Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Olle Medin i färd med att hänga konst på den svenska ambassadens residens. Foto: Carina Grönkvist

Olles konst
succé på Island

Publicerad: 11 April 2018 17:41

Nu har konstnären och Kumlabon Olle Medin landat i vardagen efter ett riktigt konstäventyr på Island. Han hade blivit inbjuden av den svenska ambassadören, Håkan Juholt, att ställa ut sin konst på ambassadens residens. Utställningen gjorde succé hos islänningarna!

Nu, några veckor efter hemkomsten, har paret Medin kommit tillbaka i den vardagliga lunken i Kumla. Men upplevelserna efter det intensiva konstäventyret lever sig kvar och de pratar varmt om händelsen.

– Jag blev inbjuden av Håkan att komma till Island och ställa ut min konst, berättar Olle.

Olle Medin tillsammans med Håkan Juholt under vernissaget. Foto: Carina Grönkvist
Numera ambassadör

Håkan heter förstås Juholt i efternamn och de flesta minns honom säkert som Socialdemokraternas partiledare under 2011 till 2012. Sedan den 1 september 2017 är han Sveriges ambassadör i Reykjavik. En tjänst han kommer att bli kvar på i ytterligare fyra år.

– Håkan jobbar jättehårt för att marknadsföra Sverige i Island. Under hela tiden vi var där fixade han alltid en massa träffar och arrangemang, inflikar Carina.

Att Olle blev tillfrågad om att ställa ut är ingen slump. Håkan Juholt har faktiskt en gammal koppling till Kumla när det gäller konst - det är hans morfar Arvid Kjellström som skapat verket ”Hans och Greta”, från 1955, som finns att se vid Kumlasjön.

– Jag är mångårig vän med Anders Svärd (f.d riksdagsman och politiker i Centern, reds. anm.) och brukar hälsa på honom i Kumla. Hans bostad ligger granne med Olles ateljé, så en gång bjöd han med mig dit för att titta, berättar Juholt via telefon över Atlanten.

Berömmer konsten

Håkan föll direkt för Olles konst och sedan det första mötet har han varit mån om att titta in hos konstnären varje gång han besöker Kumla.

Genom åren har det blivit några inköp för Håkan, målningar som nu pryder både Sveriges ambassads residens och det egna boendet på Island.

– Jag tycker väldigt mycket om hans konst, särskilt hans målningar. Ljuset och formerna han använder sig av. Så är jag också imponerad av hur han hela tiden förnyar sig, det känns modernt och fräscht, berömmer Håkan entusiastiskt.

Svenska ambassaden. Foto: Carina Grönkvist.
Ringde Olle direkt

Fem utställningar har Håkan arrangerat på ambassadens residens men Olle var den första han ringde för att fråga. 

– Jag blev lite fundersam när jag fick inbjudan, säger Olle, aningen blygsamt. Att ta sig dit med bilen fullastad, det tar ett tag. Men i slutändan såg vi det som en liten semesterresa!

Sagt och gjort, 39 stycken konstverk fick följa med från Kumla till Island. Där fyllde de residensets galleri som består av två stora rum. Efter att ha haft ett vernissage i tre dagar flyttades sedan utställningen till ett annat galleri.

– Det låg i en gång mellan en kyrka och ett församlingshem, den största församlingen i Reykjavik. Det var väldigt fint att hänga där, vi hade ett fantastiskt ljus! säger Olle medan Carina tar upp ett foto på galleriet för att visa hur det ser ut.

Besökarna flockades

Många besökare hade hört ryktas om Olles utställning och bestämde sig för att ta en titt. Dök upp gjorde också representanter från, bland annat, de andra nordiska ambassaderna.

Håkan Juholt framhåller att Olle lämnade ett stort avtryck.

– Det var en grandios succé, han tog dom med storm! påpekar han bestämt.

Besökarna på just residenset var närmare 140 och mer därtill när utställningen sedan flyttades. Sålde några verk gjorde Olle också.

– Det var några som slog till på både ställena, bland annat den polska ambassadörens fru, så nu finns jag representerad på några ställen i Island, säger Olle och ler.

Kyrkan på platsen där Olle hade sitt andra vernissage. Foto: Carina Grönkvist
Utforskade naturen

Mellan utställningarna fanns det även några dagar för paret att resa runt och titta på sevärdheter, vilket de också gjorde.

– Vi var och såg lite av det man ska se. Bland annat Vatnajökull, den stora glaciären som breder ut sig över landskapet i flera mil. Och så geysern Strokkur. Det var faktiskt ovanligt många turister för den här tiden på året, reflekterar Carina. 

Självklart blev det även en hel del besök på några av Reykjaviks många olika konstmuseum.

Fick inspiration

Olle och Carina säger att resan var intensiv men också mycket givande.

– Det är så otroligt vackert på Island, kommenterar Carina.

Olle i sin tur nämner att han fått inspiration av öns speciella och spektakulära miljö.

– Jag har några idéer och har börjat kladda lite. Vi får se vad det blir av det, säger Olle.

Här näst väntar nya utställningar för Olle under hösten, då blir det ett retrospektiv på två gallerier i Odensbacken och i Stora Mellösa. En tillbakablick på 90-tal, 00-tal och 2018.

Vem vet, kanske blir det även en repris för Olle på Island framöver?

Annons

kumla