06 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Historisk stuga flyttas hem till Sannahed

Så här såg det ut förr i tiden. Foto: Kumla kommunSå här såg det ut förr i tiden. Foto: Kumla kommun

På onsdagen genomfördes flytten av en stuga från Stene brunn väster om Åbytorp till hembygdsgården i Sannahed. Förra året erbjöds kommunen att få en av de historiska stugor som brunnsgästerna nyttjade vid sina vistelser.

Lilian Edström, kulturintendet på Kulturavdelningen i Kumla, berättar i ett mail att Kommunen tog tacksamt emot erbjudandet och därefter har ett förberedelsearbete pågått inför flytten tillbaka till Sannahed.

Tillbaka i Sannahed! Foto: Kumla kommun
Slapp bo i tält

 Ursprungligen byggdes och bekostades dessa små stugor, i slutet av 1800-talet, av högre officerare så att de inte behövde bo i tält under militärövningarna i Sanna Hed. 

När sedan militärverksamheten flyttades från Sannahed så såldes dessa stugor och en del av dem köptes och flyttades till brunnsverksamheten i Stene. 

Fixar museum

– I samarbete med Kumla-Sannaheds hembygdsförening kommer kulturavdelningen att iordningställa stugan som ett ”minimuseum” över brunnsverksamheten i Stene, som hittills varit en ganska anonym del av kommunens historia, säger Lilian Edström.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-10 16:43
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.