhuvudtaget? Förr så utövade man olika idrotter istället för olika träningsformer. Kumla hade många fotbollslag. Dom flesta klubbarna hade A och B-lag och Damlag. Juniorer och pojk-flicklag i varje årskull. Flera klubbar hade veteranlag både för dam och herr... Måste väl bara bättre att lägga skattepengar på föreningsverksamhet istället för tex trappan. Det går lika bra att springa på vägen eller någon annan stans. Jag tycker att idrottandet är på väg åt fel håll. Det ska vara gym, trappor och färdiga motionsspår åt folk för att dom ska röra på sig. Synd tycker jag.
2017-09-10 16:44
Ej träningsnarkoman
Vi var med och sponsrade trappan, ett fantastiskt hantverksbygge, som en ny attraktion på högen. Att den sen "tagits över" och nötts ner av alla sportare får Gyllberg ta på sig men det är ju också rätt kul att den används.
2017-09-10 17:21
Tobias
Hur hälsosamt är det att träna och samtidigt andas in svaveldioxid som det finns gott om i luften vid högen?
2017-09-10 20:24
Roberth Gyllberg
Peter har verkligen koll på läget 2017. Tror vi bör ta åt oss av hans beskrivning av verkligheten och köra på hans linje. Lägger vi ner möjligheten att träna i trappan, så kommer nog Kumlas föreningsliv att börja blomstra. "Ej Träningsnarkoman" får jag be så mycket om ursäkt för att det hanttverksbygge som hen har varit med och sponsrat, nu har tagits över av motionärer. Det är dock så att det i huvudsak att "tidens tand" som har nött ner trappan (i kombination av tusentals motionärer).
2017-09-10 20:28
Roberth Gyllberg
Det är för övrigt väldigt roligt med alla positiva kommentarer i detta forum. De som skriver verkar vara riktigt positiva människor och det känns verkligen att de flesta vill framåt och utveckla Kumla.
2017-09-10 20:44
Tripp, trapp
Roberth som Robert: Vaddå, jag är inte bitter.
2017-09-10 21:43
Roberth Gyllberg
Jag är inte bitter Tripp Trapp, eftersom det hjälper föga. Dock lite förvånad över inställningen hos en del Kumlingar (om det nu är Kumlingar som gömmer sig bakom en massa olika alias). Trappan lockar tusentals besökare varje år. Det är gratis för alla, dygnet runt och året runt. Trappan har hjälpt många att "komma igång med träningen" och är (tyvärr) en populär aktivitet för väldigt många. Arbetet med konceptet trappan (under drygt fem år) har kostat på en hel del för ett litet företag som Quite Right så det är där, som jag på en direkt fråga, uttryckte en liten (men överkomlig) besvikelse över att inte kommunen stöttat det hela med en enda krona. Men initiativet är frivilligt och det går inte att komma och kräva något. Det vore enkelt att lägga ner arbetet runt konceptet trappan men hittills har drivkraften varit att besegrat trappan har en ganska stor betydelse för många människor. Innan du somnar: vad har du gjort för att försöka stärka bilden av Kumla?
2017-09-10 22:22
Peter
Varför ska det vara gratis att nyttja trappan? Det finns ju inget bra sätt att ta betalt kanske men att privatpersoner får gå in och sponsora igen kanske.. Det går bra att köpa dyra prylar till träningen men man kräver att trappan ska rustas.
2017-09-10 22:56
Roberth Gyllberg
Peter: i dagens samhälle är det väldigt få träningsalterativ där det är "fri entré" men till trappan (och högen) kan alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, känna sig välkomna. Detta är lite unikt och bra för Kumla och dess varumärke (i alla fall enligt mig. Troligen inte enligt att namnlösa här ovan). Trappan ÄR och ska förbli ett konstverk (all kred till konstnären och de som byggde den) men trappan har (till en dels förtret) tyvärr blivit en motionsanläggning som besöks av Kumlingar, övriga länsbor och mängder av människor från andra orter runtom i landet (och även andra länder). För att träna i trappan krävs inga dyra prylar och INGEN har krävt att TRAPPAN ska rustas men om inget gjordes skulle trappan snart falla i bitar. Nu har kommunen (som tur är) beslutat att trappan ska renoveras och jag tror inte (är dock inte säker) att kostnader för brädor, spik och arbete kommer innebära att kommunen måste stänga skolor, äldreboenden eller idrottshallar. Beklagar att jag i mitt svar (på en direkt fråga) sa att jag känner viss "besvikelse" över noll ekonomisk stöttning från kommunen men det är min känsla och känslor är som de flesta vet, svåra att förneka. Men, alla ni som tycker att "besegrat trappan" och övriga aktiviteter i trappan är onödiga, ni kan vara lugna. Era skattepengar kommer inte användas till mitt friskvårdsprojekt!!!
2017-09-10 23:39
Tripp, trapp
Äh, du är bra Roberth, fortsätt kämpa, Kumla behöver dig. Själv stärker jag bilden genom att bo kvar och ibland tar jag bilen uppför högen.
2017-09-11 0:10
Mia Lindqvist
Hua vad många negativa människor det var här! Det är väl toppen att det finns en gratis träningsmöjlighet i Kumla. Sedan är det väl bra att något av de dyra konstverken faktiskt har ett användningsområde och betalar tillbaka i hälsa till kommunens invånare. Kumla kommun borde tacka Robert Gyllberg och hans Quite Right för all gratis reklam han ger Kumla och allt han gör för Kumla. Inte bara trappan utan de föreningar/ungdomslag han sponsrar på ett eller annat sätt. Robert är quite right och en tillgång för Kumla och dess invånare. Tack!
2017-09-11 6:57
GeoTourSwe - On Top of Old Smokey
222 personer har attraherats av områdets konstsamling och väldigt många av dessa har tagit trappan upp tack vara geocaching. Besökande är från bl.a. Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Tjeckien och USA. Att döma av deras "loggningar" är alla positiva till möjlighet att ta trappan upp till konstsamlingen. Härligt att högen finns! Hälsningar, Jerry Gray GeoTourSwe - On Top of Old Smokey (https://coord.info/GC6JEGC)
2017-09-11 7:36
Jonas
Ett fantastiskt sätt att lyfta fram ett konstverk på. Skulle vara intressant att höra vad kreatörens tankar är, har svårt att se hur det går att se som något negativt.
2017-09-11 7:39
Anna
Trappan har fler besökare och större nyhetsvärde än konstverken på högen. Jättebra initiativ Roberth och bra reklam för Kumla! Dessutom behöver de flesta röra på sig lite mer och Trappan passar många (och är ganska jobbig!). Var glada för att människor orkar engagera sig istället för att alltid hitta fel på allt Lite mer positiv andra skulle inte skada i detta land som har VM-guld i att känna sig kränkta eller hitta negativa sidor i allt...
2017-09-11 7:42
Peter
Visst kan man tycka att kommunen/staten ska stå för kostnaden att bygga möjligheter till motion för att det på sikt gör folk friskare och belastar sjukvården mindre. Det är en aspekt. En annan är att det går väl bra att springa på befintliga vägar och stigar? Måste folk ha en trappa för att träna? Jag tror personligen att skattepengar som används till att få folk i rörelse används bättre om dom går till föreningar så idrotten kan växa. Jag tycker att motionerandet går åt fel håll. Idrottandet minskar och motionen ökar. Men jag tror inte att det är fler som rör på sig idag jämfört med för 15 år sedan. Det är bara "samma människor" som lämnat idrotten för att söka sig till gym. Och vad det gäller gratis träning så finns det väl en sjöpark att springa i? Möjligheterna till motion i Kumla är oändliga så står träningen och faller med trappan för vissa så pekar det på något annat än att det saknas möjligheter till gratis ytor att träna på
2017-09-11 7:59
Kassa
Kämpa Robban, dessa bittra människor är säkert samma som gnällde när sjöparken o växthuset skulle byggas, tur det finns några som vill att framtiden ska se ljus ut
2017-09-11 8:11
Karin
Vad tråkigt att läsa så mycket gnäll om att folk använder trappan! Tråkigt och förvånande för jag har aldrig hört någon klaga över det tidigare. Däremot hör jag väldigt många som är så fantastiskt, otroligt jävla supernöjda över BesegratTrappan.se och det engagemang som R.G lägger ner! Och angående våra idrottsföreningar så använder ju näst intill varenda av dem (hundratals utövare) också trappan i sin verksamhet! Så där R.G nu är VI flera hundra trappälskare mot ett fåtal trapphatare! #backatrappan
2017-09-11 9:05
Roberth Gyllberg
Jag behöver inte "kämpa" eftersom konceptet är färdigt sedan flera år tillbaka. Nu ska det bara vidareutvecklas och då görs det tillsammans med de företag, organisationer och privatpersoner som inser värdet av "besegrat trappan" och därför är med och stöttar det hela. Ni som ogillar "frisksportandet" i "konstverket" få nog fortsätt gnälla på detta och andra ämnen där ni hittar utrymme för att sprida er negativa energi.
2017-09-11 10:48
Björn jakobsson
Tränar själv där ngn gång per vecka, skulle gärna sponsra ett trappsteg om möjligt.
2017-09-11 13:30
Veronica
Det är ju fantastiskt att kunna motionera OCH kolla på konstverk samtidigt. Trappträning är så mkt effektivare än bara springa på vanliga vägar. Och gnället om kostnaden, kommunen betalar/bidrar även till andra motionsformer såsom fotbollsplaner, motionsspår och ger bidrag till föreningar.
2017-09-11 14:23
Roberth Gyllberg
Peter for President! Mycket matnyttigt i dina inlägg och "Idrottandet minskar och motionen ökar" är redan en riktig klassiker!
2017-09-11 14:49
Ej lat
Om man ändå ska motionera i trappen varför inte ta det ett steg längre och gå till trappen från kumla.då blir det kanske bara en vända i trappen,och vi sparar både på trappen och miljön.
2017-09-11 15:09
Stefan Hall
Ett konstverk?? Högen har väl aldrig någonsin varit ett konstverk. Är ju enbart en påminnelse om historisk industri och miljöförstöring. Att man sen valt att placera några "konstiga" figurer på toppen gör ju inte själva området till något konstmuseum precis. Nej, all heder till Roberth Gyllberg som drog igång det som blev startskottet för det friluftsområde och träningscentrum det idag är. Det har dragit dit mångfalt fler besökare än något av konstverken som finns på slaggbergets topp.
2017-09-11 15:17
Eva Björklund
För mig som inte längre får jogga pga min höftledsprotes så är trappan ett perfekt, pulshöjande redskap. För drygt 4 år sedan så blev trappan den bästa rehaben för mig. Heder åt Roberth med en skön inställning att alla ska ha tillgång till fina träningsområden som Kvatntorpsområdet är.
2017-09-11 16:07
Peter
Robert Antalet fotbollslag i Örebro län är färre än för 15 år sedan. Antalet klubbar minskar. Vet inte om det gäller för alla sporter men det gäller för idrotten rent generellt. Men fler går på gym idag jämfört med för 15 år sedan. Men frågan är om antalet som tränar är fler/färre idag jämfört med för 15 år sedan..? Jag tror att det är bättre att lägga skattepengar på idrott än på tex trappor.
2017-09-11 16:09
Roberth Gyllberg
Peter: jag måste nog tala klarspråk: Googla gärna ordet idrott. När du förstått vad det betyder så kan du läsa dina inlägg ovan och eventuellt upptäcka att det är svårt att förstå vad du vill ha sagt!
2017-09-11 16:28
Behåll trappan
Ni har fel, det var en skidbacke innan det också blev konstverk. Så sport och aktivitet fanns där innan.
2017-09-11 17:04
Stefan
Heja trappen. Dom som klagar är väl dom som inte årkar gå upp för den. Griniga slöa...och sen så vill väl inte alla hålla på med nån fotboll ⚽️
2017-09-11 17:45
Peter
Robban Föreningens verksamhet. En förening med styrelse och senior och ungdomsverksamhet. Jag tror att tex 10 000 i stöd till en idrottsförening ger mer "valuta" än 10 000 i en trappa. Men det ena utesluter väl inte det andra. Men jag tycker att det är synd att fler lämnar den organiserade idrotten och.gått över till gym och liknande. Men det finns väl flera mil av väg att springa på i Kumla helt gratis?
2017-09-11 19:54
Jonas
Undrar varför alla måste gilla att spela fotboll ?
2017-09-11 21:03
Personlig tränare
Peter: Fantastiskt hur du skriver idrott och menar fotboll. Finns andra idrotter än fotboll, faktiskt. För att uppnå välstånd i dagens moderna stillasittande samhälle är fysisk aktivitet i vardagen nödvändigt hos befolkningen. Som du skriver så sker idag fysisk aktivitet hos de allra flesta individer utanför fotbollsplanerna, så istället för på ett trångsynt sätt försöka få tillbaka alla till fotbollsplanerna är det väl lämpligt av kommunen att uppmuntra till den fysiska aktivitet som redan bedrivs. Oavsett vart eller hur denna fysiska aktivitet genomförs så tycker jag kommunen gör rätt i att lägga pengar på utveckling av den, då detta genom att hålla anläggningar/utrustning/spår/trappor etc. gör att folk fortsätter med den fysiska aktiviteten de håller på med. På så sätt bidrar kommunen till ett friskare samhälle vilket speglas direkt tillbaka på kommunen då de sparar åtskilliga skattemiljoner eftersom de minskar pengarna de måste lägga på att betala för sjukvårdskostnader hos i sjuka och sjukskrivna individer pga. inaktivitet.
2017-09-11 21:27
Avdankad fotbollskonstnär
Idrott, sport, fotboll; Jag älskar det! Att kultur och idrottande möts på Kvarntorpshögen är positivt. De som gillar konst får röra på sig och de som vill idrotta/motionera/sporta (löpning, skidåkning, promenader, cykling) kan inte undkomma att avnjuta konst på vägen framåt. Allt sker mot bättre hälsa, hälsa ofta! Att se möjligheter istället för hinder är precis vad Kumla kommun nu gör. När befolkningen tar fasta på goda fenomen så ska man stödja det. Ideella krafter är också positivt, nu i dagens samhälle. Det fanns fler av dem förr i tiden, då när befolkningen var rörligare och inte hade elektrisk öppnare till sin garageport. Idag ska vi vara glada att utvecklingen vänder igen och kunskapen ökar att fysisk aktivitet gör dig friskare och att du lever längre. Eftersom alla inte gillar bollsporter, eller som jag, börjar bli för gammal för det och vill ha variation i min träning så uppskattar jag en häftig trappa som inte finns någon annanstans i närheten som kan ge en rolig träning. Det är häftigt att vara med om andan som råder i trappan, man hälsar på varandra, småpratar lite när man tar en paus, hejar på varandra när det går tungt. Ungefär som när jag spelade fotboll! Go Robert!
2017-09-12 2:24
Peter
Absolut finns det andra idrotter. Jag råkar ha spelat fotboll så jag känner till den ganska bra. Jag har spelat bandy också. Men Kumla saknar bandylag idag. Tyvärr så är bandyn en sport som tappar utövare. Jag har även tävlat i skidor. Åkte en del tävlingar vid Kumlasjön som ung. Det fanns även en lift där så man kunde åka "slalom" i backen ner mot sjön. Sannahed, IFK Kumla och Yxhult hade veteranlag för herrar i fotboll för några år sedan. Jag har varit och tittat på veteran fotboll för damer i både Hallsberg och Hällabrottet. Stenen IF arrangerade löpartävlingar i skogen. Det fanns skidspår runt planen där på vintern. Jag har också åkt skidor så Hällabrottets IP. Hur många pingis klubbar finns det i Kumla idag? Finns JBTK kvar? Jag kommer ihåg att vi mötte dom och dom hade väldigt stor verksamhet på 80 talet. Jag känner inte till handbollen så bra i Kumla. Men om jag inte har helt fel så har väl Kumla saknat ett representationslag under några år? Basketen har väl också haft lite svårt att få verksamheten att gå runt Går vi ytterligare några år tillbaka så utövade man friidrott i Idrottsparken i Kumla. Hur ser KORPENS verksamhet ut idag? Förr var det matcher varje dag i Kumlaby och det spelades en del på Oppegårdsplanen också.
2017-09-12 8:11
JB
Fortsätt trampa i trappen ! vi som gör det är också dom som kommer leva längst & därmed få sista ordet i debatten !
2017-09-12 9:05
Roberth Gyllberg
Peter: Året är nu 2017. Om några månader är det 2018. Nu för tiden väljer människor vad de vill göra och inte göra.
2017-09-12 10:44
Peter
Robert Jag personligen tycker att skattepengar ska gå till föreningar och idrott genom föreningsverksamhet och inte till trappor mm. Det handlar om gemensamma pengar som ska användas med försiktighet och förstånd. En idrottsförening kräver tex styrelse och diverse andra viktiga personer som driver verksamheten framåt. Således får skattepengar som går till föreningar fler folk engagerade och man har en idrott och klubb att samlas runt. Det spelas matcher och genomförs tävlingar. Det är dimensioner som inte uppnås genom att lägga skattepengar på en trappa
2017-09-12 11:26
Roberth Gyllberg
Peter: det känns lite som att du och jag aldrig kommer hitta en samsyn gällande trappan. Och kom ihåg en sak: det är kanske du som har helt rätt och det är jsg som är ute och cyklar, vem vet?
2017-09-12 12:20
Bndyspelaren
Peter: Kumla har saknat bandylag typ 30 år tillbaka.
2017-09-12 13:55
Peter Öhlin
Peter: Tiderna förändras, att föreningslivet inte blomstrar bör inte utesluta satsning på andra motionsformer. Trappen håller många i rörelse och är en motivationsfaktor till träning, därför också ett bra intiativ. Dessutom är det bra reklam för Kumla. Som idrottsintresserad och motionär är det beklagligt att läsa så mycket negativa kommentarer. Med tanke på hur populärt "Besegra trappan" blivit, vore det rimligare att planera för ytterligare en trapp, så vi inte behöver trängas wink Enligt mig har Kumla fått ett kvitto på att detta funkar och att en vidare satsning med största sannolikhet skulle bli lyckad. Jag hoppas på en Hälsohög! Tack Roberth!
2017-09-12 22:38
Brasse
Peter: Så om vi istället river trappan, kommer vi ha veteranlag i Stene, Yxhult, Sannahed? Ett bandylag, en lift i Kumlasjön etc?
2017-09-13 13:32
Kommentera
Publicerad: 2017-09-07 15:14
Senaste nyheterna
Här firas midsommar
(0:55)
Trilobiten ska säljas
(0:00)
Fotboll: Håkan slutade med vinst
(2018-06-21)
Vattenstopp i norra Askersund fixades
(2018-06-21)
Jordanien i fokus i Lerbäck
(2018-06-21)
Fotboll: Tränare lämnar Yxhult
(2018-06-21)
OK Tisaren tävlade i Finland
(2018-06-21)
Svärd (M) svarar på skolfrågor
2
(2018-06-21)
Fyra partier utmanar
1
(2018-06-21)
Veckans bild - Hagaskolans kök
(2018-06-21)
(S) ger svar om Skolvägen
(2018-06-21)
Ernst på besök vid Rekoring
(2018-06-21)
Inbrott hos TLM Trading
(2018-06-21)
Fotboll: IFK Kumla vann med 4-2
2
(2018-06-20)
19-åring åkte fast
(2018-06-20)
Dömd för dopning och fylla
(2018-06-20)
Frias från gammalt sexbrott
(2018-06-20)
Dömd för kniv i bilen
(2018-06-20)
Kvinnomisshandel i Västernärke
(2018-06-20)
Fängelse för hemtjänstbrott
(2018-06-20)
Kom in fel på E20
(2018-06-20)
Tusende person med “Grönt kort”
(2018-06-20)
Nya lekskultpturer vid torget
(2018-06-20)
“Boosta-veckan” i Laxå
(2018-06-20)
Fotboll: Vretstorps IF går starkt
(2018-06-20)
Innebandy: Kumlingar årets spelare
(2018-06-20)
Nytt utegym invigdes i Långängen
(2018-06-20)
Gods för drygt 150 000 kr stals
(2018-06-20)
Stal värmepanna och bergvärmepump
(2018-06-20)
Bilskadegörelser på Klockargatan
(2018-06-20)
Kvinnor driver MP-frågorna
(2018-06-19)
Speedway: Tungt för Indianerna
2
(2018-06-19)
Tilläggsyrkande väckte känslor
7
(2018-06-19)
Indianmatch som vanligt i radio
(2018-06-19)
Rekoring med TV-Ernst
(2018-06-19)
Kommun och nattvandrare ihop
(2018-06-19)
Ingen teater imorgon
(2018-06-19)
Fotboll: Många kryss i division 5
(2018-06-19)
Träd blåst ner över Idrottsvägen
(2018-06-19)
Brand i Kvarntorpsgruvan?
(2018-06-19)
Lantbrukare på krigsstigen
27
(2018-06-19)
Klassiskt midsommarfirande på Björkvallen
(2018-06-19)
Beslut taget - JN avvecklas
7
(2018-06-18)
Verktyg för över 100 000 kr stulna
(2018-06-18)
Mopedstöld i Pålsboda
(2018-06-18)
Bilinbrott vid badbesök
(2018-06-18)
Gissa Kumlabilden - Vinn en bukett!
11
(2018-06-18)
Fullmäktige (TV)
(2018-06-18)
Kumlanytt/Sydnärkenytt på Facebook
(2018-06-18)
Speedway: Laget mot Rospiggarna
(2018-06-18)
Eldningsförbud upphör
(2018-06-18)
Idrottspriser räddades till eftervärlden
(2018-06-18)
FOTBOLL: Damer fortsätter vinna
(2018-06-17)
Alf Anneborg: Vad är du för ortsbo?
1
(2018-06-17)
Fotboll: Skyllberg föll i regnet
(2018-06-17)
Pensionären Orvar vann i TV
1
(2018-06-17)
Fotboll: 155 såg division 7 derby
(2018-06-17)
Lärare dömd för misshandel
11
(2018-06-17)
Krukmakeri återöppnade
(2018-06-17)
Besök i vardagen
(2018-06-16)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.