19 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58
Tre husarer i täten för tåget
Kulturskolans blåsorkester
Spänstiga gymnaster på väg mot Djupdalsparekn
Inte för liten för att fira Nationaldagen
Publiken njöt i det soliga vädret
Caprice med klarinettkvartett
Proliakören
The Wicketts rockade loss
Voltar för Sverige

Toppenväder på Nationaldagen

Vädret var på topp och atmosfären var festlig när Kumla firade nationaldagen. I den gassande solen förberedde sig underhållarna för sina uppträdande medan barnen sprang omkring och viftade med små svenska flaggor.

Firandet började på torget där många hade samlats för att titta på paradens avgång. Plötsligt satte orkestern igång och den långa paraden började sakta men säkert gå mot Djupadalsparken där många kumlingar väntade på gräsmattan.

Lovisa Asplund fick Lions stipendium för sitt klarinettspel.

Det var allt ifrån militärer till de små tjejerna från gymnastiksföreningen i kortegen, och Kumlaflaggan hölls högt när paraden började närma sig. Musiken hördes högre och högre och till slut var alla framme vid scenen framför en kokande publik.

6 000 till Lovisa

Sedan var det dags för utdelningen av Lions musikstipendium  på 6 000 kr som togs emot av den stolta klarinettisten Lovisa Asplund för hennes positiva attityd, hennes vilja och medvetenhet, och för sin utveckling som musikant.

I höst blir det tio år sedan hon började spela klarinett:

- Det kändes jättebra att ta emot det här stipendiet, säger hon med ett stort leende. Även om jag visste sedan två veckor att jag skulle få priset var jag överlycklig när jag skulle gå upp på scenen och hämta det. Men jag var väldigt nervös!

Birgitta Persson i sin folkdräkt.

Hon får knappt tid att lägga ner blomsterbuketten innan hon ska upp på scenen igen och uppträda med blåsorkestern. Medan orkestern spelar står Birgitta Persson vid sidan i sin kumladräkt och klappar händerna. Hon har bott i Kumla i hela sitt liv och kommer varje år i sin dräkt för att fira nationaldagen.

- Det är verkligen värt att bo i ett sånt land som Sverige, säger hon entusiastiskt. Man måste visa att man är stolt över att bo i det här landet, och i en sån underbar stad som Kumla!

Då smällde det

Det är dags för saluten, som ska skjutas med gevär från 1815. De uniformsklädda gentlemännen från hembygdsföreningen träder fram med sina muskdunder medan barnen håller för öronen. Det blir helt tyst i några sekunder, och så smäller det till.

Esso Engwall i talartagen med nostalgiska minnesbilder av sitt kära Kumla.

Esso Engwall äntrar så scenen för att hålla ett tal om gamla minnen från Djupadalparken som poppar upp på nationaldagen och om sin stolthet över Kumla, som han kallar ”Närkes pärla”.

- Kumla är det bästa jag kan tänka mig, säger han till Kumlanytt. Jag håller helt med om annonserna där det står ”flytta till Kumla”. Jag kan inte förstå att inte alla vill bo här.

Håller löftet

Proliakören tar över showen, och sen kommer The Wicketts upp på scenen och lovar att rocka loss. De håller också löftet!

Firandet avslutas med ungdomarna och barnen från Kumlas gymnastiskförening -  en och en springer de fram och hoppar och gör volter framför en imponerad publik.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-06-06 18:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.