02 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Innertak på anstalten lossnade

Plötsligt hände det oväntade. Några av innertaken på Kumlafängelset började ge med sig. - Man kunde se med blotta ögat att taket gav vika, säger tillförordnade anstaltschefen Magnus Östlund.

Upptäckten gjordes på försommarkanten i de allmänna utrymmena på T-huset/nord och Lärcentrum. Däremot var inte bostadsrummen drabbade. Där finns ingen konstruktion med innertak, utan här gäller betong rakt igenom.

Ingen människa skadades i samband med händelsen.

Det är inte första gången som Kumlas innertak gör ett utbrytningsförsök. För cirka tre fyra år sedan brakade delar av undertaket i sporthallen ned.  Anledningen tros vara densamma – materialutmattning i upphängningsanordningarna.

- Den gången var det allvarligt. Där gick ett pingisbord mitt itu, men turligt nog kom ingen människa till skada, säger Magnus Östlund.

Slapp utrymma helt

Den senaste takhändelsen kom i ett läge då Kumlaanstalten som bäst höll på med att ordna för dubbelbeläggning i bostadsrummen. Men man slapp utrymma avdelningarna helt. De intagna på T-huset fick inte vistas på avdelningen dagtid, utan bara i sina rum efter låsningen.

- Med dagens platssituation hade utrymning  inte varit något bra alternativ. Men det löstes med att intagna fick vistas på andra avdelningar dagtid, och vara i sina rum och sova på nätterna.

Fastighetsägaren Specialfastigheter såg till att innertaken lagades snabbt, under några dagar var flera byggjobbare igång inne på anstalten. T-huset som drabbades är ingen gammal byggnad – det invigdes 2010. Taken är av gedigen betongkonstruktion, som innertaken är fästade i.

Inte klarat belastning

Det finns ingen misstanke om att det handlat om något sabotage eller rymningsförsök. Förklaringen tros helt enkelt vara att innertakets upphängningsanordningar inte hållit.

- Till sist gav de här stålbanden vika. Upphängningen var inte dimensionerad för all teknik som hängs upp. Varje gång man öppnar och stänger en dörr blir det en viss rörlighet i innertaket, och till sist gav materialet vika, säger Magnus Östlund.

Samtliga innertak är nu åtgärdade och kontrollerade.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-16 22:16
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.