28 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Tennisklubb vill få ökat intresse vid nystart

Efter att ha varit medlem i föreningen under många år är nu Tommy Thalbäck ordförande i Kumla TK. Foto: Anders BjörkEfter att ha varit medlem i föreningen under många år är nu Tommy Thalbäck ordförande i Kumla TK. Foto: Anders Björk

TENNIS: Kumla Tennisklubb gör en nystart med Tommy Thalbäck som nyvald ordförande. Han berättar att föreningen måste bli bättre på att profilera sig och varför man inte längre har hand om grusbanorna vid Kumlasjön.

Tommy Thalbäck har varit medlem och revisor i Kumla Tennisklubb under många år. Men när föreningen hade årsmöte i slutet av februari blev han utnämnd till ordförande. Till stor del är det en helt ny styrelse.

"Nya kvastar sopar annorlunda"

- Förvånad blev jag kanske ändå inte, när man diskuterat med andra medlemmar har jag förstått att många velat se en förändring i styrelsen och nya kvastar sopar lite annorlunda, säger Tommy i tennishallen bredvid silosen.

Tennishallen har två banor. 

Vad är det ni vill förändra då?

- Just nu inventerar vi klubbens verksamhet, vi tittar på allt vi har. Hur många ungdomar har vi i träning? Vilka tränarresurser behövs för att utveckla oss? Och mycket annat. Det styrelsen är enig om att vi behöver en större rusch på verksamheten, och framförallt då på ungdomssidan.

Det är Kumla kommun som äger hallen och Kumla Tennisklubb som hyr den. Senaste uppfräschningen i hallen var för lite mer än ett år sedan när omklädningsrum snyggades till.

- Den kontakt jag haft med kommunens företrädare har varit jättebra, så vi har inget att klaga på där, fastslår Tommy.

Kompetens för skötsel saknades

Om ni nu ska öka intresset för klubben, hur ska ni lyckas med det?

- Vi måste visa att vi finns. Vi är en relativt anonym klubb i föreningslivet här i Kumla. Det fodras ju först och främst att folk vet om att vi finns och därefter att vi kan ta hand om dem som har ett intresse för att vara här. 

Nere vid Djupadalsbadet finns tre grusbanor. Kumla TK är dock inte ansvariga för banorna längre, utan kommunen har tagit över. En orsak till det är underhållet. Eller bristen på underhåll som har varit.

- Vi har inte den kompetensen att sköta grusbanorna. Det är oerhört komplicerat, och regnar det mycket eller är för torrt är det lätt att banorna går sönder och då är det faktiskt väldigt svårt att fixa till dem.

Tommy har dock bistått kommunen med tips av namn som han vet är väldigt duktiga på skötsel av tennisbanor, om dessa tips används återstår att se.

Eldsjälen Bernström saknad

Jag sitter och funderar några sekunder på nästa fråga när Tommy bryter in.

- Kommer du ihåg Bernström? Du vet, han ägnade säkert över en timme varje dag åt grusbanorna och var där både morgon och kväll. Och såna personer är inte lätta att hitta eller ersätta som har ett sånt föreningshjärta. 

En hederlig gammal logga pryder byggnaden. 

Bernström heter Leif i förnamn och jodå han är ihågkommen. När banorna låg på Östra Drottninggatan, nära rondellen, såg man honom väldigt ofta där endera spelandes eller för skötsel. Men numer är han inte engagerad i klubben.

Tycker du banorna låg bättre till vid Östra Drottninggatan än de gör nu?

- Det är lite för sankt nere vid Djupadalsbadet. Du kan ju titta på en av banorna, den står nästan under vatten halva våren så nånting konstigt är det med den jämfört med de två andra som är mycket torrare.

Föreslagit gummiasfalt istället för grus

- Sen är det väl även lite mer blåsigt där de är nu. Jag har föreslagit för kommunen att man ska lägga ner en bana och sen ha gummiasfalt som underlag på de andra två, istället för grus, berättar Tommy. 

Fördelen med detta är att man slipper sköta underhåll på samma sätt. 

- Det viktigaste för oss är alla fall att vi lyckas få igång verksamheten på ett bra sätt igen och vi i styrelsen ska göra vårt bästa för det. Sen handlar det inte bara om styrelsen utan även att medlemmar är med, avslutar Tommy Thalbäck.

STYRELSEN I KUMLA TK: Tommy Thalbäck (ordförande), Håkan Johansson, Ann-Sofi Ignell, Mia-Linn A Lindvall och Henrik Wester (ledamöter), Fredrik Melin (sekreterare), Peder Sundman (kassör), Daniel Jansson, Lovisa Catoni (suppleanter)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-08 12:15
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.